LCHF Alzaška pita

Sastojci za tijesto

  • 200 g bademovog "brašna"
  • 1 žlica praška za pecivo bez aluminija (Weinstein)
  • 40 g maslaca narezanog na listiće
  • 2 žličice ekstrakta stevije otopljene u žlici vode (žličica dolazi uz steviju)
  • 2 jajeta
  • 1 žličica cimeta u prahu
  1. Pomiješati bademovo "brašno" i prašak za pecivo i u tome razmrviti maslac.
  2. Umiješati jaja i tekuću steviju. Dobro pomiješati kuhačom. Tijesto treba biti gusto da se može razmazivati, no ne i razlijevati. Ako je prerijetko, dodati malo bademovog "brašna", a ako je pregusto, dodati vode po potrebi.
  3. Protvan veličine oko 30 x 20 cm namazati maslacem.  Rasporediti tijesto po protvanu i jednoliko ga razmazati.

alzaška pita

Nadjev

  • 3 velike kisele jabuke

3 srednje velike kisele jabuke mekše strukture oguliti i narezati na tanke, male ploške. Poškropiti jabuke s par kapi limunovog soka da ne potamne, a i zbog kiseline. Naslagati ploškice okomito tik jednu do druge po tijestu, no ne i utisnuti previše u tijesto. Posipati cimetom. Peći u pećnici na 180 ̊, prethodno zagrijanoj, oko 30 minuta.

Sastojci za kremu

  • 2 dl slatkog vrhnja za šlag
  • 4 jajeta
  • 5 žličica ekstrakta stevije otopljenog u žlici vode (žličica dolazi uz steviju)
  • 1 dl sira "mascarpone"

 

Jaja miksati, postepeno dodavati vrhnje i steviju, dok sve ne postane kremasto. Na kraju dodati sir mascarpone i miksati još par minuta.

 

Kremu pripremiti netom prije nego su jabuke i tijesto pečeni. Izvaditi protvan s jabukama i preliti kremom. Peći još oko 20-25 minuta, ili dok krema ne porumeni.

 

Znači, najprije se peku tijesto i jabuke, a kad su pečeni, preliju se kremom i kolač se peče još oko 25 minuta.

 

Napomena:

Svi sastojci su domaći ili iz ekološkog uzgoja. LCHF prehrana se temelji upravo na takvim namirnicama – ekološkim, tj. iz organskog uzgoja i/ili domaćim.

 

Možete napraviti i tortu, samo ulijte smjesu u okrugli kalup, također obložen papirom za pečenje. Ukrasite tortu po želji.

Sanja Bregović



Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2017 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 17.0415/24