LCHF Alzaška pita

Sastojci za tijesto

  • 200 g bademovog "brašna"
  • 1 žlica praška za pecivo bez aluminija (Weinstein)
  • 40 g maslaca narezanog na listiće
  • 2 žličice ekstrakta stevije otopljene u žlici vode (žličica dolazi uz steviju)
  • 2 jajeta
  • 1 žličica cimeta u prahu
  1. Pomiješati bademovo "brašno" i prašak za pecivo i u tome razmrviti maslac.
  2. Umiješati jaja i tekuću steviju. Dobro pomiješati kuhačom. Tijesto treba biti gusto da se može razmazivati, no ne i razlijevati. Ako je prerijetko, dodati malo bademovog "brašna", a ako je pregusto, dodati vode po potrebi.
  3. Protvan veličine oko 30 x 20 cm namazati maslacem.  Rasporediti tijesto po protvanu i jednoliko ga razmazati.

alzaška pita

Nadjev

  • 3 velike kisele jabuke

3 srednje velike kisele jabuke mekše strukture oguliti i narezati na tanke, male ploške. Poškropiti jabuke s par kapi limunovog soka da ne potamne, a i zbog kiseline. Naslagati ploškice okomito tik jednu do druge po tijestu, no ne i utisnuti previše u tijesto. Posipati cimetom. Peći u pećnici na 180 ̊, prethodno zagrijanoj, oko 30 minuta.

Sastojci za kremu

  • 2 dl slatkog vrhnja za šlag
  • 4 jajeta
  • 5 žličica ekstrakta stevije otopljenog u žlici vode (žličica dolazi uz steviju)
  • 1 dl sira "mascarpone"

 

Jaja miksati, postepeno dodavati vrhnje i steviju, dok sve ne postane kremasto. Na kraju dodati sir mascarpone i miksati još par minuta.

 

Kremu pripremiti netom prije nego su jabuke i tijesto pečeni. Izvaditi protvan s jabukama i preliti kremom. Peći još oko 20-25 minuta, ili dok krema ne porumeni.

 

Znači, najprije se peku tijesto i jabuke, a kad su pečeni, preliju se kremom i kolač se peče još oko 25 minuta.

 

Napomena:

Svi sastojci su domaći ili iz ekološkog uzgoja. LCHF prehrana se temelji upravo na takvim namirnicama – ekološkim, tj. iz organskog uzgoja i/ili domaćim.

 

Možete napraviti i tortu, samo ulijte smjesu u okrugli kalup, također obložen papirom za pečenje. Ukrasite tortu po želji.

Sanja Bregović



Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)



Mheli, koristim domaća jaja, od jednog opg-a iz moje okolice, svoje jabuke (stare domaće sorte), maslac i slatko vrhnje kupujem na tržnici, od jednog domaćeg proizvođača, badem kupujem u prodavaonicama zdrave hrane, organski. Što se mascarponea tiče, nisam pronašla organski, što ne znači da ga se ne može pronaći u prodavaonicama zdrave hrane. Što se ostalih sastojaka mojih recepata tiče, nabavljam ih, koliko mogu, domaće. Poz!

GREŠKOM MI JE OTIŠLA PORUKA NEDOVRŠENA.HTJELA SAM PITATI KAKO JE MOGUĆE DOĆI DO DOMAĆIH PROIZVODA,NPR.SIR MARSKAPONE,MASLAC,VRHNJR ZA ŠLAG,I ŠTO ŠTA DRUGO ŠTO NAĐEM U RAZNIM LCHF RECEPTIMA.HVALA VAM NA ODGOVORU

Vizija Prirodne

Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati starinske recepte iz ovog podneblja. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.

kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!

© 2017 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 17.016/2