Međimurska gibanica

 

Dugo sam namjeravala isprobati ovaj recept. Sada se napokon sve poklopilo i imala sam sve potrebne sastojke pri ruci. Čak sam nabavila i skutu jer po mom receptu, iz jedne starije kuharice, koristi se upravo skuta. Skuta se proizvodi iz sirutke, pa možete samo zamisliti koliko je sirutke potrebno za kilogram skute. Zato je proizvodnja skute uglavnom neisplativa i rijetko ćete to pronaći. Slučajno sam pronašla skutu od kravljeg mlijeka u Vindija trgovini. Odmah sam se sjetila ovog recepta i odlučila se okušati. Inače skuta je čisti proteinski proizvod, prepuna imunoglobulina i albumina. Jača imunološki sustav i odlična je za regeneraciju jetre. Gotovo da nema mliječne masti i ugljikohidrata. Već mala količina stvara osjećaj sitosti, pa organizmu nisu potrebne veće količine hrane.

međimurska gibanica

Najprije pripremite sve nadjeve.

Sastojci

Nadjev od jabuka
  • 0,7 kg naribanih jabuka
  • 2 žlice šećera
  • žličica cimeta
  • sok od pola limuna

Jabuke ogulite i naribajte. Dodajte šećer i cimet te dobro promiješajte. Nakapajte soka od limuna kako jabuke ne bi prebrzo potamnile.

Nadjev od oraha
  • 25 dkg mljevenih oraha
  • 2 žlice šećera
  • 2 žlice meda
  • oko 1,5 dl mlijeka

U mljevene orahe dodajte šećer i med. Postepeno dolijevajte vruće mlijeko dok ne dobijete gustu mazivu smjesu. Količinu potrebnog mlijeka po potrebi smanjite ili povećajte.

Nadjev od maka
  • 25 dkg fino mljevenog maka
  • 3 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • oko 1,5 dl mlijeka
  • 2 istučena bjelanjka

U mak dodajte šećer i vanilin. Postepeno dolijevajte vruće mlijeko dok ne dobijete gustu mazivu smjesu. Količinu potrebnog mlijeka po potrebi smanjite ili povećajte. Pažljivo umiješajte 2 istučena bjelanjka. Žutanjke ćete kasnije iskoristiti za preljev.

Nadjev od skute
  • 0,5 kg kravlje skute
  • 3 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 jaje

Skutu , šećer i jaje dobro promiješati. Najjednostavnije je smjesu kratko izmiksati mikserom.

Ostali sastojci
  • 10 kora za savijače
  • 2 žutanjka (preostala od mak nadjeva)
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 15 dkg maslaca

Priprema

Pripremite lim srednje veličine i premažite ga maslacem. Najprije složite dvije kore koje ste između premazali otopljenim maslacem. Stavljate nadjev od maka. Zatim opet dvije kore između kojih je maslac. Kore idu iza svakog nadjeva i uvijek između kora namažite maslac. Zatim ide nadjev od skute, pa opet kore, nadjev od oraha, kore, nadjev od jabuka i završite s korama. Pecite 20 minuta na 180 °C, pa prelijte preljevom od vrhnja u kojeg ste umutili žumanjke. Pecite još oko 34 do 40 minuta. Gibanica je dobra i topla i hladna. Kad se ohladi, svi nadjevi se nekako stabiliziraju i svi okusi se dovoljno prožmu.

Kada sam napravila to jelo pomislila sam: "kakav bahati kolač!". Toliko skupih i dragocjenih sastojaka na hrpi. U ovom receptu nema štednje. Ovo gotovo i nije desert, već neka vrsta jela. Dvije šnite su dovoljne da vas skroz zasite. Takvo jelo mi je upravo i pasalo za ove hladne, zimske dane. Svi smo uživali u bogatom i sočnom okusu ovog jela.



Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (4 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2018 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/0