LCHF mango torta ili

"vraški dobar kolač"

Ova torta posebno je ukusna. Krema i podloga sjedinjuju se u savršen okus. Sastojci prate LCHF, no ne i strogi. Nikako nije za one koji žele skinuti zadnje dekagrame masnih naslaga. Također, nije za one koji izbjegavaju mliječno. Ukupna količina ugljikohidrata i nije tako velika, oko 45 g u cijeloj torti. Kad ju razrežete na 12 komada, svaki komad ima nešto malo manje od 4 g ugljikohidrata, no bogat je masnoćama, što je cilj. Možete napraviti kolač, ne mora biti torta. Brzo i jednostavno se priprema – ne treba vam neko kulinarsko umijeće.

lchf mango torta

Sastojci za podlogu:

  • 50 g bademovog "brašna"
  • 30 g mljevenih suncokretovih sjemenki
  • 40 g kokosovog "brašna"
  • 50 g maslaca
  • 3 mala ili 2 velika jajeta
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 4 žličice ekstrakta stevije, otopljene u malo vode, žličica dolazi uz steviju

Priprema podloge

1. Pomiješajte u zdjeli sva "brašna" i prašak za pecivo.

2. Dodajte maslac narezan na listiće. Razmrvite rukom maslac.

3. Dodajte jedno po jedno jaje i otopinu stevije.

4. Sve dobro pomiješajte, ja sam miješala kuhačom, 10-ak minuta. Nisam htjela koristiti mikser. Tijesto mora biti gusto i kremasto, ne smije se razlijevati.

5. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje sve do ruba, tako da kasnije gotovu tortu lakše izvadite iz kalupa.

6. Ulijte smjesu u kalup i jednoliko ju razmažite.

7. Zagrijte pećnicu na 180 ̊ , pecite oko15-20 minuta, 5 minuta pred kraj uključite i ventilator.

8. Pečenu podlogu ne trebate vaditi iz kalupa, samo ju ohladite.

 

Sastojci za kremu:

  • 250 g sira "mascarpone"
  • 200 g manga
  • 200 ml slatkog vrhnja "zbregov"
  • 150 ml kokosovog "mlijeka"
  • 50 g maslaca
  • 1 žlica suhe i mljevene limunove korice (ili svježe naribane), naravno, od ekološki uzgojenog limuna
  • ½  žličice vanilije u prahu
  • 8 žličica ekstrakta stevije, otopljene u malo vode, žličica dolazi uz steviju
  • 1 vrećica želatine u prahu

Za ukrašavanje torte:

 

20 g krupno naribane čokolade s 80% kakaa.

Umjesto naribane čokolade može se premazati torta s otopljenom čokoladom, pomiješanom s pola dl slatkog vrhnja.

Priprema kreme:

  1. Mango oguliti i narezati. U blender staviti mango, slatko vrhnje, kokosovo "mlijeko", otopinu stevije, limunovu koricu i vaniliju. Miksati dok ne postane glatko.
  2. Uliti kremu u posudu u kojoj će se kuhati. Dodati maslac i "mascarpone". Miješati cijelo vrijeme, kuhati par minuta. Ostaviti da se malo ohladi.
  3. Pripremiti želatinu prema uputi na vrećici.
  4. Uliti želatinu u kremu i dobro pomiješati.
  5. Gotovu kremu uliti u kalup na pečenu podlogu. Ostaviti na hladnom par sati da se stisne.
  6. Izvadite tortu iz kalupa, stavite ju na pladanj na ukrasnu podlogu. Poravnajte rub torte.
  7. Tortu posipajte naribanom čokoladom ili ju prelijte otopljenom čokoladom, kako vam se više sviđa. Ja sam obje varijante isprobala, bolja mi je torta prelijana čokoladom.

Sanja Bregović



Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2017 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 17.0415/24