izračun sastojaka Izračun sastojaka

Izračun sastojaka možete obaviti ručno ili koristeći sapunski kalkulator. U ovom članku će biti opisan način kako se radi ručni izračun koristeći tablice. Važno je razumjeti ovaj način jer će vam cijeli postupak izrade sapuna biti jasniji.

Najznačajniji podatak u izradi sapuna je saponifikacijski faktor ulja ili masti, skraćeno SAP. Saponifikacijski faktor je broj koji nam kaže koliko je grama NaOH ili KOH potrebno za osapunjenje 1 grama pojedinog ulja ili masti. Svako ulje ili mast ima svoju vrijednost saponifikacijskog faktora i te vrijednosti su obično u obliku tablica. Na stranima sajtovima ćete naći dugačke tabele s popisom egzotičnih ulja koja vjerojatno nikad nećete uspjeti nabaviti. Evo kako izgleda takva tablica. Posebno su istaknute masnoće životinjskog porijekla. Na internetu se mogu pronaći programi pomoću kojih je moguće direktno izračunati

Tablica za SAP ulja ili masti

Masn. biljna NaOH KOH Zasićenost
(Iodine)
Sapunica
(Lather)
Njega kože
(Conditioning)
Tvrdoća

bademovo ulje

0,1367

0,1925

99

stabilna

odlična

mek

aloe vera maslac

0,1788

0,2518

2

aloe vera ulje

0,1421

0,2001

ulje sjemenki marelica

0,1378

0,1941

100

slaba

odlična

mek

avokado maslac

0,1339

0,1886

67

stabilna

odlična

mek

avokado ulje

0,1337

0,1883

86

stabilna

odlična

mek

babassu ulje (palmin oraščić)

0,1749

0,2463

15

bogata

slaba

tvrd

boražina ulje

0,1339

0,1886

135

slaba

odlična

mek

candelilla vosak

0,0322

0,0454

canola ulje

0,1328

0,1870

110

slaba

slaba

mek

ricinusovo ulje

0,1286

0,1811

86

bogata

umjerena

mek

ulje trešnjinih sjemenki

0,1389

0,1956

128

bogata

odlična

mek

kakao maslac

0,1378

0,1941

37

stabilna

odlična

tvrd

kokosovo ulje, 76°

0,1910

0,2690

10

bogata

umjerena

tvrd

kokosovo ulje, 92°

0,1910

0,2690

1o

bogata

umjerena

tvrd

kokosovo ulje, zasićeno

0,2321

0,3269

1

bogata

odlična

tvrd

kukui ulje

0,1351

0,1903

168

slaba

umjerena

mek

kukuruzno ulje

0,1368

0,1927

117

slaba

umjerena

mek

ulje sjemenki pamuka

0,1387

0,1954

108

stabilna

odlična

mek

ulje noćurka

0,1362

0,1918

160

slaba

odlična

mek

laneno ulje

0,1358

0,1913

180

slaba

slaba

mek

ulje sjemenki grožđa

0,1321

0,1861

131

slaba

umjerena

mek

ulje lješnjaka

0,1369

0,1928

97

slaba

umjerena

mek

ulje od sjemenki konoplje

0,1359

0,1914

165

slaba

umjerena

mek

ulje sjemenki jojobe

0,0695

0,0979

83

nema je

odlična

mek

macadamia ulje (australski orah)

0,1391

0,1959

76

slaba

umjerena

mek

neem tree ulje

0,1372

0,1932

89

slaba

odlična

mek

maslinovo ulje

0,1353

0,1906

85

stabilna

odlična

tvrd

ulje palminih sjemenki

0,1777

0,2503

20

bogata

odlična

tvrd

palmino ulje

0,1420

0,2000

53

stabilna

odlična

tvrd

ulje breskvinih sjemenki

0,1361

0,1917

108

bogata

odlična

mek

kikiriki ulje

0,1367

0,1925

92

slaba

umjerena

mek

bučino ulje

0,1389

0,1956

128

slaba

odlična

mek

ulje repice

0,1328

0,1870

108

slaba

umjerena

mek

ulje šafranike

0,1374

0,1935

145

slaba

umjerena

mek

sezamovo ulje

0,1336

0,1882

110

slaba

umjerena

mek

shea (karite) maslac

0,1296

0,1825

59

slaba

odlična

tvrd

sojino ulje

0,1359

0,1914

131

slaba

slaba

mek

suncokretovo ulje

0,1358

0,1913

133

slaba

odlična

mek

Orahovo ulje

0,1349

0,1900

145

slaba

umjerena

mek

Ulje pšeničnih klica

0,1319

0,1858

128

slaba

odlična

mek

Masn. životinjska NaOH KOH Zasićenost
(Iodine)
Sapunica
(Lather)
Njega kože
(Conditioning)
Tvrdoća

pčelinji vosak

0,0689

0,0970

10

slaba

slaba

tvrd

pileća masnoća

0,1356

0,1910

69

slaba

odlična

mek

emu ulje

0,1377

0,1939

60

stabilna

odlična

tvrd

kozja masnoća

0,1382

0,1946

gušća masnoća

0,1349

0,1900

65

slaba

odlična

mek

lanolin (iz vune)

0,0748

0,1054

27

nema

umjerena

mek

mast

0,1399

0,1970

57

stabilna

umjerena

tvrd

mliječna masnoća

0,1599

0,2252

nojevo ulje

0,1385

0,1951

97

slaba

odlična

mek

loj govedine

0,1419

0,1999

45

stabilna

umjerena

tvrd

loj jelena

0,1382

0,1946

31

slaba

odlična

mek

loj ovce

0,1384

0,1949

54

stabilna

odlična

mek

stearinska kiselina

0,1413

0,1990

2

slaba

odlična

tvrd

Prilikom izračuna sapuna postoji još jedan pojam koji se koristi u izračunu, a to je popust. Popust bi trebao iznositi od 5% do 10%, ovisno o ukusu. To postotak koji se oduzima od količine natrijeve lužine. Ako stavimo premali popust sapun može biti prejak. Preveliki popust dati će premastan sapun.

 

Manju količinu ulja možemo dodati i u trag da se ne saponificiraju i zadrže svoja ljekovita svojstva. Tada stavljamo popust 5% a ostatak od 3 ili 5% (koliko želimo) dodajemo u trag.

 

Izračun

Ovako izgleda ručni izračun sastojaka. Evo kako se računa.

 

Na primjer, želite recept s 500 g maslinovog ulja i 250 g suncokretovog. Za svaku tu vrijednost ulja iz tablice pročitate SAP faktor i zapišete ga sa strane.

500 g maslinovog ulja (SAP iz tablice iznosi 0,1353)

250 g suncokretovog ulja (SAP iz tablice iznosi 0,1358)

za popust birate 7%

___________________________________________________

Izračun:

 

Za 500 g maslinovog ulja treba vam 500*0,1353= 67,65 g NaOH

Za 250 g suncokretovog ulja treba vam 250*0,1358= 33,95 g NaOH

Zbrojeno ukupno je 101,6 g NaOH

 

Sada treba oduzeti popust od 7%, odnosno treba izračunati 93% od dobivenog iznosa NaOH: 0,93*101,6= 94,488 g NaOH

Vode se uzima 33% od ukupnog iznosa ulja, a to je (500+250)*0,33= 247,5 g destilirane vode

 

Izračunali ste i imate sve potrebne sastojke za recept.

 

Koristim izračune sa 33% vode, a taj iznos može se penjati do 38% i različiti sajtovi imaju različite preporuke. Preko tog iznosa sapun ne bi uspio.

U tablici također imate različiti SAP koji vrijedi za kalijevu lužinu. Kalijeva lužina se koristi kod tekućih sapuna.

 

Ako vam se ne da računati pješeke, imate na raspolaganju sapunski kalkulator koji sve računa umjesto vas.

28.05.2013.


Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (2 glas(a)/ova)



Poštovana, napravila sam po kalkulatoru sapun za pocetak od 500 suncokretovog, ali mi se nije napravio trag i dosta mi je mek sapun. Da li je to do ulja ili sam nešto propustila?

Ana, tvrdoća sapuna ovisi o uljima koja se koriste. Pogledajte gornje tablice. Za svaku vrstu masnoće navedeno je kakav sapun nastaje po tvrdoći.

veliki poz za gazdaricu, zanima me sta odredjuje tvrdocu sapuna, mene konkretno zanima kako da dobijem kremast sapun.

Tomislave, vjerojatno ima razlike, ali nikad nisam našla na podatke koji prave razliku u SAP-u za različite vrste maslinovog ulja.

Mje se pitanje odnosi o maslinovom ujlu. Pretpostavljam da su ovi podatci o Maslinovom pomas ulju a sta je sa maslinovim virgin uljem ima li tu razlie jer pretpostavljam kad ima razlie u ceni mora biti razlie u kvalitetu odnosno kolicini Masnoće biljnog porijekla.

Nema na cemu, slucajno sam primetila posto volim da prodjem i ja ceo primer kada mi ga neko prikaze, valjda da utvrdim dali sam dobro sve razumela. Tako sam i naisla na gresku i zbunila se koji je tacan iznos za NaoH, sada sam videla i koji je pravi tako da cu po ovome i da izracunavam.

apsolutno ste u pravu! Zbog te zamjene je cijeli izračun bio kriv. Sva sreća da se radi samo o primjeru po kojem valjda nitko nije išao radit. Sve sam ispravila! Hvala Dance

Draga gazdarice samo da pohvalim jako lepo objasnjeno pravljenje sapuna kao i izracunavanje i tabele za saun. Osim toga hocu da potvrdim da pratim na casu :-) i isto tako da sam primetila mali problem kod izracuna. U tabeli je obrnut iznos za Sap od onog sto je u izracunu, zadnji broj kod maslinovog i suncokretovog ulja su zamenjeni. Zato bi Vas molila ako bi mi rekli koji je pravi broj koji bi trebali da pratimo, dali iz tablice ili iz proracuna.

Super stranica sapuni su mi ispali super svaki put sve bolji sada upotrebljavam i svoju mastu

hvala na odgovoru :)

u tablici mast označava svinjsku mast. Budem zaista to ispraviala u tablici da se točno zna.

da upravo sam o toj biljnoj masti mislila. a recite mi na koju mast se odnosi "mast" u vasoj tablici. jeli rijec o svinjskoj masti?

da li mislite pod biljnom masti na Zvijezda biljna mast, ono što se koristi za kuhanje? Stvarno ne znam od čega se to proizvodi i o kojim biljkama je riječ. Možda bi se trebalo obratiti baš u Zvijezdu i pitati. Inače, zanimljiva ideja!

draga gazdarice :) lijepo bi Vas molila ako mi mozete reci, i naravno ako znate, koja je vrijednost NaOh biljne masti za izradu sapuna. vidim da biljne masti nema u tablici a ja bih pokusala izraditi sapun sa istom. u naprijed se zahvaljujem na odgovoru :)

naturalife, ja koristim pećnicu za kuhanje jer nemam drugog izbora. Zaista nije baš najidealnije, ali nakon kuhanje sve dobro proluftate i mislim da nema problema. Pećnicu ionako čistim octom i sodom. Svega sam par puta isprobavala topli postupak i uvijek zaključim da mi je hladni postupak draži...Uspjele sapune mi možete poslati na mail info@gazdarica.com, pa da ih svi vidimo, to bi bilo zanimljivo, puno pozz

postovana. vec neko vrijeme izradjujem sapune, i to uspjesno i to hladnim postupkom. zanima me dali za izradu sapuna toplim nacinom moram imati pecnicu koju koristim iskljucivo za izradu sapuna, s obzirom da se ipak oslobadjaju kemikalije procesom zagrijavanja, ili mogu koristiti i pecnicu u kojoj i kuham? hvala u napred na odgovoru.

Vizija Prirodne

Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati starinske recepte iz ovog podneblja. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.

kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!

© 2017 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 17.0119/30