Izrada biljnih sirupa

U toplom dijelu sezone možete izrađivati sokove i sirupe od mnogobrojnih cvjetova i lisnatih biljaka. Na taj način produžavate prisutnost biljki u svom jelovniku. Zaista je šteta ne omogućiti djeci ovakve osvježavajuće napitke. Šteta je kupovati umjetne sirupe, dok su livade prepune različitog bilja. Bazga je tu najzastupljenija, ali nimalo ne zaostaju sokovi od bagrema, ružinih latica, zatim od lišća matičnjaka, koprive, mente, kadulje...

izrada biljnih sirupa

Probala sam izrađivati mnoge sirupe i na mnoge načine. Konzerviranje i oksidacija soka je najveći problem. Isprobala sam s vitaminom C, limunom, limunskom kiselinom....Iako sam neko vrijeme zazirala od limunske kiseline, ipak sam shvatila da je to najoptimalnije rješenje.

Osnovni recept za sve sirupe koji se pokazao najbolji ide ovako:

osnovni recept

  • 1 litra vode - 1 kg šećera - 20 g limunske kiseline - količina biljke koliko stane

 

Količina biljke (cvijeća ili lišća) koliko stane znači da stavljate biljke toliko da sve bude potopljeno u vodi. To je maksimalna količina biljke i s tim dobivate kvalitetniji sirup. Naravno da možete napraviti i s manjom količinom biljke, ali poželjna je maksimalna kvaliteta.

 

U pravilu postoje dva postupka. Jedan se primjenjuje na sirupe koji se rade od cvijeća, a drugi na one koji se rade od lišća. Cvjetovi se ne kuhaju, jer time izgube svu kvalitetu.

 

Sirupi od cvjetova

Kada radite sirupe od cvijeća, tipa: bazga, ruže, bagrem, onda je pravilo da nema nikakvog kuhanja. Sve se radi s hladnom vodom. Limunsku kiselinu i cvijeće stavljate u hladnu vodu, čekate 1 dan, dobro procijedite i na hladno umiješate šećer. Kada se šećer rastopi, sipate u čiste staklenke.

 

Sirupi od lišća

To su na primjer sirup od koprive, matičnjaka, mente.... Takve sirupe izrađujete tako da najprije proključate vodu. Skinete vodu s vatre i dodajete lišće i limunsku kiselinu. Otopinu poklopite i čekate 1 dan. Nakon toga sve procijedite, umiješate šećer i sipate u čiste boce.

 

Sve sirupe poželjno je čuvati u hladnjaku. Na taj način osiguravate i produžavate trajnost.



Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)



Na 2,2 litre vode stavim max 1 kg secera i 8-10 g limunske kiseline. Inace bude preslatko. Steviju za sad stavljam samo u sladoled jer je kod nas prodaju u malim pakiranjima i to masno naplate. 1 g stevije zamjenjuje cca 6 g secera...

Nikako vodu u kojoj se kuhala kadulja poklapati ! kadulja ispušta toksične pare koje moraju ishlapiti ! Vjerujte, opterećenje za jetru veće nego da ste teški alkoholičar, nažalost isprobala ...

Nada, meni isto smeta šećer i rado bih ga izbjegla u izradi sirupa. Šećer je tu isto kao konzervans i probala sam ga zamijeniti s glukozom i medom. Sve su to preskupe opcije i za sada ne vidim način kako izbjeći šećer u receptu. Možda se ipak odvažim sve to napraviti bez šećera...Uvijek su problem loše navike na koje smo jednostavno navikli i koje nam ne daju da prihvatimo drugačije i zdravije postupke. pozz

Da li se mora staviti šećer,u principu pijem sve bez ikakvog zaslađivanja već godinama pa me zanima da li i ovako pripravljeno može bez šećera.

I STAKLENE BOCE I AMBALAŽA SE BEZ BPROBLEMA MOGU ZAMRZNUTI,PROVJERENO

je li ko probao praviti sok od stevije i mente

Hvala azra, odličan savjet!

pozdrav ja vec duze vrijeme pravim sokove od biljaka, al mi se na ovaj nacin uvijek javljao talog nakon stajanja u flasama i sad sam otkrila da je bolje prvo prokuhat vodu i secer i onda u to kad se prohladi stavljati biljke i limuntos

slično pravim sokove stim da gotovi sok stavim u plastičnu bocu (od vode) i zamrznem. Znam da plastika nije baš OK, ali sam sigurna da se neće pokvbariti

Vizija Prirodne

Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati starinske recepte iz ovog podneblja. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.

kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!

© 2017 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 17.0119/5