Sipana pita od jabuka

Ovaj recept pravi hit ove sezone. Radi se o starom receptu koji je ove sezone nekako zablistao. Zablistao je zbog svoje jednostavnosti i sjajnog okusa. Ima samo 5 osnovnih sastojaka, bez jaja i bez bilo kakve tekućine. Zaista iznenadi kada pročitate sastojke. Tekućina koja sve povezuje je samo sok koji prilikom pečenja iscuri iz jabuka. Tko god da je smislio ovaj recept, svaka čast! Osim što je recept originalan, okus je također odličan.  Toliko je jednostavno za izradu, da jednostavnije ne može biti. Sam naziv kaže, ništa se ne mijesi, samo se posipava.

Sastojci

Suhi sastojci
  • 2 šalice (2 dl) brašna
  • 2 šalice griza
  • 1 šalica šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 150 g maslaca
Nadjev
  • 1 - 1,5 kg jabuka
  • 2 - 3 žlice šećera (ovisi o jabukama)

Dobro pomiješajte sve suhe sastojke. Prašak za pecivo obično ima grudice pa se treba potruditi da se sve grudice prstima razbiju i da se cijela smjesa dobro promiješa. Razdijelite smjesu na tri jednaka dijela, najbolje u tri duboka tanjura.

 

Jabuke naribajte i pomiješajte sa šećerom.  Ako su jabuke kisela možete dodati još šećera, a ako su slatke smanjite šećer ili ga čak izostavite.

 

Tepsiju za pečenje premažite maslacem. Nasipajte prvi dio suhe smjese. Poravnajte i dodajte polovinu nadjeva od jabuka. Nasipajte drugi dio suhe smjese te opet poravnajte. Stavite preostale jabuke i zasipajte zadnji sloj. Maslac narežite na listiće i prekrijte cijelu površinu kolača. Maslac daje prekrasnu hrskavost i okus ovom kolaču.

Pecite standardno na 180 °C dok se gornja korica zarumeni. Kod mene je to otprilike 40 minuta.



Ocijenite ovo:

prosjek 4.0 (2 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2017 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 17.0415/41