Kakao namaz

Sastojci

  • 2,5 dl slatkog vrhnja
  • 3 žlice mljevenog rogača
  • 2 reda velike čokolade za kuhanje
  • 1 žlica tamnog, muscovado šećera
  • 1 žlica meda

domaća nutela

Dugo me proganjalo kako doma napraviti namaz sličan eurokremu. Probala sam nešto s gustinom i slično, ali nije bilo zadovoljavajuće. Ovaj recept, se slučajno desio kad sam shvatila da u Getro-u nema više za kupiti onaj njihov kakao namaz s dodatkom rogača (ona marka  "Grandi"). To je bilo dosta jeftino, a meni se sviđao. Palačinke s tim su mi bile najbolje. Nikad nisam bila ljubitelj nutelle, iako ljudi većinom kupuju to. A kako i neće kad nemate uopće neki izbor tih namaza. Svaki put se uhvatim za glavu kad idem čitati etiketu sa sastojcima. Sve puno prerađenih sastojaka i aditiva. Ničeg tu nema prirodnog. Kao napravljeno za djecu, a uvijek sam u nedoumici da li bi to zaista dala svojoj djeci. Kad sam shvatila da je iz prodaje nestao onaj Grandi namaz s rogačem i Getro-a, bacila sam se na izradu domaće verzije tog istog. Ova verzija je prošla s uspjehom, pa je stoga objavljujem.

 

 

Blago zagrijte vrhnje s jednom žlicom smeđeg šećera. Kada sam kupila mljeveni rogač, zaključila sam de nije dovoljno fine teksture. Previše se osjete njegove mrvice. Zato sam 3 žlice stavila u blender i pokušala dobiti što sitniji prah. Takva prah stavite u zagrijano vrhnje za kuhanje i dodate tvrdu čokoladu. Čokolade možete staviti i više i manje, sve ovisi o ukusu. Bitno je samo da ne pretjerate s rogačem. On ima jaki okus i miris, pa nije dobro da to pretegne. Tri žlice rogača je maksimalna mjera, možete i manje. Na kraju dodate žlicu meda. Sve to obavezno kušajte, pa dotjerajte slatkoću po svom ukusu. Prelijte u čistu, manju staklenku i to je to. Stajanjem u hladnjaku namaz dobije prvi viskozitet, niti pretvrdo niti rijetko, taman za mazanje po kruhu. A da ne pričam kakve su bile palačinke...

 

Djeca su savršeno prihvatila ovu zamjenu za kakao namaz iz dućana i više me ne pitaju da kupim neki eurokrem. Ovo je jeftinije i barer sam sigurna što djeci dajem za jesti. Zaista nije komplicirano i da se napraviti neposredno prije pravljenja palačinki. Kod mene se ovo jede za doručak uz friški domaći kruh.



Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)



imaju dobar rogač u DM-u. Neki rogač s Visa.

gdje se može kupiti rogač

Odlično je, radila sam ovo proslu sedmicu, stavila sam kvalitetnu čokoladu sa visokim % kakaoa, ispalo je odlično. Kako ne smijem gluten,imam celijakiju, ovo je meni otkriće, znam sto jedem,a mnogo jeftinije nego ikakva Linolada ili Nutella prepuna mlijeka u prahu. Bravo za recept!!

Nezdravi sastojak vrhnja (zbog zasićenih životinjskih masti) bolje je zamijeniti s 2 zrela avokada (moraju biti mekani na opip!) te dodati mljevenih lješnjaka i 2 do 3 žlice maslinova ili bučina ulja. Može se dodati i sojino brašno, prethodno kratko prokuhano - puno je hranjivije i bogatije bjelančevinama. Po želji malo (ili malo više) meda i za prste polizati!

radila sa sa vrhnjem za slag i pola žlice šećera i mogu reci da je odlicno. svakako uvrstavam recept u svoju kuhinju. hvala puno na divnim savjetima i receptima.

Mateja, može i jedno i drugo

Može li se to raditi s vrhnjem za šlag ili baš s vrhnjem za kuhanje?

Iris, slažem se apsolutno!

umjesto vrhnja za kuhanje(pročitaj sastav)bolje je slatko vrhnje, a i šećer ne treba.....

domaća nutela isprobana, odlična, svi zadovoljni, pola kile otišlo sa jednom turom palačinki!!

Radila, sviđa mi se!

kako god da bilo, nebi ni potrajalo dulje od tjedan dana :P

Vjerojatno drži koliko može trajati vrhnje za kuhanje. Za sada ga imam tjedan dana u frižideru i sve je ok. U svakom slučaju mislim da se po roku trajanja ne može mjeriti sa standardnim eurokremima koje držite izvan frižidera i to ko zna koliko vremena...

famozna stvar, koliki joj je rok trajanja??

Vizija Prirodne

Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati starinske recepte iz ovog podneblja. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.

kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!

© 2017 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 17.016/5