Đulbastije

Naišla sam na jedan vrlo ukusan orijentalni recept. Zanimljiv je zato što smjesu mljevenog mesa miješa s izribanim krumpirom. Meso i prilog u jednom. Sve je naravno dobro začinjeno. 

đulbastije

Sastojci

  • 500 g mljevene junetine 
  • 400 g krumpira
  • 2 - 3 glavice luka 
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 žlice brašna
  • 1 jaje
  • sol, papar, vegeta po ukusu
Bešamel
  • malo maslaca 
  • 2 - 3 žlice brašna
  • 1/2 l mlijeka
  • sol, papar, vegeta po ukusu

đulbastije

Luk i češnjak sitno nasjeckati, a krumpire izribati. Dodati mljeveno meso, jaje, 2 žlice brašna, sol, papar i eventualno vegetu. Sve dobro izmiješati.

 

Oblikovati kuglice kao za faširance. Razlika u odnosu na klasične faširance je ustvari samo udio krumpira koji ide u smjesu. Đulbastije peći na malo ali dobro zagrijanom ulju. Zbog krumpira u smjesi, đulbastije će brzo dobiti lijepu, rumenu boju. Cilj ovog prženja nije da se đulbastije potpuno ispeku, već samo da dobiju tu hrđavu, rumenu koricu.  Pržene đulbastije slagati u vatrostalnu posudu.

 

Na ulju na kojem ste pržili meso dodajte komadić maslaca. Zagrijte i dodajte 2 - 3 žlice brašna. Miješajte kako se ne bi stvorile grudice. Ulijte mlijeko, neprestano miješajući. Dodajte vrhnje za kuhanje, sol i papar po ukusu. U gotov bešamel dodajte malo naribane gaude i sve prelijte preko đulbastija.

 

Pecite 30 minuta ispod folije na 220 °C, a zatim bez folije još 15 minuta na istoj temperaturi.

 

Kako je jelo dosta zasitno i masno, paše mu prilog od gorkaste salate. U sezoni su uvijek dobrodošle rajčice i krastavci.



Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (2 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2017 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 17.0415/31