Boraks

Boraks ima kemijski naziv natrij borat, natrij tetraborat ili dinatrij tetraborat. Kemijska formula je: Na2B4O7 x 10H2O. Boraks je prirodni mineral, sol borne kiseline, bijeli prah, lako topljiv u vodi. Nalazišta boraksa nalaze se u Turskoj i Kaliforniji te na drugim mjestima u SAD, zatim u Atakama pustinji u Čileu i Tibetu. Obično su nalazišta u isušenim koritima rijeka i kao ruda je relativno jeftin. Boraks je također moguće sintetizirati iz drugih spojeva bora.

boraks

 

U Zagrebu sam jedva nabavila boraks. Prije ga je bilo po mnogim trgovinama gdje se prodaju sastojci za izradu kozmetike. Od ulaska u EU, boraks je maknut s polica i možete ga kupiti u trgovinama koje trguju opasnim kemikalijama. Iznenadila su me silna upozorenja na pakiranju. Istaknuta je opasnost od trovanja, opasnost iritacije kože, dišnog sustava. Također je navedeno da nije za primjenu u kućanstvu. Bez obzira na upozorenja boraks koristim kao jedno od osnovnih sredstava za čišćenje. Čak ne upotrebljavam rukavice i nisam zamijetila neke iritacije kože. Puno više me iritiraju kupovni deterdženti za rublje. Ako ih imalo taknem, odmah osjetim iritacije. Čini mi se da su kupovni deterdženti puno veći otrov, a s druge strane puno ih je lakše nabaviti.

 

Boraks u Zagrebu možete nabaviti u Ivero trgovini, Žitnjak bb. Tamo ga prodaju na veliko, ali postoje manje trgovine koji otkupljuju od njih i prodaju boraks po kilogram. Takva trgovina je "Kemo spektar" u Ilici 73 u Zagrebu. Najisplativije se udružiti s nekim i kupiti vreću od 10 kg i Ivero. Boraks nema roka trajanja i osigurat ćete zalihu za jako dugo vremena.

 

Kao prirodni mineral boraks je nezamjenjiv u gotovo svim ekološki prihvatljivim deterdžentima. Boraks se odlikuje izrazitim antibakterijskim i protugljivičnim svojstvima. Boraks pospješuje sposobnost čišćenja pojedinog sredstva i nema štetan utjecaj na okoliš kao većina tenzida koji se koriste u sredstvima za pranje i čišćenje.  Koristi u kozmetici, kao sastojak krema, losiona, šampona, gelova, soli za kupanje itd... U kozmetici, boraks se koristi jer posjeduje antiseptična svojstva pa odlično čisti kožu i održava je zdravom. Također, u nekim zemljama koristi se i kao dodatak hrani (pod oznakom E285). Zbog tako široke primjene boraksa, logično je zaključiti da boraks i nije tako otrovan, kakvim ga proglašava EU. Naravno, u cijeloj priči oko otrovnosti boraksa radi se zapravo o dozi. Čak se navodi da je toksičnost boraksa dvostruko manja od kuhinjske soli. Poanta je da je svaka tvar (pa i kuhinjska sol) otrovna ako se uzme u pretjeranoj dozi. Cijela priča oko otrovnosti je vjerojatno opet zaštita farmaceutskih interesa, a tiče se upotrebe boraksa u ljekovite svrhe.

 

Upotreba boraksa u ljekovite svrhe je važan aspekt iz kojeg treba gledati na boraks. Boraks je već odavno poznat kao blagotvoran sastojak u homeopatskoj medicini. Boraks ima vrlo učinkovito protugljivično, protuvirusno i antiseptičko sredstvo. Boraksom se može tretirati čitav niz bolesti. Najpoznatiji je u liječenju artritisa. Kopriva je poznati narodni lijek, za reumu  i artritis. Pokazalo se da je to upravo zbog prisutnosti bora u koprivi. Bor i magnezij su neizostavni u liječenju od osteoporoze. Kandidijaza se odlično i brzo liječi boraksom. Ostale bolesti u kojima boraks pomaže su: lupus, giht, različite vrste tumora, bolesti srca i krvnih žila, problemi s vidom, dermatitis i psorijaza, mišićne boli i ukočenosti, poremećaj ravnoteže, problemi s pamćenjem, kronični psihički ili fizički umor, problema povezani s menopauzom i PMS-om. 

30.05.2017.


Ocijenite ovo:

prosjek 4.35 (17 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2017 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 17.0415/26