Lijek za kašalj

trputac

Evo jednostavnog načina kako se riješiti dugotrajnog i iscrpljujućeg kašlja. Trputac je rašireni korov kojeg možete naći na svakoj livadi. Najkvalitetniji su mladi listovi u proljeće, prije cvatnje, ali se može brati tokom cijele godine. Na livadama susrećemo uskolisni i širokolisni trputac (na slici je sasvim jasno koji je koji). Sve vrste trpuca su ljekovite. Biljka je cijela ljekovita, iako se najviše koriste listovi i sjemenke. Tokom toplije (zelene) sezone dobro je pripremiti sirup od listova trputca i koristiti ga kao sredstvo protiv kašlja i uopće za podizanje zdravstvenog stanja.

Sirup od trpuca

  • oko 200 g listova trputca
  • 300 g smeđeg šećera
  • 300 g meda

Oprane listove sameljete u blenderu. Toj lisnatoj kaši dodate malo vode, da se ne slijepi, 300 g nerafiniranog šećera i 300 g meda. Uz stalno miješanje neka se kuha na tihoj vatri. Nakon 15-ak minuta kuhanja, odvojite biljnu kašu od tekućine. Ja to napravim tako da ponovo vratim u blender, ali na način da koristim filter koji odvaja sok. Još vruće nalijete u bočice. Bočice čuvajte u hladnjaku.

Tijekom dana prije svakog obroka uzimate jednu veliku žlicu (djeca jednu čajnu žličicu) ovog sirupa.

 

Ako imate dobar sokovnik, drugi je način da 1 l dobivenog soka od listova trputca pomiješate sa 1 kg meda i tom smjesom punite bočice koje držite u hladnjaku. Dozirajte na isti način.

Ovo nije sirup samo za kašalj. Dajem ga povremeno djeci kroz zimski period, jer općenito čisti i jača metabolizam.

Trputac prije svega koristimo kod oboljenja dišnih organa, naročito kod jakog katara, kašlja, hripavca, plućne astme pa čak i tuberkuloze pluća. Čisti krv, pluća i želudac kao nijedna druga biljka, pa je dobar za sve koji su slabokrvni ili imaju lošu krv, slaba pluća i bubrege, blijedi su, imaju osip, lišajeve ili kašljucaju, promukli su. Pomaže i slabašnoj djeci, koja i pored dobre prehrane zaostaju u razvoju.Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)Letos sam stavila trputac u teglu i zalila sa maslinovim uljem to je stajalo oko dva meseca neprocedjeno.Interesuje me kako da koristim , imam problema sa kasalj ujutro i navecer.

Hvala na odgovoru!

Ivana, čula sam za te verzije sa lovorom ili kaduljom. To je sve odlično i baš se spremam isprobati jedan sličan recept. Slobodno si procijedite tegle od vrškova bora. To je zaista drgocjeno, nemojte to propustiti!

Katkat ja sam isto pravila sa izdancima bora i medom i šećerom, ali još ga nisam procijedila, šta misliš mogu li to sada procijediti i koristiti? cijelo vrijeme mi stoji vani... (malo sam bila lijena...)

Naišla sam sad na ovaj recept pa bi pitala da li znate za sirup od lovora protiv kašlja? To pravim svom sinu i dajem čim malo zakašlje, imamo jako dobre rezultate. U posudicu ulijte 3 dcl vode, stavite 6 žlica šećera i 6 listova lovora, kuhati na laganoj vatri oko 10-tak minuta (mora lagano vriti), kad se počne pretvarati i sirup, izvaditi lovor i ohladiti. U prohlađeno dodati sok 1 limuna, može se piti jedna žlica svakih 4-5 sati. A za sljedeću godinu napravit ću ovaj od trputca, mislim da je još bolji.

ne znam da li se kuhanjem uništavaju svojstva, ali i gornji recept da primjenim, samo na kraju kuhanja dodati med?

a mogla bi i trputac tako, malo usitniti, pa red šećera i na sunce pa u frižider do zime?

ja za kašalj radim red izdanaka bora, red šećera pa na suncu 40etak dana i procijedim pa u frižider.

ja sam svoj trputac nabrala dobro utisnula u velike tegle (red trputca red šećera), staklenku zatvorila, omotala folijom i držala 3 mjeseca zakopano u zemlji (vrtu). Iako nije najomiljeniji djeci (barem mojoj) kašlja nemamo, moj sam rješila za 3 dana, a njihov za 5 dana ove godine.

odlična preporuka Dea, ubacila sam vašu preporuku među ostale preporuke korisnika...Bilo bi zanimljivo znati koliko to košta.

Ima jedan OPG koji to proizvodi. odličan je i jako pomaže. Zove se OPG Imela Topolovac 32, 44202 Topolovac. Telefon: 385 44 776140 385 98 9670598 Fax: 385 44 776140 E-mail: ljekovitobilje@net.hr Web: imelabilje.blog.hr

evo napravila sam ovo ljeto takav sirup, spremila ga u dvije staklenke za zimnicu, jednu smo potrošili oko Nove godine umjesto sirupa koji smo obično kupovali u apoteci i mogu reći da je djelovalo odlično. Nakon tjedan dana kašlja više nije bilo! O trpucu piše i Marija Treben i hvali njegovu ljekovitost.

Vizija Prirodne

Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati starinske recepte iz ovog podneblja. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.

kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!

© 2017 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 17.0119/5