Dalmatinsko roštiljanje

dalmatinsko roštiljanje

Izvorna dalmatinska kuhinja, izvorni recepti i način pripreme. Autentični tekstovi iz šibenskog kraja. Lik i djelo je Marko koji vam otkriva roštiljanje kakvo još niste doživjeli. Samo jedan izraz to opisuje: "čisti gušt"!

 

Materijali su preuzeti s Markovog bloga i minimalno prerađeni. Cilj mi je bio sačuvati autentičnost tekstova i cijelog pristupa. Mnogi možda neće razumjeti sve riječi i bit će puno čudnih izraza. Namjerno to nisam ispravljala, jer to onda ne bi bilo to. Tekstovi su toliko odlični i trebate ih promatrati u tom izvornom i čistom obliku, baš kao što ih je autor napravio. Slaganje njegovih tekstova meni je priskrbilo toliko gušta, čak se i ne sjećam se kad me nešto ovoliko oduševilo. Cilj mi je da što više ljudi čuje i vidi što Marko radi, jer mislim da su to istinske gastronomske i kulturološke vrijednosti dalmatinskog kraja, a time i cijele Hrvatske.

Čast mi je predstaviti Markove materijale na gazdarici. Mislim da po svemu tu i spadaju. Čista i izvorna domaća kuhinja! A njegovi recepti ne mogu biti izvorniji i prirodniji! Malo će tko možda imati šanse ponoviti egzotične recepte Markovog roštiljanja. To je čisto zato jer većina nas živi u gradu i ne živi prirodan život malog mjesta kao Marko. Većina nas nema mogućnosti nabaviti niti frišku ribu. Da ne govorimo o domaćoj janjetini, divljim školjkama, jadranskim lignjama i brojnim ribama za koje smo prvi put čuli od Marka. Barem možemo uživati u njegovim iskustvima i priželjkivati da se i nama takve stvari dogode. Neki će se recepti ipak moći iskoristiti i za nas, gradske stanovnike. Ovi tekstovi i materijali su čisti gušt. Ako vam netko može pričati o roštilju, onda je to Marko prvi. Sve šta se da bacit na roštilj, gradelu ili u peku, on je bacio! Ne propustite ovo, ovo je čisti fenomen!

Piše: Sunčica P.