Sarma od izabele

sarma od Izabele

Ljetna je sezona i zašto se odreći sarme, pogotovo ako imate na raspolaganju povrće kao što je lišće vinove loze. Čim mi je pogled pao na predivno lišće sorte izabela, znala sam da to moram napraviti i probati. Izabela je sorta koja se ne šprica i zato je pogodna za branje lišća. One pitome sorte su mi navukle neku bolest, pa njihovo lišće nisam htjela brati. Krenete sa škarama i poštucate podivljale izbojke  i sa tog što ste odrezali, skinete mlade, svijetlo zeleno lišće. Trebate jedno 40 -50 komada. Tako ste napravili dva posla istovremeno: orezivanje i branje.

Sastojci

Sarmice
  • 1 kg miješanog mljevenog
  • 40 - 50 listova loze
  • 1 luk
  • crvena paprika
  • čili paprika
  • papar
  • sol
  • malo starog kruha u mlijeku
  • 1 jaje
Preljev
  • 1/2 l kiselog vrhnja
  • 2 jaja
  • malo mlijeka
  • sol
  • malo limunovog soka

sarmice

Najprije pripremite meso na standardan način. Kratko popržite luk, dodate meso, začine. Sve dobro izdinstate i pred kraj dodate malo starog kruha namočenog u mlijeko i jedno jaje da sve poveže. Pustite da se ohladi. Listove stavljate u kipuću vodu. Kratko kuhate i prelijete hladnom vodom. Uzimate list po list i motate sarmice. Sarmice odmah slažem u nauljenu tepsiju. Stavljam peći na 180 °C i čim se to sve zagrije, podlijem vodom da sarme gotovo budu uronjene. Sve se to skupa mora krčkati oko sat vremena. Pri kraju preokrenem sarme i zalijem smjesom 2 jaja, vrhnja, malo mlijeka i soli. U preljev možete dodati i par kapi limunovog soka. Pustite sve da se kratko zapeče i poslužite na primjer uz rajčicu. Meni je sve savršeno pasalo. Okus lišća je posve iznenađujuć. Ne mogu s ničim usporediti, kao da nije od biljke. Posebno je, ali ukusno.



Ocijenite ovo:

prosjek 3.0 (1 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2017 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 17.0415/46