Kokosnjača

Navikli smo na ustaljenu kombinaciju makovnjača i orahnjača. Neki se pronalaze više u orahnjači, a neki u makovnjači. 

Međutim, kada sam probala kokosnjaču, izabcila sam orahnjaču iz kombinacije. Kokosnjača mi je toliko ukusna i dala sam joj prednost. Osim toga, lakše se napravi jer je kokos lako dostupan i kupujete ga već usitnjenog, pa ga ne treba mljeti. Kombinacija bijele i crne štruce je raj za oči. 

makovnjača

Sastojci

Tijesto
  • 70 - 80 dag oštrog brašna
  • 1 cijelo jaje
  • 3 žumanjka
  • 1 vanilin šećer
  • 15 dkg šećera
  • malo soli
  • 10 dag razmekšanog maslaca
  • korica jedne naranče
  • korica jednog limuna
  • 2 -2,5 dcl mlakog mlijeka
  • 1 kocka svježeg kvasca
Nadjev od maka
  • 250 g maka (1 pakiranje)
  • oko 200 ml mlijeka
  • 150 g šećera
  • 2 vanilin šećer
  • 2 žlice ruma
  • 1/2 količine tučenih bjelanjaka
Nadjev od kokosa
  • 200 g kokosa (1 pakiranje)
  • oko 150 g kokosovog ulja
  • 100 g šećera
  • 1/2 količine tučenih bjelanjaka
  • sitno nasjeckana kora od jedne naranče

U mlako mlijeko stavite kvasac (kvasac razmrviti) i ostaviti da buja. Kada se počne dizati, znači da je spreman za upotrebu. Umijesite sastojke za tijesto. Ovo su inicijalne mjere i po potrebi dodajete brašno ili toplo mlijeko. Bitno je da tijesto bude prave konzistencije. Ne smije biti pretvrdo, a niti premekano. Ne morate mijesiti dugo, bitno je da su svi sastojci dobro umiješani. Ostavite tijesto da se diže jedno 2h.

 

Nadjev pripremate na način da najprije istučete bjelanjke (koji su vam ostali nakon izrade tijesta). U malo mlijeka pofurite mak sa šećerom i lagano umiješate bjelanjke polovicu tučenih bjelanjaka. Time je nadjev od maka gotov. 

 

Za kokos nadjev otopite kokosovo ulje (najlakše u mikrovalnoj). U mješavinu kokosa, šećera i narančine korice dodajte kokosovo ulje. Narančina kora u nadjevu od kokosa nije obavezna, ali ako imate dodajte. Kombinacija kokosa kokosa i naranče je prefina. Umiješajte i ostatak tučenih bjelanjaka. Smjesa mora biti povezana. Ako je smjesa još uvijek suha, nadodajte još kokosovog ulja. Trebate postići smjesu koja se može razmazati po tijestu. 

 

Nakon što se tijesto dovoljno diglo, podijelite ga u dva dijela i svaki razvaljate ga na oko centimetar debljine. Svako tijesto uredno namažete pojedinim nadjevom i zamotate. Pustite štruce da se dižu još pola sata i tek onda stavite peći na 170°C oko 45min.



Ocijenite ovo:

prosjek 3.5 (2 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2017 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 17.0415/56