Kefir

Izrada domaćeg kefira je sigurno način na koji ćete očuvati zdravlje i koji će vam pomoći u izlječenju od mnogih bolesti. Posebno su tu autoimune bolesti, danas izrazito zastupljene. Današnje svježe mlijeko koje konzumiramo bit će znatno prihvatljivije za naš organizam ako ga prepustimo da ga kefirna zrnca prerade na svoj način. Čak i oni koji imaju slabu toleranciju na mlijeko, prihvatit će ovaj način konzumiranja. Postupak je jednostavn i obavljate svaki dan u isto vrijeme. Time štedite novac jer više ne kupujete jogurte, LGG-ove i slične industrijske prerađevine. Svježe mlijeko je ipak puno jeftinije od bilo kojih kupovnih jogutra.

 

Vaš domaći kefir znatno je bogatiji i kvalitetniji nego onaj koji bi mogli kupiti. Razlika je u tome što industrijski kefir ne nastaje upotrebom gljivica nego pomoću hmelja i kulture koje okusom odgovaraju kefiru. Time se postiže mogućnost proizvodnje kefira u velikim količinama i izbjegava se nestbilnost koju pokazuju kefirna zrnca. Kefirna zrna drugačije reagiraju u ljetnoj i zimskoj sezoni i to utječe na razliku u kvaliteti kefira. Industrija je sve to zaobišla i dobila je kefir ujednačene kvalitete. Međutim, vaš domaći kefir je puno kvalitetniji, bogatiji i jeftiniji.

domaći kefir

Zbog velikog broja upita oko nabave kefirnih zrnaca, odlučila sam objaviti link preko kojeg bi se zrnca mogla naručiti. Cijena je 30 kn, čisto toliko da nadoknadi pošiljatelju trud oko cijele isporuke.

Narudžbe isporučuju ljudi koji uzgajaju kefirna zrnca i u datom momentu imaju višak za prodaju. Ako možete isporučivati kefirna zrnca i želite višak prodati dalje, javite nam se na naš mail i uvrstit ćemo vas u listu isporučitelja kefirnih zrnca. Dobivat ćete narudžbe i tako možete prodati svoj višak kefirnih zrnaca.

Svi znamo da kefir potječe s Kavkaza, s područja koje je poznato po dugovječnosti i zdravlju stanovnika. Smatra se da je kefir nastao slučajnošću. Neki ga smatraju božjim darom, izraz koji najbolje opisuje njegova svojstva . Treba reći da tibetanska gljiva, kefirne gljive ili zrnca kefira nisu gljive. Struktura kefirnog zrna zapravo predstavlja simbiozu (suživot) između velikog broja dobrih, mlječnokiselih bakterija, octenih bakterija i sojeva kvasaca. Na donjoj slici možete vidjeti kako izgledaju zrna kefira. To je mješavina bjelančevina, aminokiselina, lipida i topljivih polisaharida. Žive vječno i uzgojem u svježem mlijeku brzo rastu. Zrnca se najprije hrane laktozom, mlječnim šećerom i proizvode mlječnu kiselinu i CO2. Za desetak dana se podvostruče i zato da biste dobili ujednačenu kvalitetu kefira po okusu i gustoći, trebate višak zrnaca izvaditi. Narvno, šteta je to baciti. Višak možete slobodno pojesti ili razdijeliti dragim osobama. Kada gljiva postane previelika, jednostavno je podijelite u manje dijelove i zajedno s mlijekom isporučite nekome tko će proces nastaviti.

 

Postupak

Za 1/2 l kefira potrebno je dvije žlice kefirnih zrnaca. Možete koristi bilo kakvo svježe mlijeko: obrano , neobrano, kuhano, nekuhano, kravlje, ovčje, kozje. Jedino što ne smije biti vruće. Kefir je kvalitetniji ako se upotrebljava masnije mlijeko.

 

Mlijeko ulijete u staklenku i dodate zrnca. Ostavite na sobnoj temperaturi 24 sata dok se ne zgusne. Gljivama paše toplina, pa zato birajte toplija mjesta za držanje staklenke.  Često ćete vidjeti kako se u kefiru razdvaja sirutka od gustog sadržaja. To je sasvim normalno i to je odlika domaćeg kefira. Kod kupovnog kefira nikada nećete vidjeti tu pojavu.  Možete ga promiješati ili promućkati.

 

Kućna izrada kefira je jednostavno rutinska navika koju obavljate svaki dan u isto vrijeme. Nekome paše ujutro, a nekome navečer. Kada je kefir gotov, procijedite ga (najbolje kroz plastičnu cjediljku) ili jednostavno izvadite gljivu i ostatak kefira konzumirate. Višak kefira možete pospremiti u drugu staklenku, u hladnjak. Kefir koji odstoji još dva dana, najbogatiji je (vitaminima B1, B6, B9) i ima najmanje šećera lakotze i najviše alkohola.

 

Na internetskim forumima se nađu svakakvi savjeti o tome što se smije, a što ne. Činjenice su sljedeće: smije se koristiti metalni pribor, žlice i cjedila, smije se pojesti, pasti u sudoper, baciti. Kod cijeđenja se smije stisnuti ili tresti. Može se isprati hladnom ili mlakom vodom ili ne isprati. Može se isprati i ostaviti dan-dva u hladnoj vodi u hladnjaku. Staklenka za fermentaciju može biti čvrsto zatvorena ili samo prekrivena poklopcem.

 


Kefir je probiotički (korisni mikroorganizmi) i prebiotički (sadrži tvari koje pospješuju rast korisnih mikroorganizama) napitak koji uspostavlja ravnotežu u crijevnoj flori i time jača imunitet i popravlja probavu. U terapijske svrhe uzima se litra dnevno, po mogućnosti od sirovog mlijeka pašnih životinja, a svi mogu uzimati neograničenu količinu ovog osvježavajućeg napitka u svakoj prilici.
Treba krenuti s manjom dozom (1 dl dnevno) pa postupno povećavati jer će kefir u početku radikalno promijeniti sastav crijevne flore (korisne bakterije će tamaneći patogene zauzeti njihovo mjesto) pa može doći do prolaznih smetnja s probavom. Odlična je navika, uzeti kefir kao zadnji obrok prije spavanja ili ujutro sasvim natašte. Na taj način ćete imati najviše koristi od konzumiranja ove namirnice.

Od kefira možete napraviti i ukvasani kruh tako da umjesto kvasca koristite kvas na bazi kefira. Ukoliko kefir procijedite na gazu, možete dobiti kefirni sir.

 

Sanjin savjet

Uz kefir ima još jedna bitna stvar, a to je zrenje kefira na sobnoj temperaturi. Ja ostavljam procijeđen kefir po 5-6 dana da zri, a onda ga ulijem u boce i spremim na hladno. Tako ostaje nepromijenjen još danima, dok ga ne popijemo. Zrenjem kefir gubi laktozu, odnosno smanjuje se na minimum, jer mikroorganizmi u procijeđenom kefiru i dalje "rade". Za osobe osjetljive na ugljikohidrate, odnosno, u ovom slučaju na laktozu, takav kefir mogu konzumirati bez problema. Meni osobno smeta laktoza, a kefir mi treba za obnovu crijevne flore. Istraživala sam malo i pročitala da fermentacijom u kefir mlijeko gubi i kazein, protein koji također može smetati, kao i laktoza. Bakterije iz roda lactococcus razgrađuju kazein. Te bakterije nalaze se u kefirnim zrncima, između mnogih drugih. S kefirom, jednostavno, ne možete pretjerati. Uz to, ako u kefiru više nema laktoze, bit će probavljiviji za one koji nemaju dovoljno enzima laktaze, koja je potrebna za probavu laktoze. Većina nas odraslih nema dovoljno laktaze. za to postoje određeni razlozi, enzim laktaza sve manje se stvara u našem probavnom traktu, upravo zbog toga što smo odrasli, ne treba nam više mlijeko, kao malim bebama, također i svim drugim mladuncima - sisavcima.

Zašto koristiti kefir:

djeluje kao najjače sredstvo protiv alergija i intolerancije na hranu;
djeluje kao prirodni antibiotik;
smanjuje inflamatorne (upalne) bolesti kao što su reuma i artritis;
jača imunološki sistem i ubrzava zacjeljivanje tijela;
poboljšava probavu i pravilno iskorištavanje nutrijenata iz hrane;
liječi bolesti crijeva kao što su IBS ili SIC (sindrom iritabilnog crijeva), sindrom propusnosti crijeva, zatvor, proljev, nadutost;
pomaže kod bolesti želuca kao što su gastritis i čir na želucu;
čisti i detoksicira tijelo;
poboljšava funkciju jetre i djeluje protiv žučnih kamenaca;
pomaže kod srčano-žilnih oboljenja;
snižava šećer u krvi, visoki krvni tlak i visoke masnoće u krvi (trigliceride);
liječi gljivična oboljenja;
pomaže u zaustavljanju rasta malignih stanica;
normalizira metabolizam i time potpomaže gubljenje prekomjerne tjelesne težine;
pomaže kod nesanice i depresije;
pomaže kod bronhitisa i astme;
pomaže kod psorijaze i ekcema.



Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)



Pozdrav! Ako netko ima kefirna zrnca na podrucju doline Neretve molim da mi se javi na mob. 091 722 4041. Hvala!

Trazim kefirna zrnca na podrucju varazdina,ako netko ima molila bih da mi se javi na mail...sanja.jozic0311@gmail.com ili na tel.091 944 81 93 HVALA

Pozdrav! Ako ima netko zrnca Kefira iz Split-a molim da mi se javi na mail: gvgoranikus3@gmail.com ili mob: 091/154-1108.

Poklanjam zrnca kefira na podrucju međimurja

Molim ako ima netko kefirnih zrnaca Mail: i.gorana21@gmail.com

Molim ako netko ima viska kefirnih zrnca. Mail sgoreta@gmail.com hvala

nmrsic@yahoo.com kupila bi kefirna zrnca

Kupila bih kefirna zrnca,moj mail je kristinakubijan@gmail.com

Živim u Crnoj Gori, u Podgorici. Potrebna su mi kefirna zrnca. Bila bih zahvalna za svaku ponudu. Moj mail je: oliverapekanovic@gmail.com

Molim Vas ako netko ima viška kefirnih zrnca na području Opatije ili Rijeke može me kontaktirati na vkvlah@gmail.com hvala

da li ima netko kefirna zrnca viška s područja Osijeka može me kontaktirati na dmartina.07@gmail.com

Ako ima netko zrnca kefira, dali bi mi mogli poslati? Molim kontaktirajte ne na email: mmz.berlin@gmail.com Unaprijed Vam se zahvaljujem

Ako ima netko zrnca kefira, bila bih vam tahvalna da mi pošaljete.

kako ponovo oživiti kefirna zrnca?...naime imam zrnca od kojih sam radila kefir...kako sam se malo zasitila stavila sam ih najprije u vodu koju bih promijenila svaki drugi dan...prije dva tri tjedna poželjela sam se opet kefira i stavljala zrnca u malo mlijeka da se nahrane...svaki drugi dan bih oprala zrnca stavila ih u svježe...pred 4 dana stavila sam zrnca u cca 2,5 dl mlijeka ali nikako da se napravi kefir..ima li netko kakav savjet?

Ako ima tko kefirna zrnca viška na području Zagreba (Novi Zagreb) može se javit na mail ivana7amstaff@gmail.com

Ukoliko netko treba kefirna zrnca može me kontaktirati (Osijek) Idem jednom mjesečno za Lipik pa mogu povest i za Požegu Kontakt: anyh@net.hr

da li netko ima kefirih zrnaca i po mogućnosti da živi u zagrebu? :) ako da molim vas javite mi se na 095 904 8678

iz Požege sam i voljela bih nabaviti mlječni kefir ako netko ima moj broj 0981820233

Tražim kefirna zrnca na području Istre. Ukoliko netko može pomoći molim da me kontaktira na 091 24 65 666.... Hvalaaa !!

ja ću Vam vrlo rado poslati kefir u Kanadu, ostavite mi svoj kontakt, ili skyp ime da se dogovorimo...lp

Ja sam trenutno u Kanadi mali netko da bi mi htjeo poslat zrnca?

Poklanjam kefirna zrnca, 091/ 575-9426

Ako ima tko kefirna zrnca viška na području splita može se javit na mail danijel.trade@gmail.com

Dragi moji nemojte me krivo shvatiti,ali kakva pridaja kefir gljive pa zar i na tome treba zaraditi????!!!!Podjelite visak povezite se po mjestima stanovanja i djelite je jer vjerujem da nas je puno nas dobilo badava.Ja sam je imala i na zalost koga sam pitala nitko je nije htio,a sad vidim da pojedinci i zarađuju na tome....ljudi dajte se malo zapitajte...

poklanjam kefirna zrnca,Beograd!Kontakt:060 313 0903

POKLANJAM kefirna zrnca i gljivu KOMBUCHU! Zagreb i okolica. Kontakt: 098 9343 921

prodajem kefirna zrnca, javite se na ivana.sebetic@gmail.com :)

Ja imam kefirna zrnca-možete me kontaktirati na 091 5217838

ali da napomenem da kefir koji se kupuje ne rade sa kefirnim zrncima nego sa extratima u prahu tako da kupovni i nije pravi kefir

pa nečete primjetiti recimo neke sad promjene koje bi bile na globalnoj razini

Pijem to vec odavno I nista pose no nisam primjetila.

prodajem svježa kefirna zrnca i šaljem poštom!

Ne razumijem tu količinu, koliko kefira na koliko mlijeka? Ako je za pola litre mlijeka potrebno dvije žlice a ne žličice jeli to jako kiselo? Ja sam prije stavljala na pola litre jednu žlicu zrnaca a onda vidim da svugdje piše da idu dvije. Molim neku dobru dušu da mi objasni. Hvala

imam dvije kefir gljive več povelike,iz Bosne sam..tačnije iz Zenice,a ako neko želi jednu od te dvije gljive neka mi se javi na tel: 061/769-062

Ima li tko za prodat gljive kefira ,ja sam u Splitu!Molim na mail basicduje90@gmail.com

Kefirna zrnca se ne prodaju već ih poklanja onaj tko ima viška. Na FB imate grupu KEFIRNA ZRNCA u kojoj pitajte tko ima viška!

ja ostavljam kefir da zri par dana nakon cijeđenja, pritom ga miješam barem dva puta dnevno. Na bocu s kefirom stavljam tanjurić, ne smije biti hermetički zatvorena. Prije konzumacije ostavljam promućkan i nepoklopljen kefir stajati barem pola sata. Na taj način nestane miris i okus po kvascu, koji mi se inače jako osjeti.

Ako netko ima kojim slučajem vodeni kefir i spreman je pokloniti/prodati dio, molim da me kontaktira. mail: dora.cocci@gmail.com, područje Zagreba (Novi Zagreb)

Molio BiH ako netko ima kefirnih zrnaca za pokloniti ili na prodaju na podrucju Zadra potrebno za unuku(alergija na hranu) da me kontaktira a email doktor2@ net.hr ili mob 098/488-372

Prodajem kefirna zrnca na području Zagreba.Kontakt telefon 098/767-849

Molila bih ako netko ima kefirna zrnca na prodaju ili poklon da me kontaktira na mail: mytime@net.hr

Molila bih Vas ako imate kefirna zrnca, bilo na prodaju ili na poklon da se javite na irena2602@gmail.com

Na Njuskalu ima kefirnih zrnaca za prodaju i na poklon gotovo po cijeloj Hrvatskoj. Ja sam upravo nabavila za 20,00 kn :)

Molim ako netko ima kefirna zrnca za prodati da mi se javi.Iz Vinkovaca sam.Mail: mjuretabajic@gmail.com ili na mob. 095/380-4775

Molim vas ako ima tko za prodati ili pokloniti kefirna zrnca,iz Splita sam. Bila bih vam zahvalna. Kontakt- teaivanagic@ymail.com,ili mob: 095/3765111

Molim lijepo ako netko ims višak kefirnih zrnca za prodaju ili darivanje (zapadni dio zagreba) ,sami bi došli po njh.Unaprijed hvala Kontakt telefon 01/3312297 ili mob. 091 7232628)

ako netko ima kefirna zrnca za prodaju ili pokloniti molim da mi se javi,stanujem u Vodicama ,..ni.getz11@gmail.com Unaprijed hvala !

Ako netko iz okolice Siska, Kutine ili Popovače poklanja kefirna zrnca, molim javite se na broj 099/2620407. Unaprijed zahvaljujem.

Dali NETKO u Slavoniji prometuje s kefir zrncima

Poklanjam kefirna zrnca jer ne vjerujem u patentiranje prirode:)

I ja bih narucila kefirna zrnca ako netko ima na podrucju Zagreba. Hvala puno.

Također u Novom Zagrebu, ukoliko netko ima kefirna zrnca, molim da mi se javi

Ako netko treba zrnca kefira na području Split-Makarska-Ploče-Metković-Dubrovnik neka se javi 091-222-5433 isključivo iza 16 sati jer do tada radim i ne javljam se na mobitel.

Ima li neko iz N Zagreb ko prodaje Kefir Hvala

Poštovani, ima li ko za prodat kefirna zrnca...područje od Metkovića do Splita ???? Hvala

Pozdrav iz Zagreba,

mislila sam da će mi doći upute sa ovim gljivicama u pismu a ono ništa ja sam naručila dvi potcije i trbam pravit osvježavajući sok i druge su za jogurt a isto tako neznam kakao se čivaju jel u vodi ili jogurtu ili mlijeku jel u frižideru ili vani kako se čuvaju ikako se cijedeiz jogurta jel treba isprati ništa ne znam molim pomozit mi 021 899 843 hvala.

Branka, probala sam napraviti kefirni kruh i nisam baš zadovoljna. Mislim da je ipak prikladnije koristiti kvasac. Možete probat i vi, ali meni se ne sviđa. U kefir sam razmutila malo brašna i ostavila da se diže oko 24h. Tu sam smjesu dodala u brašno i mjesila kruh...

Branka, naravno da može kefir umjesto kvasca. Kada sam vidjela vaše pitanje, odlučila sam objaviti recept na tu temu. Upravo spremam recept za taj kruh. Kada sve isprobam, objavit ću, ubrzo...

Molim Vas odgovor na dolje postavljeno pitanje o kefiru umjesto kvasca.Hvala

Molim Vas da mi odgovorite kako napraviti kruh od kefira odnosno kako upotrijebiti kefir umjesto kvasca.Hvala unaprijed!

Kiko, ne isplati vam se naručivati više od jedne doze. Gljiva brzo naraste i brzo ćete moći raditi litru kefira!

Znaci,trebalo bi naruciti vise zrnaca,barem 5-6 komada za 1 litru?i nije to tako jeftino onda..mlijeka ide 0,5 l za jednu dozu?

Kiko, od jedne doze (20 g čistih gljiva) dobijete čašu (oko 2,5 - 3 dl) kefira.

Zanimalo bi me koliko se kefira dobije od ove jedne kolicine kefirnih zrnaca,jel moze to biti za 1 litru? I nisam razumio kad se radi koliko hladnog mlijeka se stavlja na te zrnce?

Rahela, evo da odgovorim po redu. Mislim da ne bi trebali držati gljivu u vodi, u hladnjaku više od tjedan dana. Ako je treabte držati u mirovanju na duže razdoblje, radije je zamrznite u malo mlijeka. Isprobajte gljivu koju ste izvadili iz vode. Vjerujem da je ipak preživila! Što se tiče kefirnog sira, ista je stvar kao i sa običnim svježim sirom, vremenom postaje kiseliji.

I još jedna opaska, kada sam procijeđeni kefir ostavila u teglicu zatvorenu sa plastičnim poklopcem u hladnjaku da zrije, nakon par dana je postao jako kiseo, mislila sam da zrenjem gubi taj specifični okus? Da li sam negdje pogriješila? Hvala na odgovrima i pomoći!

Molim Vas za pomoć! Nabavila sam gljivu kefira, koristila sam ga par dana, dobila sam dosta kefira koji nismo odmah popili pa sam gljivu stavila u "mirovanje" - potopila je u vodu. Nakon par dana sam vodu promijenila i opet ostavila u vodu, jer nismo bili kod kuće pa nisam željela potopiti u mlijeko. Sada mi ta gljiva već skoro tjedan-dva stoji u toj istoj vodi. Ono što me zanima je da li se ta gljiva može sada koristit za pravljenje kefira u mlijeku? Da li je još uvijek dobra?

luna ja živim na područu RH, točnije Rijeka. Da li si voljna poslati mi zrnac kefira. Ukoliko da, javim ti adresu. Hvala!

željela bi nabaviti zrnca kefira. Hvala!

željela bih napraviti kefir pa molim onog tko ima zrnca viška da se javi ako živi na području Istre

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2017 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 17.0415/1