Kroasani - domaće lisnato

Sastojci

  • 800 g glatkog brašna
  • 1 kocka kvasca
  • 1 mala žličica soli
  • 1 žlica šećera
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • malo ulja
  • 3 jaja
  • 1/2 l mlijeka
  • 1 cijeli maslac
kroasani

U brašnu napravite malu rupu u kuju namrvite kocku kvasca. Stavite soli i žlicu šećera te zalijte sa malo mlakog mlijeka. Pričekate da se kvasac počne dizati, a zatim dodate vrhnje, 2 žumanca, malo ulja i preostalo mlako mlijeko. Zamijesite tijesto. Mjera brašna i mlijeka je gruba. Po potrebi dodajte brašna i mlijeka dok ne dobijete mekano i gipko tijesto koje se ne lijepi. Podijelite tijesto u 6 loptica. Razvaljajte loptice u palačinke i svaku namažite maslacem. Rasporedite maslac tako da su palačinke ravnomjerno namazane. Palačinke poslažite jednu preko druge i polako razvaljajte u kompaktno tijesto. Krajevi će vam malo izmicati, ali to je tako. Trudite se da sve bude ravnomjerno. Razvaljajte tijesto na debljinu kao kad radite kiflice (nešto manje od centimetra). Rezačem za tijesto režite najprije redove, pa pravokutnike i na kraju trokute. Trokute možete puniti kobasicom, sirom, šunkom, eurokremom...Zarolajte trokute kao kiflice i poslažite na masni papir. Posložene kroasane prekrijte kuhinjskom krpom i pustite da se dižu 1 do 2 sata. Prije pečenja premažite ih onim ostatkom bjelanjaka i jednim cijelim jajem. Možete ih malo posoliti i posuti sjemenkama (sezam, kim, suncokret, lan...). Pecite kratko na 180 C. Čim počnu rumenjeti, vadite ih van i stavljajte novu rundu. Ovo mi je tijesto samo po sebi najfinije, a čini mi se i najjednostavnije. Svaka preporuka!

 

Prijateljica radi kroasane i sa masti. S obzirom da je maslac skup, ako imate masti, to nije loš izbor. Kažu da kroasani budu ukusni, čak i ukusniji od klasičnih.



Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (2 glas(a)/ova)



genialan rezept svaka cest,,

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2018 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0214/18