Muffini

Ovo je kolač koji sam jako brzo napravila ponovo, nakon što sam osmislila recept. Svima se svidio. Radim dvije vrste odjednom, neki u obitelji ne konzumiraju gluten i šećer, a neki konzumiraju sve osim stevije i čokolade i vole brašnaste kolače. Trebalo je osmisliti slasticu koja je – slatka za sve, izgleda uobičajeno, miriši uobičajeno.

muffini

Imala sam i dosta problema s nabavkom – kalupa za muffine. Htjela sam silikonski, s 12 rupa. Nisam pronašla. Nisam htjela niti teflon. Uspjela sam kupiti nekakav s 12 rupa, nije ni silikon ni teflon, ne znam od čega je. Bitno mi je da ima 12 rupa, tako pečem svakome po 4 muffina. 

 

Kasnije sam uspjela nabaviti silikonski kalup s 8 srcolikih rupa. Smjesa po ovom receptu dovoljna je za 6 muffina.

Muffini za kćer (sastojci za 4 muffina)

  • 1 malo jaje
  • 20 g šećera
  • 30 g bijelog brašna
  • 10 g mljevenih suncokretovih sjemenki
  • 20 g otopljenog maslaca
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 30 g prženih mljevenih oraha
  • 3 žlice grožđica
  • 1/2 mliječne čokolade, krupno sjeckane

 

Pjenasto izmiksati jaja i šećer. Umiješati maslac. Ponovo izmiksati. Prašak za pecivo, brašno, orahe i suncokretove sjemenke pomiješati u posebnoj zdjelici, dodati grožđice i čokoladu i pomiješati. To sve umiješati u jaja.

 

U rupe u kalupu staviti minjonke za muffine, a ako je silikonski kalup, nije potrebno. Rasporedite smjesu u rupe tako da ih ne prepunite, jer će pečeni muffini biti duplo veći. Pecite ih na 175 ̊ oko 25 minuta. Kad izvadite muffine iz kalupa, pričekajte 10-ak minuta i onda pažljivo skinite minjonke, ako želite.

 

Muffini su najbolji kad odstoje par sati. Pod uvjetom da ne mirišu previše, da ne izgledaju lijepo i da ih se baš ne voli previše. U svakom drugom slučaju – nestaju za par sati.  

LCHF muffini (sastojci za 8 muffina)

  • 2 velika jajeta
  • par kapi tekuće stevije ili od ekstrakta u prahu napravite tekući zaslađivač – 5 žličica stevije rastopiti u žlici vode (žličica dolazi uz steviju, ima 45 mg)
  • 40 g prženog zlatnog lana
  • 40 g prženih, mljevenih suncokretovih sjemenki
  • 80 g prženih mljevenih oraha
  • 1 i pol žlica praška za pecivo
  • 40 g otopljenog maslaca
  • 20 g svježeg sira
  • 25 g tamne čokolade, sjeckane

 

Izmiksati jaja s tekućom stevijom. Dodati maslac i sir i pomiješati. Orahe, sjemenke, čokoladu i prašak za pecivo pomiješati u posebnoj zdjelici i dodati u jaja. Sve dobro pomiješati. U rupe kalupa staviti minjonke i puniti ih. Poravnati površinu muffina. Muffini narastu duplo, pa treba paziti da se ne stavi previše smjese u rupe.

Sanja Bregović



Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)



Maculice, sastojci za LCHF muffine su točno navedeni, ne znam, vjerojatno se psyllium odnekud prikrao, znači, bez njega izrađujete muffine. Ako ga imate kojim slučajem, možete dodati jednu žličicu. Usput, što se stevije tiče, možete umjesto nje staviti žlicu meda, ako niste na strogom LCHF-u. Također možete koristiti i steviju u prahu, kakvu ja koristim ponekad. Suncokretove sjemenke također stavite mljevene, vidim da mi ne piše mljevene, morat ćemo to popraviti. Poz!

Sori, prebrzo sam poslala - htjela sam pitati koliko psyllium praška ide u precept za LCHF muffine? U postupku se spominje, a u sastojcima ne ...

Pozdrav!

Vizija Prirodne

Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati starinske recepte iz ovog podneblja. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.

kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!

© 2017 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 17.0119/1