Fajitas de res

Odlika fajitas-a je da posebno dobivate nadjev s kojim sami punite tortilju.  Nadjev u obliku zapečenog mesa s povrćem i začinima obično dolazi na maloj gusnatoj tavici. To je odlična stvar jer tako nadjev ostaje dugo topao. Fajitas de res je jelo od junetine. Obično se radi od finih i čistih dijelova junetine: buta, ramsteka i slično. Ovo jelo mi je najomiljenije iz meksičke kuhinje i dugo mi je trebalo dok nisam postigla pravu verziju.

 

Najveći problem je bio postići fino, prženo meso (kao na roštilju), a da ujedno bude sočno i mekano. Proučavala sam meksičke filmiće s receptima i pokušavala izvući dobitnu kombinaciju za naše uvjete. Ključna stvar za okus mesa je mariniranje i to još ključnije: mariniranje s nekom kiselom komponentom. U meksičkom duhu bi najbolja bila limeta, ali dobro će doći limun, pa čak i jabučni ocat. Ostale komponente s kojma marinirate su razni meksički začini, češnjak, soja sos. Najbitnije je da imate jednu kiselu komponentu i meksičke začine koji će dati miris.

 

Najjednostavnije je kupiti gotove mješavine meksičkih začina. Sastojci tih mješavina su uglavnom: čili, kumin, češnjak, dimljena ljuta paprika, korijander, origano, timijan, bosiljak, papar. Soja umak će dati slanoću, pa soljenje gotovo da i nije potrebno. 

Fajitas de res

Sastojci

  • 300-400 g junetine od buta
  • 2 crvene paprike, 2 žute paprike
  • 1 veći luk
  • nekoliko žlica sjeckane rajčice
  • nekoliko žlica kukuruza šećerca
  • tortilje, domaće ili kupovne
za marinadu
  • 1/2 limuna
  • češnjak u prahu
  • mješavina meksičkih začina (čili, kumin, dimljena ljuta paprika, korijander, origano, timijan, bosiljak, papar)
  • soja umak

Fajitas de res

Junetinu isjeći na tanke komadiće. Sastojke za marinadu pomiješati s mesom i ostaviti najmanje preko noći. Meso će omekšati i upiti mirise začina.

Fajitas de res

Na minimalno ulja popržiti komadiće mesa. Gusnata tava je idealna za ovu pripremu, ali nije uvjet. Isijecite papriku i luk na tanke trake. Izvaditi meso van i na istoj masnoći ispržite povrće. Meso vratite u tavu. Pecite dok se svi okusi dobro prožmu i pred kraj dodajte kukuruz i nekoliko žlica sjeckane rajčice. To će omogućiti da jelo ne ostane suho. Postoji i ljuta salsa koju proizvodi Podravka. Taj umak je zaista dobar dodatak za ovo jelo i dodajte ga umjesto sjeckane rajčice.

Poslužite posebno tortilje i nadjev. Nadjev poslužite iz gusene tave jer takva tava dugo čuva toplinu. Svatko će u svome tanjuru, po svom ukusu složiti tortilju, nadjev i ostale dodatke. Za dodatke možete poslužiti ribanu gaudu, bijeli umak, zelenu salatu i salsu.



Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2017 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 17.0415/42