Macerat od ružinih latica

macerat od ružinih

Nigdje nisam pronašla recept za taj macerat. Nisam znala što očekivati. Na kraju procesa, jako dugog procesa, jer ja sam macerirala 40 sunčanih dana, nisam ubrojila i one bez sunca, rezultat je ulje predivne boje i ugodnog mirisa, što nije svojstveno maceratima.

 

Oduševljena sam rezultatom, a macerat je sada osnova za predivne kreme zlatne boje, također
za losione za tijelo, o čemu ću uskoro više pisati.

Sastojci

  • 40 g svježih mirisnih ružinih latica (ja sam koristila žute i roze, jer jedino takve i imam)
  • 400 ml domaćeg maslinovog ulja


Latice odvojiti od stabljika. Staviti ih u staklenku i uliti ulje. Pomiješati i ugurati latice u ulje. Dodati još malo ulja da pokrije latice. Staviti na sunce 40 dana, može i na toplo mjesto. Mislim da je ipak najbolje macerirati na suncu, noću stavljati unutra. Ponekad protresti staklenku, ali latice obavezno opet ugurati u ulje. Mijenjat će boju, ali to je normalno. I ulje će mijenjati boju i na kraju poprimiti prekrasnu žutu boju.
Macerat možete koristiti kao ulje za tijelo, možete ga zgusnuti s pčelinjim voskom i napraviti kremu. Ružin macerat odličan je sastojak i u emulzijama i losionima.

21.01.2017.

Sanja Bregović



Ocijenite ovo:

prosjek 3.75 (4 glas(a)/ova)



Hvala Vam na savjetima! I ja mislim da sam stavila premalo ulja. Tijekom dana je barem 10 sati na suncu na južnoj strani. Navečer ga unosim u kuću.

Poštovana Karolina, moguće je da ste stavili premalo ulja i previše latica. Dodajte ulja ako ima mjesta u staklenki. Ako kiselo miriši, ne znači da se pokvario, pričekajte još neko vrijeme. Nije potrebno otvarati staklenke i provjeravati miris, možda ponekad samo ugurati latice ako vire iz ulja. Nije potrebno stavljati gazu. Do kondenzacije možda dolazi zbog previše latica ili možda zbog prevelike razlike u temperaturi. Gdje stoji macerat kad je na suncu ili koliko vremena je na suncu? Gdje ga držite kroz noć? Kod mene nema kondenzacije, a macerati su mi na popodnevnom suncu na zapadnoj strani, nemam prozore na južnoj. Ulje makadamije je osjetljivo, mislim da nije za držanje na suncu. Poz, Sanja

E sad... latice u kokosovom ulju imaju ugodan miris, dok ove u makadamijinom ne mirišu baš najbolje. Jesam li u čemu pogriješila i trebam li baciti taj kiseli macerat ili da čekam 4 tjedna? Griješim li s prekrivanjem gazom da voda isparava?

Molim Vas savjet! Prije 3 dana sam potopila ruine latice u kokosovom i ulju makadamije. Latice sam prije toga malo prosušila. Kako je sa zatvorenim poklopcem jako kondenziralo i stvarao se kiseli miris, izmjenjujem poklopac s gustom tkaninom da voda ispari.

Poštovana,par puta sam pravila macerat od nevena,lavande,kantariona sa maslinovim uljem i uvek mi se užegne dok se spremi ili ubrzo zatim.Probala sam i sa bademovim uljem i opet isto.Na kraju sam odustala.Gde grešim? Pozdrav i hvala na odgovoru.

Nella, poslala sam Vam mail, ne znam, jeste li ga primili? Plod oraha mora biti, a lišće i ja dodajem. Za lišće maline ne znam učinak. UV zaštita proizlazi iz domaćeg maslinovog ulja, također iz kokosovog ulja.

Draga Sanja, zanima me macerat za suncanje, sutra planiram praviti, nabavila sam samo dva oraha, posto su slabo rodili ove god, pa me zanima da li mogu dodati i mladih listova oraha i listova maline, posto sam citala da malina ima visok UV zastitni faktor? Unaprijed zahvaljujem, nadam se da ce te vidjeti ili ako mozete mi odg na mail arnella.a@gmail.com

Mira, dolijte još ulja na latice, vjerojatno ima mjesta u boci, zato se rosi. Ostavite oko 3 cm do ruba staklenke, sadržaj se digne, pa da ne ode ulje van. Ni meni nisu latice skroz u ulju, dignu se, no, svaki dan ih poguram u ulje i promiješam. Također i boju mijenjaju, što je normalno. Kod macerata za sunčanje pazite da nemate previše oraha i mrkve, tako da možete uliti dovoljno ulja da sve prekrije.

Danas sam stavila latice u ulje i na sunce ali se u boci stvara rosa i latice nemogu nikako skroz potopiti u ulje isto se dešava sa maceratom za sunčanje?Bojim se da mi trud dude uzaludan,hoće se pokvariti?

Milana, koristim taj macerat za njegu kože tijela bez da išta dodajem. Možete dodati, recimo, 20% drugih ulja. Ricinusovo ulje omekšava kožu, no, ako stavite previše, bit će vam "ljepljivo". Bademovo ulje hrani kožu i dobro se upija, no, koristite hladno prešano, jer rafinirana ulja ne sadrže ni približnu količinu hranjivih sastojaka kao hladno prešana. Isprobajte mješavinu na maloj količini ulja.

Hvala puno za recept! :) Zamolila bih Vas za mišljenje. Naime preporučili su mi bademovo ili ricinusovo ulje da pomešam sa laticama, šta Vi mislite o tome?

Kati, macerati se izrađuju od davnina, još od vremena Egipćana. Smjesa ulja i bilja stavi se u staklenku, zatvori i stavi na sunčano mjesto nekoliko tjedana. Nakon cijeđenja ulje mora stajati na hladnom i tamnom mjestu. Kod nas je maslinovo ulje lako nabaviti, zato se i najčešće koristi za maceriranje. U njega prelaze ljekovita svojstva biljaka, također i sunčeva energija.

mislim da maslinovo ulje ne bi smjelo na sunce, zato se i drži u tamnim bocama

Bilja, i ja uživam kad saznam da i drugi rade prema našim receptima, koriste prirodne preparate i maze svoju kožu! Jednostavno, uživam u kreiranju nekog recepta i preparata, a o korištenju da i ne pričam.

Hvala na savetu i divnim receptima, iskreno uživam!

Bilja, ja osobno radima macerate samo u maslinovom ulju. Ostala ulja ili brzo oksidiraju na svjetlu i toplini ili su preskupa za maceriranje. Ulje makadamije je pogodno za maceriranje. Pozdrav!

Sanja, da li bi macerat mogao da se pravi sa recimo 300 ml maslinovog ulja i 100ml avokadovog ulja?

Meni je problem, s obzirom da zivim u Bosni, ne mogu naci domace maslinovo, ali pokusacu se snaci da mi neko donese i sl.

Istina je, Leki, i meni je to problem. Kad odem na ljetovanje, kupim tamo, prošle godine na Pašmanu. Prošli tjedan bila sam u Zagrebu, na tržnici sam pronašla s Korčule ulje, odlično je. Nađe se u trgovinama ulja, no, ne vjerujem da su prava maslinova, znaju to biti i mješavine. Ponekad kupim u DM-u, organsko maslinovo.

Hvala ti puno na odgovoru, u tom slucaju ipak cu dati prednost domacem ulju. Samo, kod mene je problem naci pravo domace maslinovo ulje...

Leki, ja koristim domaće maslinovo ulje iz dva razloga. Jedan je taj što maslinovo ulje sadrži jako puno antioksidanata, pa je odlično za njegu kože (i kose) i drugi, podnosi visoke temperature, ne oksidira i ne užegne kao većina drugih ulja, pa možemo macerirati na suncu. Maceriranjem se jaki miris ulja izgubi, ulje poprimi miris biljke koju ste macerirali. Obično rafinirano ulje nikad ne koristim za macerate. Ako biste macerirali u suncokretovom, neka bude hladno prešano, a bocu s biljem i uljem stavite na mračno, toplo mjesto 40 dana. Možete uzeti staklenku od tamnog stakla, tako je također zaštićeno od svjetlosti. Stavila bih suho bilje u tom slučaju. Pozdrav!

Interesuje me, sto se tice ulja: da li mora biti pravo domace maslinovo ulje, ili moze i ono maslinovo ulje iz trgovina, i kao neko drugo ulje npr. suncokretovo? Pitam, jer sam osjetljiva na miris domaceg ulja... Hvala

Draga Sanja, hvala na odgovoru. Ponukana vašim receptima i sama izrađujem kreme i meleme. Iznimno sam zadovoljna. Hvala vam na receptima :)

Tina, evo odgovora. suho bilje se lijepo može macerirati. Upravo i ja maceriram nekoliko vrsta. Boca stoji na radijatoru. Super što Vam je macerat uspio! Bolje je da suhe latice macerirate, nego da Vam stoje i gube na kvaliteti. Ulje nakon cijeđenja čuvajte u tamnoj bočici i na hladnom. Koristim ružin macerat za njegu tijela nakon tuširanja, ali ga volim također koristiti i u mješavinama, najviše kremama. Lijep pozdrav od Sanje!

Draga Sanja, također sam radila macerat od ruža, i to crvenih majskih! Nakon 40 dana (nisam držala na suncu cijelo vrijeme jer sam se bojala da ih ne spržim nego par sati dnevno) dobila sam predivno mirisno ulje. Imam jedno pitanje: obzirom da sam posušila vrlo uspješno majske ruže koje držim u staklenki, da li bi ih mogla zaliti maslinovim uljem jer još uvijek imaju predivan miris. Hvala vam na predivnim i korisnim savjetima :)

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2018 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/4