Sarmice od vinove loze

Sastojci

  • 500 g mljevenog mesa
  • 20 listova vinove loze
  • 1 glavica luka
  • 2 jaja
  • 1 žlica sjeckanog peršina
  • 2 žlice sjeckanog kopra
  • 50 g riže
  • 200 ml umaka bešamel
  • 2 limuna
  • maslinovo ulje, sol, papar

Svježim listovima vinove loze odstranimo peteljke, operemo ih, stavimo u vrelu posoljenu vodu i kuhamo po prilici 2 minute. Zatim ih izvadimo, isperemo pod mlazom hladne vode i ocijedimo. U zdjelu stavimo mljevenu teletinu, dodamo sjeckani luk, jedan žumanjak, sjeckani kopar i peršin, opranu i ocijeđenu rižu, začinimo solju i paprom, te izmiješamo sastojke. Zatim u zasebnu zdjelu odvojimo bjelanjke, istučemo čvrsti snijeg, te i njega umiješamo u mesnu smjesu. Ocijeđene listove vinove loze, vanjskom stranom prema dolje, raširimo na radnu površinu, te svaki nadjenemo žlicom mesne smjese. Zatim uvijemo stranice i od dna lista prema vrhu, svaki list nježno savijemo u sarmicu. Dno lonca prekrijemo s nekoliko listova vinove loze i na njih složimo sarmice. Zatim sarmice prelijemo maslinovim uljem, ulijemo toliko vode da prekrije sastojke, a zadnji red opteretimo plitkim tanjurom, nešto manjim od otvora posude, da se sarmice za vrijeme kuhanja ne otvore. Lonac na vatri, poklopimo, a kada zavri, smanjimo vatru na minimum i kuhamo 50-ak minuta. Nekoliko minuta prije kraja kuhanja, u zdjelicu ulijemo kupovni ili pripremljeni umak bešamel, dodamo limunov sok, žutanjak, začinimo solju i paprom, izmiješamo pjenjačom, te prelijemo preko sarmica. Sve zajedno ostavimo još 2-3 minute na laganoj vatri, pazeći da ne zavri, te poslužimo.



Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2017 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 17.0415/47