Pečeni odojak

Kada imate veći broj ljudi na ručku, onda je ovakvo pečenje odličan izbor. Obično naručim domaći odojak kod ljudi kod kojih kupujem sir i vrhnje na tržnici. Naručujem zadnji but jer je to pozicija s najviše mesa.

odojak

Sastojci

  • zadnji but odojka
  • sol
  • malo piva

pečenje odojka

 

Dan ranije, dobro natrljate meso solju i ostavite u hladnjaku.

 

Prije pečenja meso premažite svinjskom mašću i u dno posude ulijte prst hladne vode.

 

Pecite meso otkriveno oko 20-ak minuta na 210 °C. Bitno je da se meso malo zapeče. Izvadite meso van i zarežite kožu u rombove. Pri tome pazite da je ne prerežete. Time ćete omogućiti da se masnoća ispod kože lagano topi, a kožica će na kraju ostati hrskava i lako ćete je rezati.

 

Ponovo premažite pečenku mašću i podlijte vodom. Pecite sat vremena ispod folije na 200 °C. Obično je pravilo da se pečenka peče 1 sat po kilogramu mesa. Odojak veličine 4,5 kg sam pekla 3 sata. Zadnjih pola sata maknite foliju i ponovo zapecite. Pred kraj podlijevajte pečenku pivom.

 

Kada izvadite pečenku, pustite je da se dovoljno ohladi. Ako prerano počnete rezati, iscurit će sokovi.

 

Uz jednostavnu pečenku idu i jednostavni prilozi. Krumpir salata s bučinim uljem i listovi zelene salate su idealni. Roza vrsta luka, "turopoljac" kako ga ovdje zovu, mi je najdraža vrsta luka. Idealno je pasao u salati s bučinim uljem. Jednostavni i savršeni okusi su najbolji pogodak!



Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)



Vizija Prirodne

Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati starinske recepte iz ovog podneblja. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.

kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!

© 2017 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 17.0119/31