češnjak, bijeli lukČešnjak štiti od nastanka raka

Hrana prije svega služi za osiguranje energije i građevne tvari za organizam. Osim toga, neka hrana ima i svojstva sprječavanja nastanka bolesti te utječe na poboljšanje kvalitete života. Tako je mediteranska ishrana odavno prepoznata kao hrana koja smanjuje rizike od oboljenja srca i krvotoka. Neke vrste hrane djeluju tako da smanjuju mutaciju DNK te vjerojatnost za nastanak određenih vrsta raka.

 

Navedimo samo kao primjer da je u domaćem kupusu nađeno oko 50 različitih funkcionalnih molekula, koje štite organizam od nastanka malignih bolesti.

Bijeli luk - antikancerogeno djelovanje

Bijeli luk je odavno u narodu poznat kao moćno sredstvo u borbi sa bakterijama, virusima, gljivicama, za razrjeđivanje krvi, za smanjenje krvnog tlaka i masnoća u krvi. Sada stižu znanstveni dokazi i o njegovoj efikasnosti u sprječavanju nastanka i razvoja malignih stanica.

Bijeli luk djeluje antibakterijski na Helicobacter pylori (bakteriju koja uzrokuje više od 90 posto čireva dvanaesterca i do 80 posto čireva želuca) te time smanjuje rizik od nastanka raka želuca. Upotrebom bijelog luka smanjuje se i mogućnost nastanka raka jednjaka. Preventivno djelovanje je posebno važno kod ljudi koji se hrane sa dosta dimljenog mesa, roštilja i sličnog, jer u dimu ima dosta kancerogenih spojeva, koji se upiju u meso. Zato ako se već ne možete odreći roštilja, dimljene šunke i drugih mesnih prerađevina, obavezno jedite bijeli ili crni luk kao prilog.

 

Dva češnja bijelog luka dnevno

Kod raka mokraćnog mjehura, bijeli luk se pokazao kao efikasan stimulator imunih stanica, koje sprječavaju maligno mutiranje stanica. Sulfidi iz bijelog luka smanjuju utjecaj prokancerogenih gena i ubrzavaju njihovu inaktivaciju. Bijeli luk utječe i na inaktivaciju toksičnih spojeva i njihovo lakše izbacivanje iz organizma. Ajoeni, jedna od komponenti bijelog luka, pokazali su sposobnost da stimuliraju uništavanje malignih stanica te sprječavaju napredovanje i razvoj raka. Još jedna komponenta bijelog luka, flavonoidi, sprječavaju nastanak raka debelog crijeva.

Piše: Sunčica P.