Pašticada

Sastojci

  • 1,6 kg junećeg buta
  • 15 dkg suhe slanine
  • 15 dkg masti
  • 40 dkg povrća (mrkva, celer, peršin)
  • 1 velika glavica luka
  • 2 dl prošeka ili zašećerenog crnog vina
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • začini: muškatni oraščić, klinčić, papar u zrnu, lovor, ružmarin
  • 2 suhe šljive ili koja suha smokva
  • vinski ocat
pašticada

Za pašticadu koristite juneći but ili juneći lažni biftek. Mišljenja sam da je but ukusniji. Lažni biftek ima ljepši oblik i ispadnu ljepše šnite, ali mi je osobno but ukusniji za pašticadu.

 

Očišćeni komad junetine našpikate češnjakom, slaninom i klinčićima (vidi sliku). Nožem zarezujete rupe i u svaku rupu utiskujete 1 klinčić, 1 šniticu češnjaka i 1 šniticu slanine. Potopite meso u vinski ocat i pustite da odleži kroz noć.

 

Idući dan ispržite meso na masti da se zarumeni. Meso izvadite van i na istoj masti dinstate povrće. U zašećerenom vinu zamutite koncentrat rajčice, dodajte sve začine i sve dobro izmiješajte. Izlijte u povrće. Možete dodati i koju žlicu octa u kojem se pacalo meso. Bitno je da stalno kušate umak i dozirate začine kako bi postigli idealan okus: nešto između kiselog i slatkog, pikantnog.

postupak za pašticadu

 

Meso vratite u umak i pustite da se kuha oko 3 puna sata. Izvadite meso van, a povrće usitnite štapnim mikserom. Meso izrežite na tanke šnite i pustite da se još pola sata kuha u umaku.

 

Najidealniji prilog su domaće krumpirove njoke (vidi recept). Savršeno jelo koje može duže trajati i postaje sve ukusnije.



Ocijenite ovo:

prosjek 3.0 (2 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2017 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 17.0415/27