Moderan soparnik

Zaista često koristim blitvu i zanimalo me kako bi izgledala neka prilagođena verzija soparnika iz pećnice. Ako ćete izrađivati soparnik po tradicionalnoj recepturi, ali u pećnici, nikad nećete dobiti pravi rezultat i uvijek ćete misliti da je moglo biti i bolje. Pravi soparnik se izrađuje pod pekom, a nitko od nas uglavnom to nema doma.

soparnik

Sastojci

Tijesto
  • 300 - 400 g polubijelog brašna
  • 2 žutanjka
  • žličica soli
  • na vrh male žličice suhog kvasca
Umak od vrhnja
  • 2 bjelanjka i 1 jaje
  • čaša kiselog vrhnja, 200 g
  • malo soli
  • malo listića timijana i peršina bi odlično pasalo
Nadjev od blitve
  • 4 režnja češnjaka
  • 1 luk
  • oko 180 g blitve ili i manje
  • maslinovo ulje

Najprije zamijesite mekano tijesto od brašna, soli, žumanjaka, malo kvasca i vode. Naravno, vode dodajte toliko koliko brašno traži, baš kao da mijesite picu. Napisala sam količinu brašna od 300 do 400 g zato što sve ovisi o veličini tepsije. Za ovaj recept bitno je da tijesto bude razvaljano zbilja tanko. Tijesto je s jako malo kvasca, tek toliko da ne ostane pretvrdo. Pustite barem 2 sata da tijesto odmara i da se malo digne.

 

Za to vrijeme operite blitvu i sitno izrežite češnjak i luk. Blitvu također izrežite na tanke rezance. Pomiješajte lukove i blitvu, dobro začinite sa soli i maslinovim uljem. Budite umjereni s blitvom, previše blitve će također upropastiti jelo.

 

Tijesto razvaljajte na tanko i stavite u tepsiju. Ako imate višak tijesta i nije baš tanko, radije odstranite višak tijesta nego da pokvarite ovo jelo. Premažite ga uljem i stavite peći u pećnicu na 200 °C. Nakon deset minuta ga izvadite van i pospite pripremljenom blitvom. Blitvu ravnomjerno prelijte umakom od jaja i vrhnja. Pustite da se zapeče još desetak minuta. Upotrijebite ventilator u pećnici kako bi postigli lijepu zapečenu boju.

soparnik

Sve je to dosta slično pravom soparniku. Blitva se kuha u sendviču tijesta i umaka. U pravom soparniku je to između dva tijesta, ali za modernu verziju je ovako ukusnije. Blitva mora biti fino začinjena, baš da se osjeti okus češnjaka i maslinovog ulja. Uživajte u ovom obroku koji može biti odlična večera!



Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2017 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 17.0415/39