Isplati li se pekač kruha?

pekač kruha

Nakon financijske analize, zaključak je da se pekač kruha definitivno isplati. Prosječna cijena kruha u pekaču je 4,52 kn i ta je cijena podložna daljnjim uštedama. Ispada da godišnje možete ušparati oko 1000 kn ako sami pečete kruh. Mjesečna ušteda ispada oko 200 kn. Isplati se financijski, zbog zdravlja, ali i ne manje važno, zbog čistog užitka.

 

Mnoge su rasprave isplati li se pekač kruha. Kod mene osobno je to prvi uređaj koji sam kupila kad sam preselila u svoju kuhinju. Nisam toliko išla za tim da uštedim, koliko me motiviralo da svojoj obitelji pružim zdravi i fini kruh bez aditiva. Bila sam osupnuta dugim popisom dodataka koje profesionalne pekare stavljaju u kruh. Nevjerojatno je što sve ide unutra! Neki proizvođači to barem napišu, većina ne. Kruh je nešto što jedemo svaki dan i više puta na dan i zato inzistiram da ta namirnica bude "čista" i zdrava. Nisam zainteresirana da kruh traje produženo, jer time riskirate unošenje konzervansa u organizam. Bolje je peći dan za dan koliko treba, jer onda uvijek jedete friško i zdravo.

 

Evo analize cijena kruha ispečenog u pekaču. Radila sam osnovni kruh od 750g. U dućanu dobivate kruh puno lakše gramaže, a po cijeni prosječno 8 do 10 kn. Ti kruhovi su puno lakši i napuhaniji od onog što dobivate iz pekača. Analiza je sljedeća:

Analiza cijena

sastojak cijena

brašno 650g

-cijena u Konzumu za 5 kg je 19kn. Uvijek kupujem veće količine, jer kad pečete kruh, to se zaista troši

2,47kn

vrećica suhog kvasca

-100g suhog kvasca u Konzumu stoji 2,39kn, u vrećici ima 7g kvasca

0,8kn

ostalo

-potrošnja što se tiče soli, šećera i ulja je zanemariva. Umjesto mlijeka u prahu koristim udio svježeg mlijeka oko 100ml.

0,25kn

struja

-pekač ima 860W. Recimo da zaista troši struju samo dok peče 1h i to po skupljoj tarifi od oko +PDV 0,91kn. Nešto sitno potroši dok miješa.

1kn

ukupno

4,52kn

Cijena kruha je znači 4,52kn - to je recimo skuplja varijanta. Može se uštedjeti na jeftinijoj struji, a najčešće i stavljam kruh "na odgodu", odnosno da se peče po noći kako bi za ujutro bio friški. Cijene su uzete iz Konzuma, a svi znamo da se i tu može uštedjeti ako se kupuje "na veliko" i u dućanima poput Metro-a. Bilo bi najidealnije kupovati direktno iz mlina na veliko. Ako znate da trošite puno brašna na kruh, onda tu potrošnju isplanirate tako da kupite jednom godišnje "na veliko". Ako netko može preporučiti privatne mlinove, bilo bi dobro to napisati u komentare. Rado bi se tamo preporučila. Ne moram upozoravati da se po manjim mlinovima nađe brašno odlične kvalitete i raznih tipova (kukuruzno, raženo, bijelo kukuruzno...) . Kruh od tih brašna može postati pravi specijalitet u vašoj kući. Najidealnije brašno za kruh je polubijelo i njega imam u najvećoj količini. Miris friško pečenog kruha je nešto što želim imati u svom domu i ne zanimaju me instant rješenja. Nedjeljno jutro bez tog mirisa i nije pravo obiteljsko jutro. To su one male stvari koje su male, ali vam čine život. Dodatak različitih sjemenki u kruh će razveseliti mnoge. Na taj način, kruh je svaki put drukčiji i prilagođavate ga svom ukusu.

 

Pekač ima funkcije za izradu đema i kolača. Mislim da je to pomalo nepotrebno, jer ako radite đem, napravit ćete veće količine, a pekač je apsolutno nedovoljan za to. Kolače iz pekača sam probala i nisu baš neki. Ono za što zaista mogu iskoristiti pekač je miješanje tijesta. Kad imate premalo vremena i žuri vam se da napravite kiflice, orahnjaču ili makovnjaču, onda je pekač zaista od pomoći. Nabacate sve sastojke i stavite na onaj kratki program za miješanje i dizanje tijesta. Za to vrijeme slobodno radite nešto drugo, npr. čistite u zadnji čas dok gosti ne stignu. Moram priznat da me taj pekač spasio puno puta.

 

Jedina mana pekača je što izrada kruha traje 3 i pol sata. To znači da morate nešto bolje planirati vrijeme,a ako i ne stignete uvijek postoji Quick program za kruh koji traje oko 1 h i 20 min.

24.12.2012.


Ocijenite ovo:

prosjek 1.0 (1 glas(a)/ova)



Pečem kruh već 10 godina, mijesim ručno iako imam doma pekač. Brašno nabavljam u Veliko Gorici (Kurilovec) u mlinu Pukanić (toplo preporučam). Cijene pšeničnog brašna su 3-4kn/kg, kukuruzno je 6kn, pir 15kn, a ima i raži i ječma (za proso i heljdu nisam sigurna)

Svaki je pekač premazan teflonom, a mješalice također. Kad se pravi kruh sa sjemenkama, dolazi do trenja i GULJENJA teflona. Stoga ne preporučam pekač. Osim toga kruh je tako jednostavno praviti rukama!

Pekač imam tri godine i to mi je najbolje pomagalo u kuhinji. Uopće ne razmišljam koliko se isplati, a isplati se uvijek kada mi umijesi i ispeče svježi kruh, umijesi tijesto za klipiće,za pizzu, za pastu... moj dobar prijatelj koji uvijek pomaže!

Svježi vasac koji je skoro najveća stavka u cijeni kruha koji pečemo doma, može se kupiti u Metrou - kila je 9 kuna. Podijeli se na kockice i zamrzme zapakirano u škrinji. Izvadi se dan ranije kockica koja se odmrzne i odlično funkcionira.

Zanimljivo, ali nije ni nalik hljebu od integralnog psenicnog kupljenog u prodavnici. Dakle, ako ikako budete u prilici nabaviti domace brasno, s mlina, ucinite to - hljeb nadolazi kao da je od bijelog brasna, a ukus je neuporediv. Inace, ja koristim Coral electric pekac i pravim u njemu i dzem i ajvar. Isplati se, jer kad god imam voca napravim po 2-3 tegle. Radije se priklanjam toj opciji - cesceg pravljenja po nekoliko teglica, nego padanja na nos nekoliko dana zbog vece kolicine odjedjednom.

Ne znam jeste li vec probali, ali meni hljeb od psenicnog brasna s mlina definitivno je najbolji.

Pekac toplo preporucujem!

nista bolje ljudi nisu izmislili usteda i to samo takva pogotovo za malo vece porodice

Probali smo razne vrste brašna i veličina kruha i sada znamo kakav kruh najviše volimo :0,4kg brašna (bjelo,crno,integralno,raženo,zob,sjemenke proso,buče,suncokret,lan,sezam),vode 0,26 litara,germe 2male žlice,šečera 1velika žlica,maslinovo ulje 2v.ž.,narihtamo tamno kao da pečemo najveći kruh jer volimo reš ,140minuta , nakon 98 minuta vadimo leptire ,težina gotovog kruha 0,76kg ,cjena 3,90kn .

Pekač imamo već 150 dana i za to vrjeme nismo kpili ni jedan kruh .

prava stvar,ne kajem se ni malo,jer kad smislim imamo kruh,nema vise jutarnje zurbe po kruh milina,jos samo da nadem koji recept za kolace odlicno.Moj pekac radi 3h-normalno a ima i od 2h10min i 1h 30min.

ja sam ovih dana probala napraviti sirnicu tj. pincu i ljudi moji predobro jeeeee, savršeno ukusna, lipo se digla i odlično ispečena. Eto sve bez muke, samo staviš sastojke i za 3 sata mirisna i topla uskršnja sirnica...

koristom onaj moulinex, jači model koji peče do 1,5 kg kruha. Već mu ima 4 godine i taj se do sada već sto put isplatio. Koštao je 800 kn. Do sada se pokazalo da je bolje peći manje količine kruha češće. Uvijek pečem 1 kg kruha i skoro nikad ne koristim opciju za 1,5 kg, što znači da sam mogla slobodno kupiti i jeftiniji, slabiji model. Prednost većeg pekača je što ga možete koristiti za miješanje tijsta za orahnjače, makovnjače i slično.

koji pekač kruha koristite?

da mi je bar saznati gdje naručiti domaće brašno. To mi je uvijek bila želja...

Da, toje ušteda. Ja koristim friški kvasac za pekač. Kupim u Metro-u kocku od kile i držim u zamrzivaču. Potrbana vam je količina četvrtine klasične kocke kvasca za jedno pečenje u pekaču. Čak sam takav kruh stavljala na odgodu i sve je super ispalo. Zboravila sam kolko košta u Metrou. Budem pogledala. Mislim da se s tim friškim kvascem može profitirati, a i sve mi je nekako ukusnije...

Drage moje još možete jeftinije proći ako kupite veliko pakovanje "Digo" suhe germe od 1/2 kg oko 25 kn.Slažem se sa svim napisanim.

Vizija Prirodne

Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati starinske recepte iz ovog podneblja. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.

kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!

© 2017 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 17.0119/32