Čišćenje kuhinje

čišćenje kuhinje

Čišćenje kuhinje je poseban izazov. Evo nekoliko savijeta

 

Čišćenje ploče štednjaka:

pospite soda bikarbonom, nasprejajte octom i protrljajte sa spužvom za suđe.

 

Perilica posuđa: umjesto tekućine za sjaj koristite bijeli ocat.

 

Slavine i sudoper: nasprejati s razrijeđenim octom ili univerzalnim sredstvom za dezinfekciju (vidi recept) i ostaviti da djeluje, zatim isprati.

 

Kuhinjske plohe:

nasprejajte s  octom ili univerzalnim sredstvom za dezinfekciju (vidi recept),  i obrišite krpom.

 

Frižider:

čišćenje: 2 žlice sode bikarbone razrijedite u litri tople vode i obrišite sve površine, unutarnje i vanjske. Operite s mokrom krpom.

uklanjanje neugodnih mirisa: u frižideru držite malu posudu ili kutiju ispunjenu soda bikarbonom – također dobro i za uklanjanje mirisa ispod sudopera gdje držimo kantu za smeće! Sodu bikarbonu treba zamijeniti svakih 3 mjeseca.

 

Pasta za čišćenje pećnice

  • soda bikarbona
  • ocat

Pomiješaj u posudi sodu i ocat, što će u prvi mah izazvati "eksplozivnu" reakciju. U zapjenjenju smjesu dodaj onoliko sode bikarbone koliko je potrebno da dobiješ gustu pastu. Uz pomoć ove smjese i žice za ribanje možeš očistiti pećnicu bez straha da će se kemikalije iz sredstava za čišćenje poslije upiti u hranu.

Ocat je odličan dezinficijens!

 

  • -drvene daske za sjeckanje obrišite krpom namočenom u ocat ili posprejajte s otopinom octa

  • -jedanput tjedno ulijte čisti bijeli ocat u slivnik sudopera i lavaboa

  • -za slivnike također možete: usuti sode bikarbone u slivnik i dodati malo nekog univerzalnog sredstva za čišćenje, zatim pustiti vodu da poteče preko toga.

- mrlje na raznim površinama: napravite pastu od 3 dijela sode bikarbone i jednog dijela vode, namažite na površinu, pustite da djeluje pa isperite

- lagano abrazivno sredstvo možete dobiti ako napravite pastu od sode bikarbone i octa ili  pospite sodu bikarbonu ili kuhinjsku sol na spužvu ili direktno na površinu, protrljajte i operite.

- čišćenje sudopera: posprejajte s razrijeđenim bijelim octom, ostavite barem pola sata, tvrdokornije mrlje od kamenca protrljajte spužvom i isperite. Bijeli ocat je odličan dezinficijens pa ga možete redovito koristiti da biste uklonili neugodan miris iz odvoda koji se razvija zbog bakterija (jednostavno ulijte nerazrijeđeni ocat direktno u odvod), a kuhinjske spužve i krpe za pranje posprejajte s razrijeđenim octom.

- zagorjele naslage na tavi ili grillu premažite pastom od sode bikarbone i vode, ostavite da odstoji pa ostružite i operite.

- masne tave ili lonci: uliti vodu i dodati 1 do 2 žličice sode bikarbone, ostaviti da se namače

- pećnicu nakon svake upotrebe obrisati nerazrijeđenim octom, skida masnoću s pećnice

24.12.2012.


Ocijenite ovo:

prosjek 4.0 (1 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2017 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 17.0415/9