Dobričica

lat. Glechoma hederacea

 

Nazivi: puzava dobričica, brštan trava, dobričava trava, dobričanica, kotur, koturao, mesečnjak, ognjenak, okrugljak, povijačica, prisadno zele, zemaljski brstan, zlata ketnica, zlata verižica

 

Dobričica svoje ime duguje vjerovanju Slavena da može čovjeka učiniti boljim. Ova biljka se od davnina upotrebljava u terapiji. 

Dobričica je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice usnača (Lamiaceae). Stabljika je duguljasta, četverobridna, isprepletena, pužu po tlu. Listovi su nasuprotni, bubrežastog su oblika, nazubljeni tupim, okruglastim rubovima. Cvjetovi su skupljeni po 3-4 u pršljenovima, rastu iz pazušca srednjih ili gornjih listova. Duguljasti cvjetovi su plavi s tamnio crvenkastim mrljama na donjoj usni cvijeta.

dobričica

Upotreba

Da biste iskoristili ljekovita svojstva dobričice, preporučuje se branje biljke kada je u cvatu i sušenje na prozračnom, ali hladnom, sjenovitom mjestu. Dobričica obično cvjeta od ožujka do kraja svibnja. 

 

Ova ljekovita biljka se od davnina koristi kod problema s dišnim putevima, tuberkuloze i krvarenja iz pluća. Danas je njezina ljekovita primjena pala u zaborav. Kod upotrebe dobričice potreban je oprez! Stariji i sirovi listovi u većoj količini pokazuju toksičnost. Dobričicu možete sušiti i spremati kao čaj. Sušenjem dobričice otrovnost se smanjuje kako eterično ulje hlapi pa biljke stare nekoliko mjeseci neškodljive su. Trudnice bi trebale izbjegavati biljku.

 

Dobričica je dobar aromatičan začin proljetnim juhama koje se tradicionalno rabe za pročišćavanje cijelog organizma nakon dugog zimskog perioda te se i rado miješa s ostalim samoniklim jestivim biljem. Koristite je u malim količinama!

dobričica

Ljekovitost

Bršljan i dobričica imaju jako slična ljekovita svojstva. Ovu biljku na engleskom zovu "zemljani bršljan" upravo zbog toga što dobričica puže po zemlji, a po djelovanju podsjeća na bršljan. Ima manje otrovnih spojeva pa se zato lakše koristi.

 

Dobričica ima naročit utjecaj na sluznicu dišnih putova, kao što su ždrijelo, vrat i bronhije. Ona je odlična ljekovita biljka za liječenje najrazličitijih oboljenja organa za disanje, bilo da su to katari, prekomjerna sluz u plućima, bronhalni nadražaj, katar ždrijela ili bronhalna astma.

 

Pospješuje mokrenje i pomaže dobrom funkcioniranju želuca i crijeva.

 

Umiruje opaljenu kožu, liječi opekotine, gnojne čireve, posjekotine, djeluje tonično na kožu pa se tako svrstava u red biljaka za održavanje ljepote.

 

Dobričica djeluje na metaboličke procese u tijelu i stimulira unutarnje organe na rad te dovodi do brzog poboljšanja i jačanja te osvježenja cijelog organizma.

 

Dobričica može dobro poslužiti kod živčanih teškoća (neurastenija) i kod boležljivih živčanih i duševnih stanja (histerija).

 

Čaj

1 jušna žlica osušene biljke, 2 dl vode

Priprema: Bilje prelijemo vrućom vodom, poklopimo da odstoji pola sata te procijedimo. 

Uporaba: Pijemo 2-4 šalice čaja na dan sa ili bez meda. 

Svježi sok

Svježi sok ima jače i brže djelovanje od čaja. 

Priprema: Svježu biljku sa stabljikom usitnimo u mikseru te pomoću sokovnika ili lanene krpe iscijedimo sok.

Uporaba: Odrasli uzimaju 3 puta po 1 jušnu žlicu soka s vodom ili čajem, a djeca 3 puta po 1 čajnu žličicu s medom i razblaženo čajem. Sok možemo piti s vrućim ili hladnim mlijekom.  

Ukapavanjem nekoliko kapi u nos, ovaj sok sprečava upale i krvarenja iz nosa, glavobolju, vrtoglavicu.

dobričica

Piše: Sunčica P.