Kakao namaz

Dugo me proganjalo kako doma napraviti namaz sličan nuteli ili eurokremu. Isprobala sam nekoliko recepata prije ovog. Kada probate ovaj recept, shvatit ćete da nema razloga kupovati bilo koji industrijski namaz. Ovaj pripravak je ukusniji i sastavljen od prirodnih namirnica. Kada osvijestite koliko su industrijski pripravci zapravo štetni (pročitaj članak), nećete žaliti malo truda da sami napravite po ovom receptu.

 

Moram napomenuti da ja zaista volim rogač i iznimno cijenim tu namirnicu. Ovo je savršeno mjesto gdje se ta namirnica uklapa. Svjesna sam da mnogi ne dijele moje mišljenje pa stoga savjetujem da slobodno izbacite rogač iz ovog recepta. Rogač u prahu nabavite u nekoj prodavaonici zdrave hrane. Uglavnom se radi o domaćem rogaču koji je sasušen i smljeven u fini prah. Jako je bitno da rogač bude u obliku najfinijeg praha kako se ne bi osjećale mrvice u namazu. Ovaj prah je savršen dodatak jer daje gustoću i svojim nutritivnim sastavom savršeno obogaćuje ovo jelo.

 

Kada kupujete tamnu čokoladu, kupujete kvalitetnije verzije sa više od 50% kakaa. Obratite pažnju da u sastojcima piše kakao maslac, a ne biljne masnoće. Razlika u kvaliteti takvih čokolada je drastična. Također, možete se poigrati s dodatkom ruma, maslaca, različitih začina (kao što su čili, cimet...). Prostor za igranje je ogroman i sve je podređeno vašem ukusu i najvažnije zdravlju.

domaća nutela

Sastojci

  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 200 g kvalitetne tamne čokolade
  • 5 žlice fino mljevenog rogača
  • 2 žlice tamnog, muscovado šećera

domaća nutela

Blago zagrijte vrhnje sa smeđim šećerom. Dodajte tamnu čokoladu i topite je na najblažoj temperaturi. Dodajte prah od rogača. Prije nego dodate svih pet žlica rogača, obavezno probajte da vam rogač ne bi bio preintenzivan. Rogač ima jaki okus i miris i slobodno smanjite količinu ako vam se ne sviđa. Prelijte u čistu staklenku i to je sve. Stajanjem u hladnjaku namaz dobije pravi viskozitet, niti pretvrdo niti rijetko, taman za mazanje po kruhu. Neko vrijeme i može stajati u hladnjaku, otprilike koliko je rok trajanja za slatko vrhnje.

Djeca su savršeno prihvatila ovu zamjenu za kakao namaz i više ne pitaju da kupujem druge namaze. Cijena namirnica za izradu je ista ili manja od cijene industrijskog namaza. Međutim, koristila sam sve kvalitetne namirnice što sigurno nećete dobiti kupovinom industrijskog kakao namaza. Zaista nije komplicirano i da se napraviti neposredno prije pravljenja palačinki. Kod mene se ovo jede za doručak uz svježi domaći kruh. 



Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (3 glas(a)/ova)



Sve što je u obliku suhog, finog praha i što je vama po ukusu može ići umjesto rogača.

Jel moze nesto drugo umesto rogaca?

imaju dobar rogač u DM-u. Neki rogač s Visa.

gdje se može kupiti rogač

Odlično je, radila sam ovo proslu sedmicu, stavila sam kvalitetnu čokoladu sa visokim % kakaoa, ispalo je odlično. Kako ne smijem gluten,imam celijakiju, ovo je meni otkriće, znam sto jedem,a mnogo jeftinije nego ikakva Linolada ili Nutella prepuna mlijeka u prahu. Bravo za recept!!

Nezdravi sastojak vrhnja (zbog zasićenih životinjskih masti) bolje je zamijeniti s 2 zrela avokada (moraju biti mekani na opip!) te dodati mljevenih lješnjaka i 2 do 3 žlice maslinova ili bučina ulja. Može se dodati i sojino brašno, prethodno kratko prokuhano - puno je hranjivije i bogatije bjelančevinama. Po želji malo (ili malo više) meda i za prste polizati!

radila sa sa vrhnjem za slag i pola žlice šećera i mogu reci da je odlicno. svakako uvrstavam recept u svoju kuhinju. hvala puno na divnim savjetima i receptima.

Mateja, može i jedno i drugo

Može li se to raditi s vrhnjem za šlag ili baš s vrhnjem za kuhanje?

Iris, slažem se apsolutno!

umjesto vrhnja za kuhanje(pročitaj sastav)bolje je slatko vrhnje, a i šećer ne treba.....

domaća nutela isprobana, odlična, svi zadovoljni, pola kile otišlo sa jednom turom palačinki!!

Radila, sviđa mi se!

kako god da bilo, nebi ni potrajalo dulje od tjedan dana :P

Vjerojatno drži koliko može trajati vrhnje za kuhanje. Za sada ga imam tjedan dana u frižideru i sve je ok. U svakom slučaju mislim da se po roku trajanja ne može mjeriti sa standardnim eurokremima koje držite izvan frižidera i to ko zna koliko vremena...

famozna stvar, koliki joj je rok trajanja??

Vizija Prirodne

Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati starinske recepte iz ovog podneblja. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.

kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!

© 2017 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 17.0119/5