Paprenjaci

Paprenjaci jedan od najstarijih recepata. Jednostavani su, aromatičani i vrlo upečatljivi. Odišu na prošlost i srednji vijek. Točno se vidi da su nastali u to doba. Papar i općenito začini su bili egzotični i teško nabavljivi. Zato je ovaj kolač bio poseban i pridavala mu se velika pažnja. Nije bilo kvasca niti podizača tijesta. Recept je jednostavan i prirodan kao i sve iz doba srednjeg vijeka. Recept je ustvari izvanredan i zato je zanimljiv i danas. Sve što vrijedi nekako preživi povijest i ostaje uvijek prisutno. Tako i sa ovim receptom koji je postao vječan.

 

Paprenjaci izuzetno pristaju u božićno i zimsko vrijeme. Recept je jednostavan, a opet s druge strane sjajan u toj jednostavnosti i aromatičnosti. Točno tako doživljavam i Božić. Zato se ovi kolači idealno uklapaju u božićno vrijeme. Pašu uz crno vino, a njihov aromatičan okus grije i razveseljava.

paprenjaci

Sastojci

  • 45 dkg oštrog brašna
  • 18 dkg masti
  • 15 dkg šećera
  • 15 dkg oraha
  • 1 jaje
  • 3 žutanjka
  • 2 žlice meda
  • 3 jušne žlice mljevenog cimeta
  • 1 jušna žlica muškatnog oraščića
  • 1 čajna žličica mljevenog papra
  • 5-6 kom. zdrobljenih ili mljevenih klinčića

Pomiješajte sve sastojke, najprije suhe, pa onda mokre i umijesite u prhko tijesto. Ostavite da odstoji 30 minuta na hladnom mjestu.

 

Razvaljajte tijesto i utisnite kalupe. Po utisnutim mjestima izrežite kekse i stavite ih peći na masni papir. Peku se na 180 °C 15-ak minuta. Jako je važno da pazite jer su tamni, pa se na njima teško zapaža promjena boje. Bolje da su manje pečeni nego da pređu.

paprenjaci

Paprenjaci me fasciniraju i dugo sam htjela nabaviti one zanimljive kalupe. Paprenjaci izrađeni bez kalupa jednostavno nisu to što bi trebali biti. Naravno, kalupi moraju biti drveni i ručno izrađeni. Slučajno sam ih pronašla na tržnici gdje izrađuju drvene stvari. Koštaju sitno, ali sam bila presretna što napokon imam taj neophodan alat za paprenjake.

 

Ovi paprenjaci podsjećaju na one Speculas kekse. Ipak, puno su bolji od tih keksa jer su domaći i napravljeni od pravih namirnica. 



Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (4 glas(a)/ova)



Vizija Prirodne

Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati starinske recepte iz ovog podneblja. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.

kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!

© 2017 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 17.0119/26