Kruh od pravog kokosovog brašna

Trebalo mi je dosta vremena i puno ispečenih kruhova bez brašna, da dođem do ove kombinacije sastojaka, kruh je zaista "kruhast", teksture jako blizu pravog kruha, suh, mekan. Kod pečenja kruha od mljevenih sjemenki i orašastih plodova uglavnom mi je kruh ispao dosta mokar. Smjesa bi trebala biti dosta gusta, da kruh ispadne suh, ali mekan.

 

Za one koji nisu na LCHF prehrani, tako nešto je smiješno, uglavnom nailazim na takve reakcije, kad pričam o svome kruhu. Nitko tako ne bi jeo, nitko se ne bi odrekao pravog kruha, svi se čude, kako to mogu jesti itd. Pečem ja i pravi kruh, samo i taj na svoj način, ustvari, na način kako se nekad radilo, namakanjem, ujutro započnem, a kruh je gotov tek navečer. Taj kruh jede kćer, a ovaj od kokosa muž, ja ponekad. Nakon dvije i pol godine LCHF prehrane, niza eksperimenata, kruh mi nije obavezna namirnica, ali uživam ga peći, ustvari, uživam kuhati za druge.

 

Za kruh treba podosta sastojaka, ali kad ih jednom nabavite, potrajat će za nekoliko pečenja kruha. Pečem ga u duguljastom visokom kalupu, kojeg obložim papirom za pečenje, a ohlađen kruh narežem na oko 25 kriškica. Kruh je bogat proteinima, masnoća ima svih vrsta, a šećer sveden na minimum. Nisam koristila orašaste plodove, meni smetaju, pa mi je bio cilj napraviti kruh bez njih.

kruh od pravog kokosovog brašna

Sastojci

  • 10 jaja, odvojiti bjelanjke i žutanjke
  • 150 ml pravog kokosovog brašna
  • 100 ml sezama
  • 50 ml lanenih sjemenki
  • 100 ml suhe aronije – bogata je antioksidantima, siromašna šećerom
  • 50 ml praha konoplje ili nekog drugog sličnog proizvoda s dosta proteina
  • 50 ml kukuruznog škroba (organski proizvod, može se kupiti u DM-u), umjesto njega možete staviti više sezamovih sjemenki)
  • 3 žlice praška za pecivo
  • 1 ravna žlica soli, pazite da ne pretjerate
  • 50 ml maslaca
  • 50 ml kokosovog ulja
  • 200 ml jogurta, po mogućnosti domaćeg, ja ga sama izrađujem od domaćeg mlijeka – ako nemate jogurt, možete koristiti i domaći kefir, tada stavite i malo stevije, da ublažite kiseo okus
  • začini: cimet, đumbir, muškatni oraščić, svi organski i u prahu – ukupna količina koju ja stavljam je jedna čajna žličica

 

Priprema:

  1. Sameljite sezam, lan i aroniju. Može se kupiti i aronija u prahu, no, zaista je preskupa, a i u kruhu ona onda ne bila vidljiva, već bi kruh postao ljubičast.
  2. Otopite zajedno maslac i kokosovo ulje, umiješajte jogurt u njih.
  3. Izmiksajte žutanjke s jednim dijelom soli i ulijte u njih smjesu ulja i maslaca.
  4. Pomiješajte sve suhe sastojke i začine u jednoj većoj zdjeli.
  5. Od bjelanjaka i ostataka soli napravite snijeg.
  6. U suhe sastojke najprije ulijte smjesu ulja i maslaca i dobro pomiješajte kuhačom. Vidjet ćete kako se smjesa brzo zgušnjava, to je zbog kokosovog brašna. Ako vam se počne razdvajati, jer je presuha, dodajte još malo jogurta.
  7. Postepeno dodavajte snijeg od bjelanjaka u tu smjesu i polako miješajte kuhačom, dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
  8. Ulijte smjesu u kalup za pečenje, obložen papirom za pečenje, poravnajte ju.
  9. Pećnicu zagrijte na 175˚ C, dok se ona zagrijava, neka smjesa za kruh bude u kalupu, da malo odstoji.
  10. Pecite kruh barem sat vremena, možda i nešto duže, ovisi o veličini i obliku kalupa.
  11. Ispečeni kruh pažljivo izvadite iz kalupa, ostavite da se ohladi, narežite ga.
  12. Kruh u hladnjaku može stajati oko 8 dana. Možete ga i zamrznuti i vaditi po potrebi.

Prijedlozi za serviranje: s pekmezom bez šećera, s maslacem, kao topli sendvič – na krišku kruha stavite krišku tvrdog sira, malo zagrijete na tavi ili u pećnici

 

Dobar tek!

Sanja Bregović



Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)



Isprobavanjem i eksperimentiranjem došla sam do kombinacije ovih sastojaka i količine jaja. Ako bi se smanjivala količina jaja, trebalo bi mijenjati i količine ostalih sastojaka ili dodavati vodu. Ovaj kruh je i dosta velik, a i treba sastojke nešto držati da se ne mrvi i ne raspada. Poz!

Zašto toliko jaja?

Prekrasno!!! Oduševljena sam svakim Vašim receptom!

Samo kratko: LCHF ne ukljucuje kukuruzni skrob, tako da je bolja opcija vise sjemenki. Poz

Pozdrav,

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2018 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/5