lužineNatrijev hidroksid, NaOH

Natrijev hidroksid, natrijeva lužina, kaustična soda su nazivi koji se koriste za ovaj spoj kemijske formule NaOH. To je otrovna i nagrizajuća lužina koju inače možete naći u sredstvima za odčepljivanje odvoda. Za izradu sapuna nikada tu lužinu ne kupujete u tom obliku. Za izradu sapuna kupujete NaOH čistoće 98 - 99% u obliku listića ili granulama. Granule i listići se otapaju u vodi i pri tome se oslobađa velika količina topline čak i do 95º C. Reagira s aluminijem, nagriza staklo. Ne reagira s plastikom i željezom pa sve posude i pribor moraju biti plastične ili od nehrđajućeg čelika – inoxa.

 

Opasnosti

NaOH je otrovna i nagrizajuća lužina, izaziva opekotine, ozljede i trajne ožiljke, nadražuje pluća i oči i može dovesti do sljepila. Ako se popije može doslovno spržiti želudac. Ne postoji protuotrov ako dođete u kontakt s lužinom. Zato morate biti disciplinirani i apsolutno uvijek se pridržavati određenih pravila zaštite i rukovanja. Nema iznimke i uvijek morate koristiti zaštitna sredstva.

Zaštitna sredstva i zaštitne mjere

Tijekom cijelog procesa izrade sapuna, od samog početka pa sve dok sapun ne izlijete u kalup, trebate imati zaštitna sredstva. To znači da na rukama morate imati:

gumene, zaštitne rukavice

gumene naočale, koje su sasvim zatvorene (nisu dovoljne dioptrijske)

zaštitnu odjeću i obuću:  duge rukave, duge nogavice, zatvorenu obuću

 

Kada otapate sodu u vodi, to obavezno radite vani, na balkonu ili pokraj prozora. Prilikom otapanja razvijaju se otrovni plinovi. Pri tome zadržite dah i što više se udaljite, da ne bi udisali otrovne pare. Dok god se soda otapa, razvija se toplina i otrovni plinovi. Kada temperatura prestane rasti, to znači da je soda odreagirala i nemate više plinove.

Djecu obavezno udaljite i ne puštajte ih u radni prostor gdje se odvija ovaj proces. Osim toga sodu spremajte na mjesta gdje djeca ne mogu do nje, a ostale ukućane upozorite s opasnostima.

 

U blizini treba imati bocu bijelog octa kojim se neutralizira eventualno kapnuta otopina NaOH. U slučaju većeg izlijevanja obavezno potražiti liječničku pomoć.

Posude i pribor

  • - Koristiti plastične ili inox posude jer NaOH s njima ne reagira. Ne koristiti aluminijske ili bakrene posude

  • - Posude i pribor koji se koristi za izradu sapuna NIKADA ne koristiti za pripremu hrane

  • - Plastične posude birati tako da mogu izdržati visoke temperature

  • - Za kuhaču je bolje koristiti plastičnu. Drvena se dosta brzo deformira i upije tekućinu pa kada se osuši puna je kristalića sode.

  • - Pribor perete i održavate octom i vodom

  • Rukovanje sa sodom

Dva su pravila koja morate poštovati. Prvo pravilo je izuzetno važno.

 

Uvijek sipati sodu u vodu, nikada obrnuto jer može doći do burne reakcije!!!

 

Otopinu NaOH i vode ulijevati u ulja, ne obrnuto

Gdje kupiti NaOH

NaOH je opasna lužina i normalno je da se teško nabavlja. Kada sam počinjala sa sapunima prvu kilu NaOH sam nabavila preko Njuškala i koštala je 40 kn kilogram + poštarina. Kasnije sam našla prodavaonicu koja prodaje razne komponente za izradu kozmetike, sapuna, eko deterdženata...Kao stvoreno za mene. Zove se Nanoteh i nalazi u Zagrebu, Zagorska ulica. Čini mi se da je koštalo nešto manje od 30-ak kuna. Tamo sam kupila i kalijevu lužinu, KOH. Ona je još agresivnija od NaOH. Razvija veće temperature i koristi se za izradu tekućih sapuna. U Nanoteh-u možete dobiti koji savjet i pomoć. Gospodin koji prodaje, stvarno je ljubazan i od pomoći. Koliko čujem sodu možete kupiti i u Keming-u. To je malo skuplji dućan i ne sviđa mi se previše.

27.08.2017.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 4.25 (4 glas(a)/ova)U Velikoj Gorici, Banic Promet. Mislim da je kila oko 20kn

na njuškalu se moze kupiti NaOH za sapune, cijena je 20-25 kn/kg, ja sam naručila i dostavili su mi...sapuni su ispali fantastični :)

Kristalna soda je natrijev karbonat i ima sasvim drugu kemijsku formulu.

Pa sto kausticna soda nije isto sto i kristalna soda koja se moze kupiti u svakoj poljoteci? Korisila se nekad masovno za pranje drvenih bacvi. I jedna kila je oko 20 kn.

Da... i kad pomješamo NaOH i vodu, ne nastaju nikakvi otrovni plinovi kako tu piše, nego vodena para. Ali ono što se udahnuti može, jeste usitnjeni prah natrij hidroksida, koji je također vrlo opasan ako se udahne. Zapamtite, lužina izjeda sve što je organsko. Profesionalni ubojice koriste lužinu za sakrivanje trupla, jer truplo pretvori u kašu... tj... sapun :)

Da rješimo malo nedoumice i netočne navode. Natrijev hidroksid NIJE OTROVAN. On je jaka baza i jaka lužina koja izjeda sve i vrlo jeste opasan, ali toksin nije (kao npr. klor). On je lužina koja kad se neutralizira, postaje bezopasna sol. Primjerice, kad ga pomješate sa HCl... Nastaju sol NaCl i voda. Dok npr. klor jeste otrovan, a stvara još otrovnije nusprodukte kao dioksin.

Naoh se može kupiti u trgovinama Velekem!

U Ivero na žitnjaku ima i KOH i NaOH

Gdje kupujete NAOH i KOH trenutno? Ajde naoh se moze naci ali koh nikako....

Imam dosta velike zalihe doma, pa nisam trebala to kupovati da bih primjetila tu promjenu. Ta činjenica je zbilja loša. Zna li neko kako se snaći za kupovinu NaOH ili KOH?

Ne prodaje se još od sredine 2014.g zbog EU propisa, niti u Kemigu, niti Nanotehu

Bio prošli tjedan u Nanotehu i kaže mi prodavač da više ne prodaju NaOH? Što im bi?

zahvaljujem Vam na krasnim receptima i uputama...jedino se ne mogu složiti s vama u tvrdnji o ljubaznosti prodavača u Nanotehu. Redovito kupujem tamo i kad god nesto upitam samo što ne zakoluta očima :D Odgovori su mu šturi i sve moram izvlačiti iz njega kao iz najdubljeg mora

Poštovanje!

Sve informacije o tome pročitajte u članku "Postupak izrade sapuna". Pozz i hvala!

Draga, gazdarice, tek sam nedavno nabasala na ovaj web i oduševila se :-) Za sad smo se prijateljica i ja tek upustile u izradu detedženta (ribanjem sapuna) te prirodnih kremica i oduševljene smo. Rado bismo se upustile u izradu tekućih i krutih sapuna te šampona, ali nas muči upravo ovaj NaOH i otrove pare koje emitira. Koliko cca vremenski treba držati dah, odnosno koliko treba sodi da se otopi i prestane emitirati otrovne pare?

...bit će, bit će. Radi se puno na Internet kozmetičkom salonu, pa sapuni malo pate. Niti ja to nisam nikad radila, ali vjerujem da tu nema neke mudrosti. Radi se s kalijevom lužinom, toplim postupkom i na kraju se razrjeđuje. Možda, da ne čekate mene, nego sami krenete. Recepti se vjerojatno mogu naći na sajtovima. Možda da pokušate, pa da nam napišete članak o izradi tekućeg sapuna...Bilo bi super vidjeti vaša iskustva.

iscekujem recept za tekuce:) volila bi se okusati u kupkama:) hvala na odgovoru:))

Dobra dan i Vama, baš ste pogodili! Tekući sapun je moja iduća namjera. Treba mi zbog izrade deterđenata, možda i šampona. U izradi je još i prozirni sapun koji mi se suši. Vrlo brzo ću objaviti sve te tekstove...hvala na interesu

Dobar vam dan, i odmah s molbom, Zanima me izrada tekucih sapuna, da li bi ste mogli nesto o tome napisati?

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.1020/13