Ghee ili maslo

Ghee nije egzotična namirnica. Poznata je u našim krajevima kao maslo. Maslo možete nabaviti na prodajnim mjestima manjih mljekara, obično na tržnicama. Radi se o čistoj, vrhunskoj namirnici, iznimnih ljekovitih vrijednosti, a pristupačne cijene. To daje ovoj namirnici prednost nad svim drugim masnoćama koje koristite u kuhinji. Vrijednost ove namirnice je najviše prepoznata u Indiji. Njihovo cijelo kulinarstvo se bazira na ovoj namirnici i apsolutno su u pravu.

musmula

Ghee ili maslo je pročišćeni maslac. Dobiva se kuhanjem maslaca na niskoj temperaturi. Pri tome isparava voda, a krute mliječne tvari se uklanjaju s površine u obliku pjene ili kao talog s dna. Ghee je točno ono što ostaje u sredini, između površine i dna, i to bez vodenih primjesa. Ovim postupkom maslac je zaista pročišćen i dobiva novu dimenziju u ishrani.

 

Po Ayurvedi ghee je na samom vrhu masnih namirnica i smatra se ljekovitom namirnicom. Kako ghee ne sadrži vodu, njegovo kvarenje je zaustavljeno. Ne treba ga niti držati u hladnjaku jer time gubi ljekovita svojstva. S godinama njegova ljekovita svojstva jačaju. Naravno, to vrijedi samo ako je ghee dobro napravljen i ako je korišten maslac visoke kvalitete. Krave od kojih se dobiva mlijeko za maslac također trebaju biti normalne životinje, u normalnim uvjetima. Ne moram podsjećati da su u Indiji krave svete životinje. U Indiji cijene što stariji ghee. Mogu biti stari oko 100 godina i takvi primjerci imaju posebnu ljekovitu i religioznu vrijednost.

 

Ghee je čista namirnica, ne sadrži kazein i laktozu pa ga mogu konzumirati svi koju su na bilo koji način osjetljivi na mlijeko. Vrlo bitna činjenica je da, ghee poboljšava apsorpciju hranjivih sastojaka. Zbog toga ghee i je u osnovi indijskog pripremanja hrane. Uvijek se kao početni korak na ghee-ju prže, sjemenke, začini, ljekovit trave. Začini ne postoje samo radi okusa već i zbog svojih ljekovitih svojstava. Ghee pomaže da ljekoviti sastojci prodiru što dublje u organizam, na staničnoj razini. Stimulira probavni sustav, pomlađuje i vitalizira čitav organizam te potiče izbacivanje toksina iz tijela. Također jača rad mozga, povećava mentalnu jasnoću, balansira živčani i imuno sustav. Ghee sadrži zasićene i nezasićene masne kiseline. Sve te masne kiseline utječu povoljno na zdravlje, čiste krv i smanjuju štetni kolesterol. Dok obični maslac blokira krvne žile i probavni trakt, ghee uklanja začepljenja. Ghee je bogata masnim kiselinama srednjeg lanca koje se apsorbiraju direktno u jetri i predstavljaju direktni izvor energije. Ukratko ghee je vrhunska namirnica koja cijeli organizam dovodi u fizičku i mentalnu ravnotežu.

 

U pripremi ghee ima jednu ogromnu prednost. Točka dimljenja je na 250 °C. Možete slobodno kuhati i pržiti ghee, a on se pri tome neće razbiti u slobodne radikale kao mnoga druga ulja. Ghee je po nutritivnim vrijednostima i stabilnosti na visokim temperaturama dosta sličan kokosovom ulju. Kokosovo ulje zbog svoje karakteristične arome nije univerzalno primjenjivo za sve recepte. Osim toga, ima prosječno višu cijenu od ghee-ja. Sve to daje prednost ghee-ju kao najboljoj bazičnoj namirnici za kuhanje. Upravo je ta osobina prepoznata u indijskoj kuhinji.  

 

Ghee se može uzimati i za vanjsku primjenu. Sam ili u kombinaciji s medom liječi rane, upale, oopekline, žuljeve. Masaža s ghee-jem je izuzetno djelotvorna. Koža doslovno upija ghee i veći dio se kroz kožu apsorbira u organizam.  



Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2017 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 17.0415/24