Boražina na maslacu

Boražina je vrlo zanimljivo divlje povrće. Ova biljka je najbolji izvor gama-linolenske kiseline GLA (omega-6) i sadrži najveću koncentraciju ove kiseline u prirodi. Gama-linolenska kiselina ima dokazano djelovanje na upalu. Brojna su ljekovita svojstva boražine i detaljnije pročitajte ovdje.

 

Okus boražine je kao i bilo kojeg lisnatog povrća poput blitve, špinata i slično. Zato se i priprema na sličan način. List i stabljika boražine imaju sitne dlačice, ali to je sasvim nebitno jer se dlačice izgube prilikom toplinske ili mehaničke obrade. Za razliku od špinata ili blitve boražina se lakše uzgaja, otporna je, širi se sama poput korova. Kada je jednom donesete u vrt, uvijek je imate. Ustvari, vrtlarski posao se sastoji u tome da sprječavate njeno širenje. Kao blitva i špinat, voli hladnije dijelove godine. Zato ako nema snijega i leda, uvijek imate dostupne ove izvanredne listove.

Boražina kao špinat

Ovo je recept kako bi inače napravili špinat. Špinat je osjetljivija biljka i često se desilo da mi nije niti niknuo. Međutim, na boražinu uvijek možete računati. Čak je kao divlje povrće i kvalitetnija od špinata. U sred zime često radim ovo jelo.

Sastojci

  • 70 dag zelenih listova boražine
  • 40 g maslaca
  • mlijeko po potrebi
  • 2 žlice brašna
  • sol
boražina

Ovako izgleda zimska boražina. Hladnoća kao da joj ne smeta. Kako je berem, uvijek obnavlja svoje mesnate kožne listove.

boražina

Zimi su listovi malo grublji i kožnatiji. Međutim, to ništa ne smeta za okus jela.

boražina

Najprije u kipuću vodu blanširajte listove boražine. Nakon par minuta, ocijedite listove i kratko usitnite sa štapnim mikserom. Nemojte previše usitniti jer je ljepše da se vide sitni dijelovi biljke. Na zagrijani maslac dodajte dvije žlice brašna. Čim se malo homogenizira, dodajte usitnjenu boražinu. Po potrebi dodavati mlijeko dok se ne dobije dovoljno gusta tekstura.

Piše: Sunčica P.