Mak torta

Ova torta ne sadrži brašno i idealna je za ljubitelje maka. Izrada je brza i jednostavna. Čim vidite kombinaciju tamnog maka i bijele čokolade, znate da je to to. Tortu možete dopuniti nadjevom domaćeg džema od šljiva. Mak i šljive su izuzetna kombinacija!

mak torta

Bijela čokolada je kakao maslac pomiješan s nekim udjelom šećera, a mogu biti dodane biljne masnoće i mliječni dijelovi. Poželjno je pronaći bijelu čokoladu sa što manje dodataka poput navedenih, a sa što većim udjelom kakao maslaca. Kakao maslac je skupa i vrlo zdrava sirovina, a navedeni dodaci pojeftinjuju proizvod i kvare njegovu kvalitetu. Sve o čokoladama i zamkama oko izbora čokolade pročitajte u ovom članku.

Sastojci

  • 6 jaja
  • 100 g tamnog, muscovado šećera
  • 100 g maslaca
  • 200 g mljevenog maka
  • 1 dl ruma
  • 2 reda strugane čokolade
Glazura
  • 300 g bijele čokolade
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • džem od šljiva ili slično

Priprema

Umutite žumanjca s šećerom i omekšanim maslacem, dodajte mak, struganu čokoladu i rum. Umutite bjelanjke i lagano ih umiješajte u prvu smjesu. Sve prelijte u kružni kalup za torte (26 cm), obložen masnim papirom. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 °C 20-ak minuta.

 

Izlomite čokoladu, stavite je u posudu, a nju stavite na drugu posudu s kipućom vodom pa lagano miješajući otopite čokoladu. Slatko vrhnje zagrijte i njime prelijte čokoladu. Nastavite miješati dok se sva čokolade ne istopi i nastane homogena smjesa.

 

Ohlađeni biskvit premažite s nekoliko žlica domaćeg džema od šljiva te prelijte pripremljenom bijelom čokoladom. Ne postoji jednostavniji desert koji je toliko sočan i ukusan.

mak torta



Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (2 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2017 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 17.0415/19