Macerat od nevenovih latica

macerat od nevenovih latica

U ljetnoj sezoni obavezno napravim ovaj macerat. Macerat nevena čuvam i koristim ga po potrebi za različite kreme. Na internetu ima mnogih savjeta u smislu da nevenove latice treba sušiti prije maceriranja. Smatram da su macerati od svježih biljka najkvalitetniji ako se na taj način daju izvesti. Neke biljke sadržavaju previše vlage i popljesnjive prije završetka maceriranja. To ćete najbolje znati po mirisu. Čim osjetite da s mirisom nije uredu, taj macerat je propao.

Nevenove latice se mogu macerirati u svježem stanju. Ispadne vam macerat prekrasne žute boje. Evo postupka.

 

Recept

  • 50 g svježih latica nevena
  • 500 ml maslinovog ulja, najbolje domaćeg


Stavite latice nevena u staklenku, ulijte ulje i pomiješajte. Dobro ju zatvorite i stavite na jako sunce 3-4 tjedna. Po mraku stavljajte bocu unutra. Povremeno pomiješajte. Na kraju dobro procijedite, ako treba i više puta. Macerat mora biti bez taloga. Spremite ulje u tamnu bočicu i koristite po potrebi.

Kada pripremate macerat možete osim nevenovih latica dodati i malo sušenih cvjetova kamilice. Cvjetovi kamilice daju fini miris maceratu i odlično se slažu s nevenom. Kada radite kremu s takvim mirisnim maceratom ne morate stavljati eterično ulje. Izbjegavam eterična ulja, jer sam otkrila da imam alergijske reakcije, barem po licu. Zato mi ova kombinacija s kamilicom izuzetno paše.

05.11.2016.

Sanja Bregović



Ocijenite ovo:

prosjek 3.67 (3 glas(a)/ova)



Redovno pravim mast od nevena ali sad razmisljam da pokusam i sa uljem ili tinkturom, mozete li mi posavjetovati u koje svrhe se ulje ili tinktura koriste?

Slavice, macerati, ako imaju ugodan miris, nisu se pokvarili. Talog je normalna pojava, a želatinoznu tvar bacite. Stavite macerate na hladno mjesto, češće ih otvarajte i koristite. Poz!

Kad sam prelijevala macerate u nove boce radi taloga, na dnu boce se pojavila prozirna sluzavo želatinasta tvar. Miris macerata je ostao isti ali sam i dalje zabrinuta jesu li se pokvarili. Ako su u redu mogu li ih i čime dodatno zaštititi. Hvala

Sneška, možete izraditi kremu, koristite ju za njegu masne kože, kadulja steže, tako sužava pore.

Napravila sam macerat žalfije ali retko gde piše na netu kako ga mogu koristiti. Možete li mi molim vas reći?

Branka, javit ću se Sunčici, pa će mi poslati Vaš mail. Poz!

Draga Sanja, Gazdarica ima moj e-mail pa da Vam ga proslijede? Sadrži ime i prezime pa ga ne bih tu ostavljala..Ili ako ima Vaš negdje vidljiv,rado se javim?

Branka, mislim da će biti u redu macerat od gaveza. Kod krema je bitno da ne sadrže previše maslinovog ulja, treba dodati ulja koja se brzo upijaju i ne maste. Zainteresirana sam za smilje. Napišite mi svoj mail, pa ću Vam se javiti. Poz!

Sanja,kremica od smilja napravljena, prefina mi se čini,sad se mogu mazati i ujutro,bez da se sjajim. Maceriram samo suho smilje i njega ima još, ako želite mogu Vam poslati?Danas sam u ulje stavila suhi korijen gaveza, ostavim ga do jeseni na suncu jer je dosta suh (to mi je za zglobove). Hoće li valjati?

Branka, hvala Vam na pohvalama! Nisam macerirala smilje, iz jednog jedinstvenog razloga, nije mi dostupno. Ako Vam odgovara za kožu macerat, čemu mijenjati? No, možete uzeti neki recept s Gazdarice u kojem se koristi neki macerat i jednostavno ga zamijenite maceratom smilja. Za početak, krema ili losion ispast će Vam sigurno dobro, a Vi bi se mogli iznenaditi učinkovitošću preparata. Slobodno nam se javite s rezultatima! Poz!

Sve pohvale za dijeljenje znanja i savjeta da svi skupa budemo lijepi i zdravi, koristeći ponajviše ono što imamo oko sebe... Pročitala sam dobar dio napisa o izradi macerata i jako mi se sviđa. Od sada maceriram još više:) No,nisam primjetila da se spominje macerat smilja ili sam preskočila... Volim miris smilja i niz godina radim njegov macerat koji onda koristim samo kao ulje za lice i tijelo. Što biste preporučili izraditi s maceratom smilja? Veliki pozdrav i dobre želje Vama i svim čitateljima ovog portala...

Slavice, ne vidim nikakav problem da bi macerirali i sljez. Ja maceriram svašta, izrađujem preparate o kojima nisam nigdje čitala, isprobavam, tako najbolje znam, hoće li nešto uspjeti i koliko će biti učinkovito kod primjene.

imam svježe cvjetove crnog sljeza. ne mogu nigdje naći je li ih itko stavlja u macerat, pa vas molim za savjet. je li pametnije macerirati ih ili ih osušiti za čaj,mada je čaj za neke druge tegobe, a ja bih ga rado iskoristila za kremu. hvala

Slavice, vjerujem da niste svjesni toga koliko te Vaše pozitivne energije stiže i do mene!

Hvala na odgovoru. Moja energija i oduševljenje ovim prirodnim preparatima i energija moje prijateljice koja mi je donijela svoje domaće maslinovo ulje sa Šipana, su više nego pozitivne. Svakako ćemo nastojati svoje macerate od mjesečeve energije. Hvala još jednom

Slavice, dosta sam istraživala o maceratima, pročitala dosta toga o energiji, nije samo riječ o promjeni temperature. Radi se tu o energiji mjeseca i sunca. Sunce daje biljkama i ulju energiju, dok ju mjesec oduzima. Znači, za macerate nije dobro da su na mjesečini. Kad izrađujete macerate, nisu ljekovite samo biljke i ulje, već i Vi ugrađujete svoju energiju u to, tako i sunčeva energija ostaje u maceratu. Niti jedan macerat do sada, s kojim sam tako postupala, nije mi se pokvario, niti promijenio boju, niti izgubio miris. Sami odlučite kako ćete postupati u vezi s tim.

Molim vas, možete li mi reći zašto se mercerat u izradi noću treba unostiti u kuću? Planiram pripremiti nekoliko svojih mercerata i mislila sam ih staviti na betonsku ploču na kući (još nismo završili krov). Ploča se tjekom noći ne uspije ohladiti, ako ste mislili da mercerat ne bi noću bio izložen velikim promjenama temperature. (lani nam je na toj ploči bio bazen promjera 2,5m i dubine 60cm, i već treći dan je voda bila toliko vruća da se djeca nisu mogla u njemu kupati). Unaprijed zahvaljujem na odgovoru. Zahvaljujem vam i na predivnim receptima i savjetima. Pozdrav iz Župe dubrovačke.

Lily, možete koristiti suncokretovo ulje, ali mora biti hladno prešano, nikako ne ono rafinirano. Možete koristiti i bademovo ulje, ulje makadamije i kokosovo ulje.

pozdrav svima,recepti su vam odlicni.zanima me moze li se koristiti drugo ulje za pripremu macerata npr.suncokretovo ili biljno? Moze li mi netko odgovoriti?

Lilian, puno Vam hvala, to nam (mi) je poticaj za dalje. Poz!

Hvala puno. Stvarno uzivam u Vasim receptima. Puno uspeha u daljem radu. Lep pozdrav :-)

Lilian, mislim da možete macerirati cvjetiće jorgovana, predivno miriši, sigurno će mecerat biti savršen! Što se ljiljana tiče, također trebate probati. Poz!

Draga Sanja, sve pohvale za Vas rad. Sta mislite o maceriranju jorgovana ili ljiljana?

Poštovana Lili, nisam macerirala šipak, trebate probati. Mislim da se može. Poz!

Hvala na prekrasnim receptima i uputama , može li se mercartirati šipak ?

Poštovana Huelva, hvala Vam na pohvalama, poticaj su nam za dalje. Možete izrađivati macerate od raznog bilja i cvijeća, no, pritom istražite o određenoj vrsti, je li ljekovita, mirisna i za što će Vam macerat poslužiti. Poz!

Pohvala,jedna od najboljih stranica na hrvatskom,o prirodnoj kozmetici.Molim jedan mali savjet,može li se raditi macerat od bilo kojeg cviječa,npr.jasmin,gardenije,frezije i jeli princip isti kao kod nevena??

Luleke, zašto ne biste pokušali izraditi macerat? Osobno mislim da i nema neke ljekovitosti suhi cvijet nevena, probala sam s njim, ali nije isto kao sa svježim. Ulje i latice držite na toplom. Vjerujem da ćete dobiti macerat na kraju. Ja trenutno izrađujem nekoliko macerata. Nevena također imam, pa radim nevenovu mast, šteta bi bilo da propadnu cvjetovi. Poz!

Ups...evo sada sam pročitala komentare.

Imam još dosta nevena,ali sunca baš i ne :( Mogu li ipak pokušazi?Ili da ga jednostavno osušim?

Mira, Vessna, recept je nastao na temelju vlastitog iskustva. Također, biljka u ulju mora na sunce, na toplo mjesto, inače neće ljekoviti sastojci iz biljke prijeći u ulje. I Sunčica i ja sve maceriramo na jakom suncu, ona čak cijeli dan i do sada su nam svi macerati uspjeli. Macerat nevena imala sam sve do nedavno, dakle, održao se godinu dana. Točno je ono što - djeluje, no, napravite kako želite, kako vam se čini najbolje.

Vessna upravo i mene to zanima?Ja nesmijem ni jedan macerat staviti na sunce cijeli dan jer počne kuhati tj.stvaraju se mjehurići kao kod pasterizacije zimnice.

Čitam da macerat nevena ne smije na sunce....vi pišete sasvim suprotno- da mora na jako sunce...sad sam zbunjena..

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2018 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0214/18