Kvascem protiv bora i nečiste kože

Kvasac nije samo prehrambeni proizvod, već i prastaro kozmetičko sredstvo. Od davnina je poznat kao prirodno sredstvo za njegu kože i kose, a najčešće se preporučivao za glatku kožu i protiv bora, te protiv nečiste kože i akni. Danas znamo da je nečista koža povezana s nedostatkom vitamina B skupine, a kojima je kvasac posebno bogat. Osim što čisti i osvježava kožu te smiruje nadraženu i upaljenu kožu, kvasac regenerira suhu i oštećenu kožu. Iako ljekovite tvari iz kvasca djeluju brzo, kod akutnih tegoba kožu treba njegovati kvascem barem 2 puta tjedno tijekom 2 mjeseca.

kvasac

Kamilica je jedna od najpoznatijih biljaka za njegu kože. Ima protuupalna, antifungalna i antiseptička svojstva te smiruje iziritirana stanja kože. Cvjetići kamilice će u ovoj maski ljekovito djelovati na kožu i omekšati je.

Maska od kvasca i mlijeka

  • 1 kocka svježeg kvasca
  • 2 žlice mlijeka
  • prstohvat usitnjenih cvjetova kamilice

Priprema

Cvjetiće kamilice sitno usitnite nožem. Mlijeko lagano ugrijati, dodati kvasac, usitnjenu kamilicu te sve skupa kremasto umiješati. Smjesu kistom nanijeti na kožu lica i vrata. Ostaviti da djeluje 15-ak minuta, a potom isprati toplom te hladnom vodom.

 

Maska i piling od kvasca i jogurta

Jogurt se često koristi za njegu lica jer djeluje kao izvrstan "pročišćivač" te je poznat kao sredstvo za očuvanje svježine i vlažnosti kože. Usporava pojavu bora i smanjuje one koje već postoje. Ova kombinacija se također koristi za otklanjanje podočnjaka. Koža je nakon tretmana čista i meka, a piling je namijenjen masnoj koži.

  • 1/4 kocke svježeg kvasca
  • 2-3 žličice jogurta

Priprema

Trebate svježi kvasac i jogurt, po mogućnosti od domaćeg sirovog mlijeka, a količine tolike da napravite miješanjem gustu smjesu. Kako se ona brzo suši, odmah ju nanesite na lice, da prekrije kožu u potpunosti, osim na kapke i usne. Ostavite da se osuši. To zna i potrajati, a kako se izgleda, bolje se sakriti u sobu. Nakon toga skida se s lica trljanjem, najbolje je to raditi iznad kade ili sličnog mjesta. Kad ste sve uklonili s lica, isplahnite ga mlakom vodom ili nekim tonikom, i nanesite kremu koju inače koristite.

Piše: Sunčica P.