Torta koja baca u trans

Poanta ove torte je miješanje slatke karamele i slanog kikirkija uz mousse od bijele čokolade koji popunjava. Kombinacija koja zaista baca u trans. Naprosto je neodoljivo! Recepti za pojedine dijelove su sa raznih strana, ali je sve ispala savršena cjelina. Sastojci i postupak su navedeni redoslijedom kojim idu.

kikiriki torta

Biskvit

  • 2 jaja
  • 2 žlice šećera
  • 3 žlice brašna
  • 1 žlica vode

Miksajte oko 2 minute jaja sa šećerom. U smjesu dodajte brašno i promješajte ručno. Dodajte žlicu vode i opet promiješajte. Ulijte smjesu u kalup (fi 26 cm) i pecite na 180°C kojih 15-20min, tj. dok biskvit ne porumeni i na dodir je spužvast. Ovaj proces ponovite onoliko puta koliko biskvita želite.

Kikiriki

  • 100 g slanog kikirikija

Kikiriki stavite u vrećicu i blago ga usitnite ga valjkom za tijesto, ne previše.

Karamel

  • 200 g kristal šećera
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 40 g maslaca

Karamel uvijek radite s istom količinom šećera i slatkog vrhnja. Maslaca ide jedna petina te brojke, u ovom slučaju je to 40 g. Dodavanjem maslaca karamel postaje kremastiji i mekši.

Šećer otopite u tavi dok ne dobi zlatnu boju, nemojte ga prepržiti. Dodajte vrhnje i  kuhajte dalje na niskoj temperaturi, neprestano miješajući, dok se sav karamelizirani šećer ne istopi u vrhnju i dok se ne počne zgušnjavati. Na kraju umiješajte maslac.

Mousse od bijele čokolade

  • 1 vrećica želatine u prahu
  • 4 žličice vode
  • 350 g bijele čokolade
  • 500 ml slatkog vrhnje (ako trebate više kreme, možete ići do 650 ml)

U posudi zagrijavajte 200ml slatkog vrhnja i dovedite gotovo do vrenja. U vruće slatko vrhnje usipajte bijelu čokoladu i pustite 2 minute da odstoji. Počnite miješati i spajati čokoladu sa slatkim vrhnjem, dok se skroz ne spoje.

 

Namočite želatinu u 4 žličice hladne vode i pustite da nabubri. Rastopite želatinu na blagoj vatri. Želatina se brzo rastopi i  čim više ne vidite komadiće, gotovo je.

 

Umiješajte želatinu u smjesu slatkog vrhnja i čokolade.  Pustite smjesu da se rashladi sve do sobne temperature (na dodir više nije topla). Preostalih 300ml (ili više) slatkog vrhnja izmiksajte u šlag i spojite s ostatkom kreme.

 

Premažite biskvit  mousseom. Pokapajte karamelom i pospite usitnjenim kikirikjem. Zatim opet stavite sloj kreme. Pustite da se cijela krema dodatno stisne u hladnjaku. Premažite je ostatkom karamela i pospite ostatkom kikirikija.

 

Ako se karamel u međuvremenu stisne, možete ga blago otopiti u mikrovalnoj i dodati još maslaca. Tortu spremite u hladnjak.

kikiriki torta



Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (2 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2017 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 17.0415/42