LCHF torta s malo voća

Sastojci za biskvit:

  • 5 jaja
  • 50 g otopljenog maslaca
  • 100 g prženih i mljevenih oraha ili lješnjaka
  • 1 velika žlica praška za pecivo
  • 1 žličica zelenog praha stevije (suho mljeveno lišće)
  • malo soli

Priprema

Napravite čvrsti snijeg od bjelanjaka i malo soli. Žutanjke pomiješajte sa stevijom i maslacem, nabolje da izmiksate. U mljevene orahe umiješajte prašak za pecivo. Lagano umiješajte najprije orahe u žutanjke, a onda i snijeg od bjelanjaka, da ostane rahlo. Ulijte smjesu u okrugli kalup (za tortu), koji ste obložili papirom za pečenje. Pecite oko 25 minuta na 180 C. Ja sam koristila kalup 20 cm promjera, no, ta količina biskvita dovoljna je i za veći kalup, bit će vam biskvit tanji, a kolač bolji.

lchf voćna torta

Sastojci za kremu:

  • 2 dl slatkog vrhnja ("zbregov")
  • 2 dl kokosovog mlijeka (može se kupiti u limenci, organski proizvod)
  • 100 g svježeg sira
  • 1 žličica zelenog praha stevije
  • 150 g miješanog šumskog voća, kupila sam smrznuto, možete upotrijebiti bilo kakve bobice najbolje jagode
  • pola žličice cimeta u prahu
  • pola žličice vanilije u prahu
  • 2 vrećice želatine u prahu

 

Za šlag:

 

  • 3 dl slatkog vrhnja ("zbregov"), miksati prema uputama na kutiji, možete dodati malo stevije u prahu ili tekuće stevije

Priprema:

 

U blenderu usitnite sve sastojke osim želatine. Ostavite nekoliko bobica za ukrašavanje torte. Kuhajte 10-ak minuta smjesu vrhnja, voća i začina. Otopite želatinu prema uputi na vrećici. Otopljenu želatinu umiješajte u toplu kremu. Prelijte po ohlađenom biskvitu u kalupu. Poravnajte površinu torte. Stavite u hladnjak da se krema ohladi i stisne. Nakon par sati izvadite tortu iz kalupa. Napravite šlag i premažite njime  tortu. Ukrasite ju bobicama.

Sanja Bregović



Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)



Nadice, ni ja nisam obožavatelj stevije, treba malo eksperimentirati s količinama, pronaći onu koja nam odgovara. S druge strane, postoje razna sladila, šećerni alkoholi, npr. sukrin, no, toga nema na hrvatskom tržištu. Da i ima, ne bih za njima posegnula, ipak je to prerađevina dobivena s nekoliko kemijskih procesa. Možete staviti med ako Vam ne smeta, odnosno ako niste na mršavljenju. Poz!

Sa čime mogu zamijeniti steviju? Ne podnosim njen okus...

Vizija Prirodne

Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati starinske recepte iz ovog podneblja. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.

kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!

© 2017 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 17.0119/1