Kolač s jagodama

Sastojci za biskvit

  • 5 jajeta – odvojiti žutanjke od bjelanjaka
  • 50 g otopljenog maslaca
  • 100 g prženih i mljevenih oraha ili lješnjaka (može i miješano)
  • 1 velika žlica praška za pecivo (bez aluminija; Weinstein)
  • 5 žlica tekuće stevije od zelenog praha (vidi recept)
  • vrlo malo soli

 

Napravite čvrsti snijeg od bjelanjaka i malo soli. Žutanjke pomiješajte sa stevijom i maslacem, nabolje da izmiksate. U mljevene orahe umiješajte prašak za pecivo. Lagano umiješajte najprije orahe u žutanjke, a onda i snijeg od bjelanjaka, da ostane rahlo. Ulijte smjesu u protvan (veličine oko 30 x 20 cm), koji ste obložili papirom za pečenje. Pecite oko 25 minuta na 180 ̊ C.

kolač s jagodama

Sastojci za kremu

  • 2 dl slatkog vrhnja za šlag
  • 1 dl kokosovog mlijeka (može se kupiti u limenci, organski proizvod)
  • 200 g sira mascarpone
  • 8 žlica tekuće stevije od zelenog praha
  • 150 g jagoda, kupila sam smrznute, za pripremu ih treba barem napola odmrznuti
  • pola žličice cimeta u prahu
  • pola žličice vanilije u prahu
  • 2 vrećice želatine u prahu

Za šlag:

4 dl slatkog vrhnja za šlag miksati prema uputama na kutiji, možete dodati malo stevije

 

U blenderu usitnite sve sastojke osim želatine i sira mascarpone. Ostavite nekoliko jagoda, narežite ih na veće komade. Kuhajte smjesu koju ste miksali, narezane jagode i sir mascarpone (sve prije dobro pomiješajte) oko 10 minuta. Otopite želatinu prema uputi na vrećici. Otopljenu želatinu umiješajte u toplu kremu, nikako ne kipuću. Biskvit narežite na kocke veličine oko 3 cm. Umiješajte te kocke u kremu dok je još topla. Obložite kalup ili visoki protvan (veličine otprilike 30 x 20 cm) papirom za pečenje. Ulijte smjesu i poravnajte površinu. Stavite na hladno mjesto par sati da se stisne. Preokrenite ohlađeni kolač na neku podlogu i pažljivo odvojite papir od kolača. Premažite kolač šlagom. Ukrasite kolač dodatno, npr. naribanom crnom čokoladom, kokosovim brašnom ili nečim drugim po želji.

 

Možete napraviti i tortu, samo ulijte smjesu u okrugli kalup, također obložen papirom za pečenje. Ukrasite tortu po želji.

Sanja Bregović



Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)



Vizija Prirodne

Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati starinske recepte iz ovog podneblja. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.

kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!

© 2017 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 17.0119/1