Zeleni prah

Zeleni prah je nešto što najčešće koristim u zubnoj njezi. Najlakše se priprema i zato kod mene ima prednost. Imate veliki izbor u tome koje biljke ćete upotrijebiti i u kojem omjeru. Prah je suh i zato može dugo trajati, a i jednostavno se koristi. Stavite prah u praznu soljenku i posipavate četkicu za zube, kao na slici.

prirodna pasta za zube

Zeleni prah za zube - recept

  • prah suhe stevje
  • prah suhe kadulje
  • prah suhog ružmarina
  • soda bikarbona

Omjeri sastojaka ovise o vašim potrebama i ukusu. Okvirno satvim 3/4 stevie od ukupne količine biljaka. Stevia je najvažniji i neizostavni sastojak ovog recepta. 1/4 čine ostale biljke, a otprilike isto toliko stavim i sode bikarbone. Svaki put kada izrađujem ovaj prah, promijenim neki dio ovog recepta u smislu da stavim više kadulje ili izbacim ružmarin. 

prirodna pasta za zube

Biljne sastojke posušite u pećnici 20-ak minuta (na 50 °C) i sameljete ih u prah. Postupak sa pećnicom možete preskočiti ako već imate osušene biljke za čaj. Dodajte sodu bikarbonu i smjestite u prikladnu zdjelicu. Bilo bi dobro imati poklopac za zdjelicu da se ne praši. S malom žličicom vadite prah i posipate četkicu. Još bolja varijanta je sa soljenkom. Samo "posolite" četkicu i tako perete zube. Soljenka je odlična jer sprečava da vlaga na bilo koji način dođe do praha. Dovoljne su male količine praha da bi učinkovito očistili zube. Nakon masaže zubi i desni sa ovim prahom, blago isperite zube. Svi sastojci su jestivi, tako da nije potrebno detaljno ispiranje kao kad perete klasičnom zubnom pastom. Osjećaj čistoće i njege mi je puno bolji nego kad perem s pastom. Osjećam da je ovo prirodnija njega koja puno bolje paše usnoj šupljini, i nema štetnih niti umjetnih sastojaka.

 

prah za zube priprema

Stevia je najbolje prirodno sredstvo za dentalnu higijenu. Naprosto ubija karijes i održava čistoću usne šupljine. Slatkastog je okusa i zato je neizostavna u receptu. Soda bikarbona je slana i stevia svojim okusom daje odličnu protutežu u okusu. Stevia je zaista jako slatka, tako da pazite da ne pretjerate s količinom.

 

Ružmarin ima antibakterijsko djelovanje, odličnu aromu i fino miriši. Djeluje kao osvježivač daha.

 

Kadulja je izuzetna za upale i održavanje zubnog mesa. Upravo zato ima posebno mjesto u ovom receptu.

 

Soda bikarbona: čisti, dezinficira zube i zubno meso te uklanja mrlje sa zuba

Moram priznati da se više nikad ne bi vratila na čišćenje pastom. Učinkovito djelovanje prave biljke ne može se zamijeniti nikakvim kemijskim spojevima. Koja biljna pasta može biti učinkovitija od samih biljaka! Već duže vremena koristim ovaj prah i pokazao se odličnim!

25.02.2018.


Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)



Steviu uvijek obavezno stavljam jer je ona najvažnija u receptu. S ostalim biljkama se igram i doziram ih u rznim količinama. Otprilike stavim 3/4 stevie i 1/4 ostalih biljaka. Prošli put sam miješala samo steviu i kadulju jer mi je bila važna njega zubnog mesa.

Jel možete molim vas napisati koliko otprilike grama svježeg ružmarina, koliko kadulje ide na ove 3 žličice sode ?

Malu količinu praha, malom žličicom stavite na četkicu. Masirate zube i desni koliko trebate. Ne morate se truditi s ispiranjem, jer je sve jestivo i zdravo.

A kako se koristi ovaj prah?

postanite vegan i nečete trebati pastu uopče i ustza vam neče smrditi moji su zubi bolji to mi drugi kažu bez da ja nešto spomenem

Moram napisati svoje dojmove, fascinirana sam takvom pastom! Napravila sam malo po svome: prah metvice, prah ružmarina, po jedna žlica, 2 žlice sode bikarbone, 2 žlice destilirane vode, 3 kapi eteričnog ulja kadulje. Četkicu umočila u 3%-tni hidrogen, pa zagrabila malo paste...četkanje zubi i njihova glatkoća savršeni, dah fantastičan! Pranje četkice poslije, to već zahtijeva malo više posla... S.

napravila sam prah sa sodom i kaduljom. Sve je ok, samo drugi put neću stavit sol, jer mi se čini da je preslano pa nije ugodno u ustima.

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2018 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/10