Lijek za kašalj

trputac

Evo jednostavnog načina kako se riješiti dugotrajnog i iscrpljujućeg kašlja. Trputac je rašireni korov kojeg možete naći na svakoj livadi. Najkvalitetniji su mladi listovi u proljeće, prije cvatnje, ali se može brati tokom cijele godine. Na livadama susrećemo uskolisni i širokolisni trputac (na slici je sasvim jasno koji je koji). Sve vrste trpuca su ljekovite. Biljka je cijela ljekovita, iako se najviše koriste listovi i sjemenke. Tokom toplije (zelene) sezone dobro je pripremiti sirup od listova trputca i koristiti ga kao sredstvo protiv kašlja i uopće za podizanje zdravstvenog stanja.

Sirup od trpuca

  • oko 200 g listova trputca
  • 300 g smeđeg šećera
  • 300 g meda

Oprane listove sameljete u blenderu. Toj lisnatoj kaši dodate malo vode, da se ne slijepi, 300 g nerafiniranog šećera i 300 g meda. Uz stalno miješanje neka se kuha na tihoj vatri. Nakon 15-ak minuta kuhanja, odvojite biljnu kašu od tekućine. Ja to napravim tako da ponovo vratim u blender, ali na način da koristim filter koji odvaja sok. Još vruće nalijete u bočice. Bočice čuvajte u hladnjaku.

Tijekom dana prije svakog obroka uzimate jednu veliku žlicu (djeca jednu čajnu žličicu) ovog sirupa.

 

Ako imate dobar sokovnik, drugi je način da 1 l dobivenog soka od listova trputca pomiješate sa 1 kg meda i tom smjesom punite bočice koje držite u hladnjaku. Dozirajte na isti način.

Ovo nije sirup samo za kašalj. Dajem ga povremeno djeci kroz zimski period, jer općenito čisti i jača metabolizam.

Trputac prije svega koristimo kod oboljenja dišnih organa, naročito kod jakog katara, kašlja, hripavca, plućne astme pa čak i tuberkuloze pluća. Čisti krv, pluća i želudac kao nijedna druga biljka, pa je dobar za sve koji su slabokrvni ili imaju lošu krv, slaba pluća i bubrege, blijedi su, imaju osip, lišajeve ili kašljucaju, promukli su. Pomaže i slabašnoj djeci, koja i pored dobre prehrane zaostaju u razvoju.Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2017 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 17.0415/29