Krema od peršina

krema od peršina

 

Peršin kao začin u mnogim jelima, peršin kao izvor C-vitamina. Svi koji imaju svoj vrt, imaju i peršin. Sastojak je mnogih umaka, preljeva, juha... Nisam ga baš mogla zamisliti sastojkom za kremu. Kreme od peršina ima za kupiti, no, ne baš svugdje i ne nalazi se lako.

            Kako djeluje peršin na kožu? Vlaži ju, ublažava crvenilo i kapilare na licu, stimulira cirkulaciju. Pronašla sam na nekoliko stranica na internetu da ublažava ubode insekata i antiseptik je za rane, posvjetljuje kožu, tako djeluje i na pjegice i na neujednačen ten, pomlađuje kožu.

Krenula sam s izradom kreme. I ispala je iz svega toga krema, divne teksture i ne baš divnog mirisa, no, prihvatljiv je.

 


Sastojci za kremu:

  • 50 g svježeg lišća peršina, najbolje iz vlastitog vrta ili kupite od onoga tko ne koristi kemikalije u proizvodnji
  • 120 ml domaćeg maslinovog ulja
  • oko 10 g pčelinjeg voska (oko 6 čajnih žličica sitno mljevenog voska, pri provjeri gustoće krema treba biti tvrda)

Dodaci za razne varijacije:

  • 2 kapi eteričnog ulja čajevca, djeluje protugljivično, antivirusno, antibakterijski
  • 3 kapi eteričnog ulja lavande, njeguje kožu, lijepo miriši
  • ricinusovo ulje, djevičansko – hidratizira i njeguje oštećenu kožu
  • ulje koštica marelice, hladno tiješteno – njeguje suhu i osjetljivu kožu, dobro je kod preuranjenog starenja kože, brzo se upija, odlično za masažu
  • ulje avokada,  hladno tiješteno – njeguje suhu kožu, hrani ju, pomaže kod preuranjenog starenja kože, hidratizira ju, čini ju mekom i glatkom, odlično je za masažu
  • aloa vera gel – obnavlja stanice kože, teksturu kreme čini „gelastijom“, bolje se upija i nije tako masna, prilikom nanošenja stvara na koži osjećaj hlađenja

krema od peršina postupakPeršin oprati, posušiti (u krpi ocijediti od vode), sitno narezati. Pržiti ga u ulju na niskoj temperaturi oko pola sata. Miješajte cijelo vrijeme i istiskujte sok iz lišća. Nakon pola sata lišće bi trebalo potamniti. Prelijte tada smjesu u malu staklenku, zatvorite i stavite na toplo mjesto 2-3 dana. Ja sam ju stavila na radijator. Možete dodati eterično ulje lavande na kraju u kremu, ako vam se miris ne sviđa.krema od peršina postupak

 

 

Nakon 3 dana mješavinu sam zagrijala i procijedila kroz sterilnu gazu, ulje istisnula iz peršina do kraja. Ponovo sam zagrijala procijeđeno ulje i dodala pčelinji vosak. Zagrijavala sam na plinskom štednjaku oko minutu, čim se vosak počeo otapati, ugasila sam plin.

Željela sam tvrđu kremu, jer sam namjeravala malo eksperimentirati s dodacima, tako da mi ne budu „varijacije“ prerijetke.

 

varijacije kreme od peršina

1.krema: 10 ml kreme od peršina pomiješati s pola žličice aloa vera gela

2.krema: 10 ml kreme od peršina pomiješati s pola žličice ricinusovog ulja

3.krema: 10 ml kreme od peršina pomiješati s 1 žličicom ulja koštica marelice

4.krema: 40 ml kreme od peršina pomiješati 1 žličicom ulja avokada i pola žličice aloa vera gela, dodati 2 kapi eteričnog ulja čajevca i 3 kapi eteričnog ulja lavande

5.krema:ostaje 40 ml čiste kreme od peršina ili dodajte sve sastojke

 

Svaku kremu ulijte u poseban lončić, zatvorite i stavite naljepnice sa popisom sastojaka ili nekim nazivom za kremu.

 

Krema može služiti i za masažu, zbog toga sam i dodala neka ulja koja ju olakšavaju. Masažom ćete bolje potaknuti cirkulaciju, nego samo običnim nanošenjem kreme na kožu. Posebno je dobro tako masirati noge, jer mnogi imaju vidljive kapilare, naročito su česte kod žena s celulitom. Krema od peršina tako postaje višenamjenska ako jednostavno pomiješate sve sastojke u jednu kremu! Mislim da ću slijedeći puta i ja tako napraviti. Ili ću izabrati kombinaciju koja će mi se najviše svidjeti. Vi izaberite svoju.

15.08.2015.

Sanja Bregović



Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2017 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 17.0415/34