Varaždinski klipići

Varaždinski klipići su tradicionalni recept i mnogi klipići koje kupujete u pekarama se baziraju na sličnom receptu i izvedbi. Radi se o banalnim sastojcima koji su samo malo drukčije izbalansirani nego što smo navikli. U klipiće ide dosta ulja i tijesto je zato gipko i podatno. Također ide duplo više kvasca nego što smo navikli u dizanim tijestima. Izrađuju se na nauljenoj podlozi, a ne pobrašnjenoj.

Dobivate tako mekane i savršeno ukusne klipiće. Za sada sam ih napravila s bijelim brašnom, ali planiram ovaj recept iskušati i sa nekim zdravijim tipovima brašna.

Varaždinski klipići

Sastojci

  • 1 kg brašna
  • 2 kocke svježeg kvasca
  • 6 dl toplog mlijeka
  • 2,5 dl ulja
  • 1 žlica šećera
  • 20 g soli (oko 2 - 3 male žlice)
  • žutanjak za premaz
  • sjemenke (kim, sezam, mak) za posipanje

Priprema

Mlijeko zagrijte da bude toplo, više mlako. U polovicu tog mlijeka stavite žlicu šećera i namrvite kocke kvasca. Pričekajte 15-ak minuta dok se kvasac počne dizati. Dotle u veliku posudu stavite brašno i sol. Soli ide oko 20 g (nije štamparska greška) i zaista nikad nisam stavila toliko soli u tijesto. Dobro promiješajte. Naizmjenično dodavajte uzašli kvasac, ulje, ostatak toplog mlijeka i umijesite tijesto. Nije potrebno previše mijesiti. Čim se svi sastojci dobro prožmu a smjesa postane gipka i podatna, pokrijte posudu krpom i pustite da se diže sat vremena na toplom mjestu. Tijesto će u tom vremenu brzo narasti.

Varaždinski klipići izrada

Radnu površinu samo nauljite, bez dodavanja brašna.

Smjesu zatim podijelite na pola, pa tu polovicu opet na pola i sve tako ... dok ne dobijete 32 komada tijesta koje oblikujte u kuglice. Kuglice ponovo prekrijete krpom i pustite da se dižu još pola sata.

Varaždinski klipići izrada

Zatim svaku kuglicu razvaljate u oblik sličan elipsi.

Varaždinski klipići izrada

Prstima rolate na način da razmičete ruke prema van. To morate probati da bi vam postalo jasno. Čim tako napravite prvi klipić, postat će vam jasan taj postupak.

Varaždinski klipići izrada

Varaždinski klipići izrada

Poslažite klipiće na masni papir i premažite žumanjkom i pospite sjemenkama. Ponovo ih pustite 20-ak minuta da se dignu i tek onda stavljate u pećnicu. Pečete 15-ak minuta na 200°C dok ne porumene. Stalno budite oprezni da vam se previše ne zapeku.

Ako ove klipiće pripremate za goste i želite da budu topli dok gosti dođu, u tom slučaju možete čitavu tepsiju sa pripremljenim klipićima staviti u duboko kojih sat vremena. Kad bude dobar trenutak, klipiće samo izvadite, pustite da malo odmrzne i tijesto će se nastaviti dizati.

 

Ne postoji nitko tko može odoliti ovim klipićima.



Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2018 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/4