izračun sastojaka

Izračun sastojaka

Izračun sastojaka služi da biste kreirali recept po kojem ćete izraditi sapun. Preporučujem da ne koristite gotove recepte kojih je prepun internet. Korištenjem gotovih recepata nećete moći prilagoditi sastojke količini koju imate. Također, nećete moći promijeniti postojeći recept i unaprijediti ga po svom ukusu. Preporučujem da uložite mali trud oko razumijevanja izračuna sastojaka za recept. Time će vam se otvoriti veliki prostor kreacija u izradi sapuna. 

 

Izračun sastojaka možete obaviti ručno ili koristeći sapunski kalkulator. U ovom članku će biti opisan način kako se radi ručni izračun koristeći tablice. Jako je važno da razumijete ovaj ručni način izračuna sastojaka jer će vam to dati pravi uvid u cijeli postupak. Zato ne preskačite ovaj dio, nego ga pročitajte. Morate ovladati ručnim izračunom i shvatiti sve pojmove vezane uz njega. Kasnije više nećete računati ručno, nego ćete koristiti sapunski kalkulator. On će obaviti sav matematički dio izračuna, a na vama će biti samo kreativni dio izbora sastojaka.

 

Najznačajniji podatak u izradi sapuna je saponifikacijski faktor ulja ili masti, skraćeno SAP. Saponifikacijski faktor je broj koji nam kaže koliko je grama NaOH ili KOH potrebno za osapunjenje 1 grama pojedinog ulja ili masti. Svako ulje ili mast ima svoju vrijednost saponifikacijskog faktora i te vrijednosti su obično u obliku tablica. Na stranima sajtovima ćete naći dugačke tabele s popisom egzotičnih ulja koja vjerojatno nikad nećete uspjeti nabaviti. Evo kako izgleda takva tablica. Posebno su istaknute masnoće biljnog, a posesbno životinjskog porijekla. 

 

Potpunu tablicu SAP vrijednosti sa ostalim karakteristikama sapuna (zasićenost, sapunica, njega kože i tvrdoća) pogledajte ovdje.

 

Tablica za SAP ulja ili masti

Masn. biljna NaOH KOH

bademovo ulje

0,1367

0,1925

aloe vera maslac

0,1788

0,2518

aloe vera ulje

0,1421

0,2001

ulje sjemenki marelica

0,1378

0,1941

avokado maslac

0,1339

0,1886

avokado ulje

0,1337

0,1883

babassu ulje (palmin oraščić)

0,1749

0,2463

boražina ulje

0,1339

0,1886

candelilla vosak

0,0322

0,0454

canola ulje

0,1328

0,1870

ricinusovo ulje

0,1286

0,1811

ulje trešnjinih sjemenki

0,1389

0,1956

kakao maslac

0,1378

0,1941

kokosovo ulje, 76°

0,1910

0,2690

kokosovo ulje, 92°

0,1910

0,2690

kokosovo ulje, zasićeno

0,2321

0,3269

kukui ulje

0,1351

0,1903

kukuruzno ulje

0,1368

0,1927

ulje sjemenki pamuka

0,1387

0,1954

ulje noćurka

0,1362

0,1918

laneno ulje

0,1358

0,1913

ulje sjemenki grožđa

0,1321

0,1861

ulje lješnjaka

0,1369

0,1928

ulje od sjemenki konoplje

0,1359

0,1914

ulje sjemenki jojobe

0,0695

0,0979

macadamia ulje (australski orah)

0,1391

0,1959

neem tree ulje

0,1372

0,1932

maslinovo ulje

0,1353

0,1906

ulje palminih sjemenki

0,1777

0,2503

palmino ulje

0,1420

0,2000

ulje breskvinih sjemenki

0,1361

0,1917

kikiriki ulje

0,1367

0,1925

bučino ulje

0,1389

0,1956

ulje repice

0,1328

0,1870

ulje šafranike

0,1374

0,1935

sezamovo ulje

0,1336

0,1882

shea (karite) maslac

0,1296

0,1825

sojino ulje

0,1359

0,1914

suncokretovo ulje

0,1358

0,1913

Orahovo ulje

0,1349

0,1900

Ulje pšeničnih klica

0,1319

0,1858

 

 

 

Masn. životinjska NaOH KOH

pčelinji vosak

0,0689

0,0970

pileća masnoća

0,1356

0,1910

emu ulje

0,1377

0,1939

kozja masnoća

0,1382

0,1946

gušća masnoća

0,1349

0,1900

lanolin (iz vune)

0,0748

0,1054

mast

0,1399

0,1970

mliječna masnoća

0,1599

0,2252

nojevo ulje

0,1385

0,1951

loj govedine

0,1419

0,1999

loj jelena

0,1382

0,1946

loj ovce

0,1384

0,1949

stearinska kiselina

0,1413

0,1990

Popust

Prilikom izračuna sapuna postoji još jedan pojam koji se koristi u izračunu, a to je popust. Popust bi trebao iznositi od 5% do 10%, ovisno o ukusu. Neki proizvođači prirodnih sapuna idu s postotkom i do 15%.  Popust je  postotak koji se oduzima od količine natrijeve lužine. Ako stavimo premali popust sapun može biti prejak. Preveliki popust dati će premastan sapun.. Na stranim stranicama popust se naziva "superfat" or "lye discount", a taj postupak u kojem dopuštate da dio masnoće ne ulazi u proces saponifikacije se naziva "superfatting". 

Izračun

Ovako izgleda ručni izračun sastojaka. Evo kako se računa.

 

Na primjer, želite recept s 500 g maslinovog ulja i 250 g suncokretovog. Za svaku tu vrijednost ulja iz tablice pročitate SAP faktor i zapišete ga sa strane.

500 g maslinovog ulja (SAP iz tablice iznosi 0,1353)

250 g suncokretovog ulja (SAP iz tablice iznosi 0,1358)

za popust birate 7%

____________

Izračun:

 

Za 500 g maslinovog ulja treba vam 500*0,1353= 67,65 g NaOH

Za 250 g suncokretovog ulja treba vam 250*0,1358= 33,95 g NaOH

Zbrojeno ukupno je 101,6 g NaOH

 

Sada treba oduzeti popust od 7%, odnosno treba izračunati 93% od dobivenog iznosa NaOH: 0,93*101,6= 94,488 g NaOH

Vode se uzima 33% od ukupnog iznosa ulja, a to je (500+250)*0,33= 247,5 g destilirane vode

 

Izračunali ste i imate sve potrebne sastojke za recept.

 

Koristim izračune sa 33% vode, a taj iznos može se penjati do 38% i različiti sajtovi imaju različite preporuke. Preko tog iznosa sapun ne bi uspio.

U tablici također imate različiti SAP koji vrijedi za kalijevu lužinu. Kalijeva lužina se koristi kod tekućih sapuna.

 

Ako vam se ne da računati pješeke, imate na raspolaganju sapunski kalkulator koji sve računa umjesto vas.

Dodavanje masnoće u trag

Manju količinu ulja možemo dodati i u trag da se ne saponificiraju i zadrže svoja ljekovita svojstva. Tada stavljamo popust 5% a ostatak od 3 ili 5% (koliko želimo) dodajemo u trag. U trag dodajemo 3 ili 5% (koliko želimo) od svake količine i vrste masnoće koja je ušla u recept. To je način da sapun postane blaži (masniji), odnosno njegov ph ćete malo sniziti. Ovaj postupak ovisi o ukusu i namjeni sapuna. 

28.05.2013.


Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (4 glas(a)/ova)



Poštovana, napravila sam po kalkulatoru sapun za pocetak od 500 suncokretovog, ali mi se nije napravio trag i dosta mi je mek sapun. Da li je to do ulja ili sam nešto propustila?

Ana, tvrdoća sapuna ovisi o uljima koja se koriste. Pogledajte gornje tablice. Za svaku vrstu masnoće navedeno je kakav sapun nastaje po tvrdoći.

veliki poz za gazdaricu, zanima me sta odredjuje tvrdocu sapuna, mene konkretno zanima kako da dobijem kremast sapun.

Tomislave, vjerojatno ima razlike, ali nikad nisam našla na podatke koji prave razliku u SAP-u za različite vrste maslinovog ulja.

Mje se pitanje odnosi o maslinovom ujlu. Pretpostavljam da su ovi podatci o Maslinovom pomas ulju a sta je sa maslinovim virgin uljem ima li tu razlie jer pretpostavljam kad ima razlie u ceni mora biti razlie u kvalitetu odnosno kolicini Masnoće biljnog porijekla.

Nema na cemu, slucajno sam primetila posto volim da prodjem i ja ceo primer kada mi ga neko prikaze, valjda da utvrdim dali sam dobro sve razumela. Tako sam i naisla na gresku i zbunila se koji je tacan iznos za NaoH, sada sam videla i koji je pravi tako da cu po ovome i da izracunavam.

apsolutno ste u pravu! Zbog te zamjene je cijeli izračun bio kriv. Sva sreća da se radi samo o primjeru po kojem valjda nitko nije išao radit. Sve sam ispravila! Hvala Dance

Draga gazdarice samo da pohvalim jako lepo objasnjeno pravljenje sapuna kao i izracunavanje i tabele za saun. Osim toga hocu da potvrdim da pratim na casu :-) i isto tako da sam primetila mali problem kod izracuna. U tabeli je obrnut iznos za Sap od onog sto je u izracunu, zadnji broj kod maslinovog i suncokretovog ulja su zamenjeni. Zato bi Vas molila ako bi mi rekli koji je pravi broj koji bi trebali da pratimo, dali iz tablice ili iz proracuna.

Super stranica sapuni su mi ispali super svaki put sve bolji sada upotrebljavam i svoju mastu

hvala na odgovoru :)

u tablici mast označava svinjsku mast. Budem zaista to ispraviala u tablici da se točno zna.

da upravo sam o toj biljnoj masti mislila. a recite mi na koju mast se odnosi "mast" u vasoj tablici. jeli rijec o svinjskoj masti?

da li mislite pod biljnom masti na Zvijezda biljna mast, ono što se koristi za kuhanje? Stvarno ne znam od čega se to proizvodi i o kojim biljkama je riječ. Možda bi se trebalo obratiti baš u Zvijezdu i pitati. Inače, zanimljiva ideja!

draga gazdarice :) lijepo bi Vas molila ako mi mozete reci, i naravno ako znate, koja je vrijednost NaOh biljne masti za izradu sapuna. vidim da biljne masti nema u tablici a ja bih pokusala izraditi sapun sa istom. u naprijed se zahvaljujem na odgovoru :)

naturalife, ja koristim pećnicu za kuhanje jer nemam drugog izbora. Zaista nije baš najidealnije, ali nakon kuhanje sve dobro proluftate i mislim da nema problema. Pećnicu ionako čistim octom i sodom. Svega sam par puta isprobavala topli postupak i uvijek zaključim da mi je hladni postupak draži...Uspjele sapune mi možete poslati na mail info@gazdarica.com, pa da ih svi vidimo, to bi bilo zanimljivo, puno pozz

postovana. vec neko vrijeme izradjujem sapune, i to uspjesno i to hladnim postupkom. zanima me dali za izradu sapuna toplim nacinom moram imati pecnicu koju koristim iskljucivo za izradu sapuna, s obzirom da se ipak oslobadjaju kemikalije procesom zagrijavanja, ili mogu koristiti i pecnicu u kojoj i kuham? hvala u napred na odgovoru.

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2017 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 17.0415/17