Krumpirovo tijesto, njoki, knedle, kroketi

Sastojci

  • 1,5 kg krumpira
  • 750 g oštrog brašna (otprilike pola kilaže krumpira)
  • 0,5 dcl ulja
  • prstohvat soli
  • 2 jaja
krumpirovo tijesto

Skuhajte krumpir u kori. Kad bude gotov, očistite ga i zgnječite. Možete koristiti običnu gnječilicu ili pasirku za krumpir. Bitno je da sve radite jako brzo, jer se krumpir ne smije ohladiti. Sve treba raditi dok je toplo. U krumpir dodajte jaja, sol, ulje i lagano zamijesite. Ne treba dugo mijesiti, samo toliko da se sastojci povežu u homogenu smjesu. Naravno, nadodavajte brašna koliko tijesto traži. Izvaljajte tijesto na debljinu 1,5 cm, režite u trake, a zatim iz traka nožem režite njoke. Svaku njoku palcem prođem po ribežu. Taj postupak oblikuje njoku i stvori joj udubljenje, pa se brže skuha. Tako je radila moja mama, pa to radim i ja. Nekako sam na to navikla.

izrada njoke

Iz istog izvaljanog tijesta ostavim dio koji režem na pravokutnike. U svaki pravokutnik stavim šljivu sa cimetom i šećerom te zamotam u knedlu. Čim krenem u oblikovanje njoka i knedli, zakuham vodu i skuham dio njoka koji sam namijenila za ručak. Ostatak njoka i knedli zamrznem.

Ako želite raditi krokete, režete kao njoke samo što trebaju biti malo duži i uži u odnosu na njoke. Krokete pohate sa jajem i krušnim mrvicama.Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2017 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 17.0415/17