Masnoća

Masnoće (ulja i masti) su suštinski sastojak sapuna i o njihovim svojstvima ovisi i kvaliteta sapuna. Na početku svakog recepta polazimo od toga da znamo količine i vrste masnoća koje ćemo upotrijebiti. Pomoću saponifikacijskog faktora (SAP iz tablice), za svaku masnoću možemo izračunati potrebnu količinu lužine (bilo natrijeve ili kalijeve). Osim saponifikacijskog faktora pregledavamo i biramo ostala svojstva pojedinih masnoća, npr. zasićenost, sapunicu, njega kože i tvrdoća.

ulja i masti

 

Što znači zasićenost ili jod vrijednost (engl. iodine)? To je ustvari mjera za zasićenost pojedinog ulja ili masti. To je mjera koliko se centigrama joda može raspasti po gramu ulja ili masti. Zasićene masnoće imaju niske jod vrijednosti, a nezasićene masnoće imaju visoku jod vrijednosti. Postoji nekoliko izuzetaka, ali obično se od masnoća s visokim vrijednostima joda izrađuju mekši sapuni. Masnoće s niskim jod vrijednostima daju tvrđe sapune. Da bi sapun bio dovoljno tvrd potrebno je 50-60% zasićenih masnoća. Prilikom kombiniranja različitih masnoća imajte na umu i ovu činjenicu.

 

Njega kože (engl. conditioning) - odnosi se na sastojke koji ostaju na koži, omekšavaju je, hrane i pomažu zadržati vlagu. Koža postaje glatka i mekana.

 

Sapunica (engl. lather) - obično se promatra stabilnost sapunice i pjenušavost. Bogata sapunica znači pjenušavost, koja kako se smanjuje prelazi u stabilnije, više kremasto stanje.

 

Prilikom izrade sapuna ne morate inzistirati na hladno prešanim ili djevičanskim uljima. Takva ulja su skupa. Rafinirana ulja imaju imaju prednost jer bolje reagiraju s lužinom. Kvalitetna ulja radije ostavite za jelo.

 

Tablica za SAP ulja ili masti

Masn. biljna NaOH KOH Zasićenost
(Iodine)
Sapunica
(Lather)
Njega kože
(Conditioning)
Tvrdoća

bademovo ulje

0,1367

0,1925

99

stabilna

odlična

mek

aloe vera maslac

0,1788

0,2518

2

 

 

 

aloe vera ulje

0,1421

0,2001

 

 

 

 

ulje sjemenki marelica

0,1378

0,1941

100

slaba

odlična

mek

avokado maslac

0,1339

0,1886

67

stabilna

odlična

mek

avokado ulje

0,1337

0,1883

86

stabilna

odlična

mek

babassu ulje (palmin oraščić)

0,1749

0,2463

15

bogata

slaba

tvrd

boražina ulje

0,1339

0,1886

135

slaba

odlična

mek

candelilla vosak

0,0322

0,0454

 

 

 

 

canola ulje

0,1328

0,1870

110

slaba

slaba

mek

ricinusovo ulje

0,1286

0,1811

86

bogata

umjerena

mek

ulje trešnjinih sjemenki

0,1389

0,1956

128

bogata

odlična

mek

kakao maslac

0,1378

0,1941

37

stabilna

odlična

tvrd

kokosovo ulje, 76°

0,1910

0,2690

10

bogata

umjerena

tvrd

kokosovo ulje, 92°

0,1910

0,2690

1o

bogata

umjerena

tvrd

kokosovo ulje, zasićeno

0,2321

0,3269

1

bogata

odlična

tvrd

kukui ulje

0,1351

0,1903

168

slaba

umjerena

mek

kukuruzno ulje

0,1368

0,1927

117

slaba

umjerena

mek

ulje sjemenki pamuka

0,1387

0,1954

108

stabilna

odlična

mek

ulje noćurka

0,1362

0,1918

160

slaba

odlična

mek

laneno ulje

0,1358

0,1913

180

slaba

slaba

mek

ulje sjemenki grožđa

0,1321

0,1861

131

slaba

umjerena

mek

ulje lješnjaka

0,1369

0,1928

97

slaba

umjerena

mek

ulje od sjemenki konoplje

0,1359

0,1914

165

slaba

umjerena

mek

ulje sjemenki jojobe

0,0695

0,0979

83

nema je

odlična

mek

macadamia ulje (australski orah)

0,1391

0,1959

76

slaba

umjerena

mek

neem tree ulje

0,1372

0,1932

89

slaba

odlična

mek

maslinovo ulje

0,1353

0,1906

85

stabilna

odlična

tvrd

ulje palminih sjemenki

0,1777

0,2503

20

bogata

odlična

tvrd

palmino ulje

0,1420

0,2000

53

stabilna

odlična

tvrd

ulje breskvinih sjemenki

0,1361

0,1917

108

bogata

odlična

mek

kikiriki ulje

0,1367

0,1925

92

slaba

umjerena

mek

bučino ulje

0,1389

0,1956

128

slaba

odlična

mek

ulje repice

0,1328

0,1870

108

slaba

umjerena

mek

ulje šafranike

0,1374

0,1935

145

slaba

umjerena

mek

sezamovo ulje

0,1336

0,1882

110

slaba

umjerena

mek

shea (karite) maslac

0,1296

0,1825

59

slaba

odlična

tvrd

sojino ulje

0,1359

0,1914

131

slaba

slaba

mek

suncokretovo ulje

0,1358

0,1913

133

slaba

odlična

mek

Orahovo ulje

0,1349

0,1900

145

slaba

umjerena

mek

Ulje pšeničnih klica

0,1319

0,1858

128

slaba

odlična

mek

 

 

 

Masn. životinjska NaOH KOH Zasićenost
(Iodine)
Sapunica
(Lather)
Njega kože
(Conditioning)
Tvrdoća

pčelinji vosak

0,0689

0,0970

10

slaba

slaba

tvrd

pileća masnoća

0,1356

0,1910

69

slaba

odlična

mek

emu ulje

0,1377

0,1939

60

stabilna

odlična

tvrd

kozja masnoća

0,1382

0,1946

 

 

 

 

gušća masnoća

0,1349

0,1900

65

slaba

odlična

mek

lanolin (iz vune)

0,0748

0,1054

27

nema

umjerena

mek

mast

0,1399

0,1970

57

stabilna

umjerena

tvrd

mliječna masnoća

0,1599

0,2252

 

 

 

 

nojevo ulje

0,1385

0,1951

97

slaba

odlična

mek

loj govedine

0,1419

0,1999

45

stabilna

umjerena

tvrd

loj jelena

0,1382

0,1946

31

slaba

odlična

mek

loj ovce

0,1384

0,1949

54

stabilna

odlična

mek

stearinska kiselina

0,1413

0,1990

2

slaba

odlična

tvrd

 

Masnoće po sastavu

Postoji još jedan način razvrstavanja masnoća, a to je prema njihovom sastavu. Masnoće se sastoje od više različitih masnih kiselina od kojih svaka ima određena svojstva. Masne kiseline koje prevladavaju dat će dominantna svojstva. Masne kiseline koje nalazimo u uljima su: laurinska kiselina, linolna kiselina, miristinska kiselina, oleinska kiselina, palmitinska kiselina, ricinoleinska kiselina, stearinska kiselina.

 

Masna kiselina Svojstva koja daje sapunu
laurinska kiselina tvrdoća, dobro čisti, bogata pjena
linolna kiselina njeguje kožu
miristinska kiselina tvrdoća, dobro čisti, bogata sapunica
oleinska kiselina njeguje kožu
palmitinska kiselina tvrdoća, stabilna pjena
ricinoleinske kiselina njeguje kožu, bogata i stabilna pjena
stearinska kiselina tvrdoća, stabilna pjena

 

Masnoće sa većim dijelom oleinske kiseline su: bademovo ulje, ulje sjemenki marelice, breskve, lješnjaka, avokado ulje, kakao maslac, mast, shea maslac, makadamia ulje, maslinovo ulje.

Masnoće sa većim dijelom linolne kiseline su: ulje sjemenki grožđa, marelice, breskve, pamuka, konoplje, sezama, soje, kukuruza, ulje šafranike, kukui ulje, suncokretovo ulje.

Laurinske kiseline ima dosta u ulju palminih sjemenki, kokosovom ulju , babassu ulju.

Palmitinska  kiselina je naravno dominantna u palminom ulju, a ricinoleinska kisleina u ricinusovom ulju.

Sapun je s previše laurinske i/ili miristinska kiselina može nadražiti kožu. Čestice takvog sapuna su previše agresivne ne samo prema nečistoći već i prema masnoćama zaštitnog sloja kože. Takvo je npr. kokosovo ulje i ulje palminih sjemenki i njihove količine u receptu ne bi smjele biti više od 30-35 %.

U sposobnosti molekula sapuna da jednim dijelom privlače masne čestice prljavštine leži sposobnost čišćenja (engl. cleansing). Jednim krajem lanca takve molekule privlače vodu, a drugim krajem masne čestice nečistoće. Zato i morate rastrljati sapun zajedno s vodom po koži. Prilikom ispiranja, sve se zajedno ispere. Neke vrste sapuna su naprosto preagresivne prema masnoćama i upravo je to slučaj sa sapunima s većim udjelom laurinske i/ili miristinske kiseline (ulje palminih sjemenki, kokosovo ulje). Ostala ulja većinom dobro čiste i nisu tako agresivna. Evo kako izgledaju sastavi nekih najčešće korištenih ulja.

 

ricinusovo ulje

Ricinoleic 90%

Linoleic 3-4%

Oleic 3-4%

 

ulje sjemenki grožđa

Linoleic 58-78%

Oleic 12-28%

Palmitic 5-11%

Stearic 3-6%

 

palmino ulje

Palmitic 43-45%

Oleic 38-40%

Linoleic 9-11%  

Stearic 4-5%

 

sezamovo ulje

Linoleic 39-47%

Oleic 37-42%

Palmitic 8-11%

Stearic 4-6%

 

mast

Oleic 46%

Palmitic 28%

Stearic 13%

Linoleic 6%

Myristic 1%

 

ulje palminih sjemenki

Lauric 47%

Oleic 18%

Myristic 14%

Palmitic 9%

 

kokosovo ulje

Lauric 39-54%

Myristic 15-23%

Palmitic 6-11%

Oleic 4-11%

Stearic 1-4%

Linoleic 1-2%

 

suncokretovo ulje

Linoleic 70%

Oleic 16%

Palmitic 7%

Stearic 4%

 

maslinovo ulje

Oleic 63-81%

Palmitic 7-14%

Linoleic 5-15%

Stearic 3-5%

 

28.05.2013.


Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (2 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2017 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 17.0415/34