Divlji pastrnjak
Ovo ljeto livade su zažutile od ove biljke. Biljka je jednaka kultiviranom pastrnjaku. Nemojte biti ravnodušni prema tom obilju divljeg povrća. Uz koju divlju mrkvu možete prirediti izvanredna jela.
Divlji pastrnjak (lat. pastinaca sativa, jelinski korijen, jelinjak, paškant) je korovna, dvogodišnja biljka. Ako vam izraste, uglavnom se lijepo proširi i uvijek ga imate. Ljudi imaju oprečna stajališta o ovoj biljci. Mnogi je smatraju dosadnim korovom kojeg se ne mogu riješiti. Samonikli pastrnjak može izazvati crvenilo i plikove na koži, naročito ako je koža oznojena i izložena suncu. Sadrži fototoksične furokumarine koji pod utjecajem sunčevog svjetla mogu izazvati takvu reakciju. Zato mnogi ljudi iskorjenjuju ovu biljku. Međutim, to nije razlog da bi se trebalo odreći blagodati ove biljke. Treba reći da ista takva svojstva ima i lišće kultiviranog pastrnjaka. Ako ste osjetljivi i skloni alergijama, jednostavno izbjegavajte kombinaciju sunca i pastrnjaka. Inače, kultivirani pastrnjak je direktno nastao iz divljeg. Te dvije vrste su po svojim osobinama i kulinarskoj upotrebi identične. Razlika je što je divlja vrsta ima manji, nepravilniji i žilaviji korijen. Međutim, divlji korijen je puno aromatičnijeg okusa. Mislim da ova biljka nije zaslužila iskorjenjivanje. Umjesto da se bavite iskorjenjivanjem, radije koristite ovo obilje divljeg povrća i njegovu ljekovitost. Na livadama sam ove godine primijetila velike količine ove biljke. Uživala sam koristiti ovo povrće!
Ljekovitost
Kod oboljenja kod kojih se stvaraju nakupine vode, pastrnjak ima učinkovito djelovanje. To je snažan diuretik koji izravno potiče rad bubrega, srca, pluća i jetre, koji zbog nakupina vode inače ne mogu normalno funkcionirati. Kao dijetetik pomaže kod tegoba s bubrezima i mjehurom, kao što su zastoj mokraće, infekcije, kamenci, pijesak i bakterije. Dijete s pastrnjakom pomažu regulirati krvni tlak, posebice ako se juhama od pastrnjaka dodaju peršin ili celer.
Narodna medicina koristi pastrnjak za liječenje bolesti mjehura, vrućice, jetre, komplikacija sa želucem, bolesti bubrega, artritisa, gihta, nesanice, akni, za obloge, za jače mokrenje te za otapanje i izbacivanje kamenaca.
Visokovrijedni sastojak alkaloid pastincin koji se danas proizvodi i u čistom stanju koristi se za liječenje mnogih reumatskih, srčanih i probavnih oboljenja.
Upotreba
Kao začin se upotrebljavaju plodovi koji se dodaju mesnim juhama. U Irskoj se plodovi koriste u proizvodnji piva. Korijen se koristi za jelo. Koristi se na isti način kao i korijen kultiviranog pastrnjaka. Općenito, upotreba pastrnjaka u jelima otvara apetit i potiče izmokravanje.
Ako uberete dvogodišnju biljku korijen se vrlo teško skuha i gotovo da je nejestiv zbog žilavosti. Trebate brati mlađu, jednogodišnju biljku. Tada je korijen mekaniji i jestiv. Dijetne juhe su idelane u kombinaciji s ovom biljkom.
Piše: Sunčica P.