Klasični džem od šljiva

kuhani džem od šljiva

Na ovaj način sam najčešće radila džem. Šljive operete, očistite koštice,  režete na četvrtine i odmah bacate u zdjelu gdje se blago kuhaju. Količinu šećera prilagodite slatkoći šljiva. Po meni, šljivama zaista ne treba puno šećera. Šećer će dobro djelovati, jer će zajedno s pektinom iz šljiva zgusnuti džem. Pektin je prirodni zgušnjivač kojim šljive zaista obiluju. Ne trebate kupovati želin i slično. Uvijek se trudim da su džemovi što prirodniji, a okus želina mi pokvari okus džema. Kuham toliko da džem dobro prokuha, ali ne pretjerujem. Otprilike kuhanje traje pola sata. Na kraju dodam cimet, klinčić u prahu i rum. Pretočim u zagrijane teglice. Teglice zatvorim i okrenem naopačke da se istisne zrak. Pustim da se hlade i spremam na hladno i tamno mjesto.

Sastojci

  • 4 - 5  kg šljiva
  • 500 - 1000 g šećera
  • 1 žlica cimeta u prahu
  • 1/2 žlice klinčića u prahu
  • 1-2 dl ruma

Nisam pobornik pekmeza i dugog nakuhavanja šljiva da bi se dobio onaj gusti, tamni pekmez. Jednostavno to ne radim, niti smatram vrijednim truda. Volim da je voće pretočeno u tegle što vjernije prirodnom obliku i obrađujem ga samo koliko je nužno da bi duže stajalo.



Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)



Vizija Prirodne

Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati starinske recepte iz ovog podneblja. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.

kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!

© 2016 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 16.0927/16