Popis starih sorti jabuka

Ovo je bio moj šalabahter kad sam išla u nabavku voćki. Izor podataka je "od svugdje po malo". Nigdje nisam mogla pronaći cjeloviti i dobro obrađen popis. Bilo mi je važno kako jabuka izgleda, dozrijevanje i otpornost. To su samo neke sorte i ima ih još. Nadam se da će moj šalabahter nekom poslužiti...

Ove sorte ne rađaju brzo kao nove sorte. Otprilike, od 4. do 6. godine. Kad rode, rode obilno i dogovječne su. Sve su vrlo otporne na bolesti i plodovi većinom dugo ostaju svježi.

 

Petrovača / petrovka, adamovka

 

Dozrijevanje: krajem lipnja

Rasprostranjena sorta s najranijim dozrijevanjem. Sitna i otorna, prekrasnog mirisa. Postoji i bijela petrovača koja je vrlo rijetka.

Božićnica / kolačara, štajerski pogačar, pogačara

 

Dozrijevanje: krajem listopada

Ova sorta je još uvijek vrlo raširena i da se bez problema nabaviti. Vrlo je otporna na bolesti i udarce. Dugo se drži na stablu. Iako dozrijeva krajem listopada, jestiva je tek oko Božića.

Gravenstein / grafenštajn, grafenštajnec

 

Dozrijevanje: polovina kolovoza

Sočna, kiselkastog okusa. Dozrijeva neujednačeno tako da je dugo možemo koristiti.

Bobovac / bobovec, crveni bobovec

 

Dozrijevanje: druga polovica listopada

Također vrlo rasprostranjena sorta i lako se nabavlja. Spada među najotpornije vrste jabuka. Ova sorta može dugo ostati svježa. Postoji i crvena vezija ove jabuke, crveni bobovec.

Boskop / boskopka, boskopski kosmač, krupna kožara

 

Dozrijevanje: kraj rujna

Ukusna i kvalitetna sorta, došla iz Austro-Ugarske. Dugo ostaje svježa.

Carević / princ rudolf

 

Dozrijevanje:početak listopada

Cijenjena stara sorta.

Ovčji nos

 

Dozrijevanje: krajem rujna

Oblik podsjeća na ovčju glavu po čemu je dobila ime. Ukusna jabuka koja se dugo drži.

Kanada / kanatka, kanadska reneta

 

Dozrijevanje: krajem rujna

Porijeklom iz Sjeverne Amerike. Dugo ostaje svježa.

Slačica / slatkuša, slastica

 

Dozrijevanje: početkom listopada

Slatka jabuka koja obilno rodi. Postojana i vrlo otporna na bolesti.

Bijeličnik

 

Dozrijevanje: srpanj

Vrlo rana sorta jabuke, kiselkastog okusa. Vrlo je otporna i svugdje dobro uspijeva.

Zlatna zimska parmenka / zlata parmena, dobrinka

 

Dozrijevanje: krajem kolovoza, početkom rujna

Slatka, aromatična jabuka. Može, također dugo trajati.

Lijepocvjetka / žuta lijepocvjetka, belfler

 

Dozrijevanje: polovicom rujna

Slatka jabuka žute boje s crnim točkicama.

Ljubeničarka

 

Dozrijevanje: krajem rujna

Posebna je zbog crvene boje mesa. Ne ostaje dugo svježa, pa se mora potrošiti. Ako radite sok od ove vrste, bit će savršene boje.

Cigančica / ciganka

Citronka

Kardinal / plamnata stožerka, funtača, štrudlovka

Koksoranž / koksova, koksoranžna reneta, Cox’s Orange

Kosmatica / damasonski kosmač

Krivopeteljka / krivopecelj

London peping

Mašanka / štajerski mošancelj

Ontario

Šampanjka / šampanjska reneta

Zeleni štetinec / zelenika, srčika

Zvončasta jabuka / glockenapfel

25.10.2015.


Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2017 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 17.0415/67