Kheer

Kheer ili indijski puding od riže je poznati indijski recept. Jednom prilikom sam to probala u originalnoj izvedbi i dobro sam zapamtila taj egzotičan okus. Dugo me proganjalo da to pokušam ponoviti. Mislim da sam s ovim receptom to uspjela. 

 

Kod nas se taj recept zove riža na mlijeku. Razlika je u tome što je ova indijska verzija puno, puno ukusnija od naše. Sve je dovedeno do savršenstva: okus, konzistencija, arome. Kheer ima puno varijacija, ali je ova varijacija s rižom najpoznatija.

Sastojci

  • žlica ghee (maslo), vidi članak o ghee-ju
  • 1/2 šalice basmati riže
  • 4 šalice mlijeka 
  • 1/4 šalice smeđeg šećera
  • 1/2 žličice mljevenog kardamoma
  • nekoliko vlakana šafrana
  • žlica badema
  • žlica indijskih oraščića (kasu oraha)
  • žlica pistacija
  • žlica grožđica

Isprati rižu i potopiti je u dovoljnoj količini vode, 20-30 minuta.

U posudi za kuhanje otopiti žlicu ghee-a. Na toj masnoći ispržiti grubo sjeckane bademe, kasu orahe i grožđice. Prženje sjemenki pojačava njihovu aromu i hranjivost. Osim toga, ghee sprečava da se riža zalijepi za dno posude. Ako još niste nabavili ghee, upotrijebite maslac. Što je zapravo ghee, pročitajte ovdje. Dodajte rižu i još kratko pržite. Dodate mlijeko i kuhajte na srednjoj vatri.  Možete primijetiti da u receptu ide jako malo riže u odnosu na mlijeko. Nevjerojatno je kako riža može upiti toliko mlijeka. Prvi put sam to vidjela.

 

Svakih pet minuta kratko promiješajte kako bi bili sigurni da se riža nije primila za dno. Kuhajte rižu 20-ak minuta dok ne postane mekana, odnosno dok nije gotova. U ovom trenutku dodajte šećer. Kako se šećer topi, smjesa postaje sve gušća. Dodajte kardamom i šafran. To su glavni aromatični sastojci. Aroma će biti bolja ako zdrobite sjemenku kardamoma i zajedno sa šafranom miješate u mužaru. Svježe usitnjena sjemenka ima bolju aromu nego već gotovi prah. Nakon toga još kratko kuhajte dok ne postignete zadovoljavajuću konzistenciju. Što duže kuhate, gustoća se pojačava. Imajte na umu da će se hlađenjem konzistencija još dodatno zgusnuti. Prelijte u zdjelice i pustite da se malo ohladi. Može se poslužiti toplo, mlako, hladno. Sve verzije su ukusne.

Piše: Sunčica PećnjakOcijenite ovo:

prosjek 5.0 (2 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2018 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/6