Kesten parfe

Od svih parfea možda mi je ovaj i najdraži. Nema kuhanja, jednostavan je i prirodan s obzirom da je većinski sastojak kesten. Poslužila sam ga u obliku torte, baš poput pravog parfea. Razgrabilo se u jednom danu, doslovce razgrabilo!

kesten kocke

Sastojci

Biskvit
  • 3 jaja
  • 3 žlice šećera
  • 4 žlice brašna
  • 2 žlice vode
Krema
  • 500 g  kesten pirea
  • 400 ml vrhnja za šlag
  • 1 vrećica suhe želatine
Ukrasi
  • 100 + 300 ml vrhnja za šlag
  • 1 žlica šećera
  • žele od dunja

Biskvit je najjednostavniji mogući. Miksajte 3 jaja (na najjače) i postepeno dodajete žlicu po žlicu šećera. Smjesa koja se muti mora udvostručiti svoj volumen i biti što zbijenije strukture. Zatim se doda žlica po žlica brašna. Nakon svake žlice brašna, smjesa se blago promiješa sa žlicom. Na kraju dodati malo vode i izliti u okrugli kalup (fi 26 cm) obložen masnim papirom. Peći na 180 °C 20-ak minuta. Skinuti obruč i pustiti da se hladi.

 

Za to vrijeme umutiti 400 ml vrhnja za šlag. U šlag umutiti 500 g razmekšanog (ako je bio zaleđen) kesten pire-a. U kupovni kesten pire ne treba dodavati šećer jer je šećer već u sastojcima (čak i previše za moj ukus). Dobro promiješati. Suhu želatinu pripremiti prema uputstvima s vrećice. Kad želatina nabubri, otopite je u malo tople vode i umiješajte u kremu. 

 

Vratite obruč od kalupa i kremu rasporedite po biskvitu. Tortu pospremite u hladnjak. Ostao vam je decilitar vrhnja od izrade kreme i dodajte još 3 nova decilitra. Istucite vrhnje u šlag. Premažite tortu šlagom i najbolje ju je ostaviti u hladnjaku tokom noći (ako možete izdržati).

 

Kako sam u to vrijeme imala želea od dunja, iskoristila sam rubove koji su mi ostali dok sam ravnala kocke. Žele se odlično uklopio u tu jesensku priču od kestena i dunja.



Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (2 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2017 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 17.0415/37