Borovica, zimski lijek

Borovica, smreka, kleka, smrič...Dolaskom zime berite ove ljekovite bobice. Narodna medicina puna je ljekovitih pripravka od ovog sastojka. Ova biljka liječi sve najčešće zimske tegobe: dišne, upalne, urinarne...

borovica  

Zimzeleni grm iz porodice čempresa. Ima ga posvuda, jer se prilagođava svim vrstama tla i nadmorskim visinama. Druga imena su: brinje, borovica obična, fenja, kleka, smreka, šmrika, smrič, venja. Iako je cijela biljka ljekovita, kao lijek se najčešće upotrebljavaju bobe. Beru od jeseni do zime. Zato prilikom šetnji potražite ove ljekovite bobice. Sažvakati koju bobu preko dana čudesan je eliksir za cijeli organizam, ali ne pretjerivati.

Ljekovitost

Čisti i potiče organizam i u prvom redu djeluje na dišni, mokraćni, probavni i živčani sustav.
Na mjesta do kojih ne mogu prodrijeti ni antibiotici, prodire borovica. Za neprokrvljena mjesta kao što su urinarni putovi u kojima postoje razna upalna žarišta uzrokovana bakterijama Ešerihija coli, borovica kao urinarni antiseptik predstavlja pravi lijek. Kod upornih bakterija u mokraći (danas česta pojava u žena) liječenje borovicom postižu se brzi i sigurni rezultati.
Ljekovito djelovanje borovice dolazi do izražaja kod svih oboljenja u kojima su uzročnici bakterije. Antiseptičko i antibakterijsko svojstvo borovice pomaže u liječenju svih upalnih procesa, bez obzira na to treba li ljekovito djelovati iznutra ili izvana.
U crijevnoj flori uništava bakterije truljenja, a razvija bakterije vrenja što dovodi do detoksikacije crijeva, ali i čitavog organizma što pridonosi njegovu jačanju i osvježenju, a raste i sposobnost obrane organizma na bolesti.
Borovica je učinkovita u liječenju dišnih organa, kroničnog bronhitisa ili katara pluća. Njeno brzo djelovanje dovodi do iskašljavanja i eliminacije sekreta.

Oprez! Borovicu smiju konzumirati samo osobe sa zdravim bubrezima i to ne često i u malim količinama. Trudnice ne smiju konzumirati borovicu.

Čaj od borovice

Za čaj možete koristiti sušene ili svježe bobice. Bobice zgnječite i prelijte ih kipućom vodom. Poklopite i pustite da odstoji 15 min.

Upotreba

Dodavanjem bobica borovice alkoholu, što je i najčešći način uporabe u narodu, dobivamo ljekovito piće za razne slabosti organizma, grčeve crijeva, kod početnih simptoma prehlade i gripe te kod vodenih bolesti. Vidi recept sa vinom. Sušena borovica se koristi za dobivanje raznih rakija i poznati je sastojak đina.

Zdrobljenim zelenim bobicama mažemo kožne lišajeve, razna ispupčenja na koži, kraste, čireve, otekline. U kulinarstvu borovica se rabi kao začin i konzervans. Prije su u kobasice umjesto papra stavljali zrnca borovice. Granama borovice se dimilo meso.

Nakon što se plodovi uberu, suše se u tankom sloju na suhom i prozračnom mjestu. Plod se ne smije se sušiti na suncu i umjetnoj toplini.

Iglice i vrškovi granja sabiru se u proljeće. Suše se i koriste se kao dodatak čajevima.

Sirup od borovice

  • 500 g borovica
  • 3 l vode
  • med

Borovice kratko prokuhati u vodi. Nakon toga plodove zgnječiti, još jednom prokuhati, dodati vode po potrebi. Prokuhanu masu protisnuti kroz sito i kad se ohladi dodati meda toliko da nastane sirup. Sirup punimo u staklenke sa širokim grlom. Doziranje: djeca uzimaju tri puta po jednu čajnu žličicu, sat prije obroka, a stariji dvije čajne žličice, sat prije obroka, tri puta dnevno.

 

Onaj tko želi imati borovicu u svojem vrtu ili voćnjaku, treba imati muško i žensko stablo. Da biste znali koje stablo imate, najbolje je borovicu razmnožiti izdancima biljke za koju znate koja je. Muška stabla su viša dok, ženska ostaju grmolika i, naravno, žensko stablo nosi plodove. Raste vrlo sporo, ali može doseći visoku starost. Zanimljivo je da se na istoj grani borovice mogu naći zrele bobe kao i one koje će sazreti tek iduće godine.

 

Duž jadranske obale raste šmrika, smrič, mediteranska biljka i srodnik borovice. Njezini plodovi crvenkasto-smeđi.

28.12.2015.


Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)Pozdrav, kod kure borovicom (svaki dan jedna vise dok se ne dodje do 15, pa onda jedna manje do nule) zanima me kolika se pauza mora napraviti do sljedeceg uzimanja kure? Hvala unaprijed.

Draga Anneta i ja sam gledala Vrtlaricu,istu emisuju,zanima me jeste li saznali odgovor,jer i ja sam nabavila smreku,potaknuta upravo tom emisijom i sad me malo strah pojesi 15 bobica odjednom...pozzz

željko, bobice šmrike (mediteranskog srodnika borovice) imaju smolast i nagorak okus i u svježem stanju nisu baš jestive. Imate pravo, gorkije su od kontinentalnih, međutim također su ljekovite. Kako sadrže tvari nadražujućeg djelovanja, rijetko se koriste za liječenje. Međutim, osušene se koriste za odličnu rakiju smrikovaču. Za zamjenu nisam čula.

anneta, uvijek je bolje prožvakat da bi apsorpcija bila bolja, baš kako ste i sami rekli. Ovaj recept koji ste spomenuli podsjeća me na Kneippovu kuru s borovicama. Činjenica je da se borovice ne smiju previše koristiti jer sadrže eterično ulje koje nadražuje sluznicu bubrega.

Možda glupo pitanje, ali kako berem i neke gljive i naravno ima mnogo mogućnosti zamjene , pa me iz tog razloga zanima dali postoji li mogućnost da borovice zamjenimo sa nekim štetnim plodovima , tj da su jako slične.

molim Vas da mi kažete dali su te mediteranske borovice jednako ljekovite kao ove kontinentalne. Odnosno ove naše mediternske su boje kako i Vi kažete, ali im je izled kao da su trule i veće su nego ove koje nalazim kroz liku. Okus mi je gorkiji nego plave.

KUPILA SAM SMREKOVE BOBICE A U EMISIJI VRTLARICA GLEDALA SAM DA SE MOGU OVAKO KONZUMIRATI DANAS 1,SUTRA2,PREKOSUTRA 3 I TAKO DO 15 OG DANA KADA SE UZIMA 15 A ONDA NATRAG 14, PA NAREDNI DAN 13 I SVE DO 1.A PROCITAH SADA DA IH SE NE SMIJE PUNO KONZUMIRATI.I ZANIMA ME JOS MOGU LI JU SAMO PROGUTATI ILI MORAM ZVAKAT DA BI SE IZVRSILA APSORPCIJA.UNAPRIJED HAVALA

obično komuniciram mailom info@gazdarica.com koji je objavljen na svakom podnožju stranice. Slobodno pitajte i objasnite mi tim putem, pa se eventualno možemo i čuti.

mogu li dobiti broj telefona radi nekih osobnih pitanja ako da pošaljite mi broj na 091/5135563

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2018 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/5