Zimski macerat i krema

zimski macerat

Želja mi je bila napraviti kremu za lice s višestrukim učinkom, no izbjeći korištenje egzotičnih ulja, eteričnih ulja, koristiti samo bilje koje sami možemo ubrati. Maceriranjem u ulju izvlače se svi ljekoviti sastojci iz bilja, njihov miris i boja. Sad kroz jesen i zimu teško je macerirati, inače koristim ljetne mjesece i sunce, njegovu svjetlost i toplinu. Ipak, pokušala sam i zimi macerirati, koristeći toplinu prostorija, radijator, ponekad i prozor zbog sunčeve svjetlosti. Volim kad se ona "upije" u ulje i tamo ostane. Do trenutka kad krema ili ulje dospije na kožu – tada i sunce i njegova energija ulazi kroz nju u naše tijelo. Vjerujem da je ipak dovoljno sunčeve energije ostalo u bilju koje je raslo na suncu.

 

Biljke za ovaj macerat ubrala sam sama, osim dvije, koje sam kupila, matičnjak i lavandu. Za svo bilje koja sam sama ubrala sigurna sam da je raslo na suncu i nije tretirano kemikalijama. Svo bilje korišteno je suho, tako da ne bi trebalo biti problema s kvarenjem macerata.

 

Učinak kreme je višestruk, upravo zbog bilja u maceratu. Svaka od njih pomaže na svoj način. Krema kožu čini glatkom i mekom, izglađuje bore, pomaže kod kožnih problema (lišajeva, tvrde i ispucale kože).

I macerat i krema mogu služiti za masažu, kako tijela, tako i lica.

Recept za macerat

zimski macerat
  • trputac, list – 1
  • kamilica, cvijet – ½
  • kadulja, list – 1
  • matičnjak, list – 1
  • kantarion, cvijet – 2
  • neven, latice – ½
  • stolisnik, cvijet – 1
  • ½ litre domaćeg maslinovog ulja

 

Zahvatite bilje i zatvorite šaku – to je 1 šaka, mjera u ovom receptu, pola šake odmjerite otprilike.

Bilje stavite u staklenku širokog otvora i zalijte uljem. Pomiješajte. Zatvorite bocu. Stavite ju na toplo mjesto. Neka stoji barem 3 tjedna, odnosno toliko da ulje promijeni boju i da bude bistro. Povremeno pomiješajte.

Nakon 3-4 tjedna macerat procijedite i spremite u tamnu bocu.

 

Krema za ljepotu

krema za ljepotu

  • 50 ml zimskog macerata
  • 5-10 g pčelinjeg voska
  • 20 ml aloa vera gela

 

Ulijte macerat u malu posudu, dodajte vosak i zagrijte na kratko na laganoj vatri. Čim se vosak počne otapati, isključite dovod topline. Miješajte dok se vosak ne otopi. Kad ulje bude samo toplo, umiješajte aloa vera gel, žlicu po žlicu. Kremu stavite u lončiće i kad se ohladi, zatvorite.

25.06.2016.

Sanja Bregović



Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)



Poštovana Lili, krema ne traje 2 godine kao tvorničke, koje su prepune konzervansa, ali pčelinji vosak je ovdje dovoljan da ju dosta dugo drži, dovoljno dok ju trošite. Napravite 50 ml, držite na hladnom. Meni i kreme s vodenom fazom stoje i po par mjeseci na hladnom. Sve ovisi i o roku trajanja ulja koje koristite. Poz!

krema izgleda predivno , koji joj je rok trajanja ?

Renchi, hvala na informaciji!

ako ne nađeš,reci, pa cu pitati ove gdje nabavljam tko im je dobavljač. No cula sam da ovaj Bumbar ima toga.

ORKA LAB d.o.o., Bumbar staklo d.o.o., centar tipa Pevec, mi imamo Color Emajl, vi u Zg sigurno imate vise izbora. To su gastro teglice za med, 25ml nadalje.

Renchi, zanima me gdje je to točno, stvarno je cijena povoljna!

cca 1,50 kn za gastro teglicu od 25ml. U centrima za kucu ... :-)

Volim i ja staklenu ambalažu, no, stakleni lončići su preskupi, tako da kupujem plastične. I ovaj lončić na slici je plastični, no, jako mi se sviđa, jer djeluje stakleno. Za ulja koristim bočice od tamnog stakla. Ambalažu kupujem u Kemigu.

gdje nabavljas ambalazu? ja volim staklenu - gastro teglice u kombinaciji sa alu poklopcem, tvoje izgledaju jako fino!

Renchi, super je što još netko ima svoj zimski macerat! Ni mojem se ne osjeti miris maslinovog ulja, a krema je još bolja. Mislim da je stvar u suhom bilju, u njemu su ljekoviti sastojci koncentrirani, tako da miris bilja nadvlada miris ulja. Miris maslinovog ulja nije neki problem, ali zna biti neugodan, pogotovo ako se ulje koristi za cijelo tijelo. Pozdrav od Sanje!

upravo sam procijeldila svoj zimski macerat; u maslinovo ulje prije par tjedana stavila sam suhu lavandu, stabljike kadulje, listove kadulje, svježi ružmarin .... nisam zagrijavala, samo se maceriralo na "hladno" ... moram reci da je ovo najfiniji i najmirisniji macerat koji sam ikada dobila ..... cak se ni ne osjeti maslinovo ulje.... prefino je ..... :-)

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2018 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0214/18