Boje i dodaci za sapun

Kada budete izrađivali sapun, sigurno ćete zaželjeti napraviti lijepi sapun. Sapun prirodno ima neku nijansu bež boje i sigurno ćete to htjeti malo oplemeniti i oživiti. Mogućnosti su velike, ali izgled ne smije dovesti u pitanje prirodnost sapuna. Pa zato ga i radite sami, da bi to bio potpuno prirodan i zdrav proizvod. Šteta je to upropastiti kemijskim bojama. Čak i prehrambene boje smatram kemikalijama jer to po svom sastavu i jesu. Nije mi samo jasno zašto se zovu "prehrambene". Poznati sapuni "Lush" koriste te prehrambene boje, jer se ipak bolje prodaju lijepi sapuni. Moji kriteriji su po tom pitanju rigorozniji i prehrambene boje nisu dovoljno dobar izbor.

 

Ono što se prvo nameće su prirodne boje dobivene iz biljaka, voća i povrća. Moje iskustvo mi je pokazalo da to baš i nije najsretnije rješenje. Pogotovo ne za hladni postupak dobivanja sapuna. Problem je što kod hladnog postupka u trenutku dodavanja prirodne boje, saponifikacija još nije završila. Većina biljka reagira u tom trenutku sa sodom i uglavnom promjene boju. Malobrojni su prirodni sastojci koji ne reagiraju. Među onima koji se dobro drže i daju suvislu boju su: crvena paprika, curry, cimet, kakao. Moja iskrena preporuka je da se kod hladnog postupka i ne trudite previše postići boju prirodnim sastojcima. Nikad nećete postići žive boje koje ste zamislili i uvijek će se ta boja malo promijeniti uslijed reagiranja sa sodom. Topli postupak gdje saponifikacija završi je puno prihvatljiviji za bojanje prirodnim sastojcima. Mana toplog postupka je dugotrajna termička obrada ulja.

sapuni

 

Druga opcija za bojanje su pigmenti za kozmetiku. Pristala sam na ograničenu upotrebu pigmenata za kozmetiku. Radi se o željezo-oksidima koji se dobivaju kemijskom obradom hrđe. Tako se dobiva crveni, zeleni, ljubičasti pigment. Plavi i bijeli pigment se dobivaju posebno kao ruda. Pigmenti zaista nemaju nikakvu reakciju s lužinom i odlični su za postizanje boje.

 

Što se ostalih dodataka tiče mogućnosti su velike. Sigurno ćete poželjeti dodati latice cvijeća, listiće biljaka. Preporuka je da koristite suhe biljke. Vrlo često ćete htjeti dodati sastojke sa svojstvom pilinga. To mogu biti mrvice kokosa, maka, kave, đumbira...Umjesto destilirane vode možete koristiti čaj od biljaka, sok od voća ili povrća, mlijeko, jogurt, med...Mogućnosti su neograničene kao i vaša mašta.

Piše: Sunčica P.